Värikkäitä tapetteja, kummitteleva leski ja puuhellasta löydetty korukätkö – 200-vuotias Gretan talo houkuttaa turisteja kurkkimaan sisään Kokkolan puutalokorttelissa
Sisustus
Värikkäitä tapetteja, kummitteleva leski ja puuhellasta löydetty korukätkö – 200-vuotias Gretan talo houkuttaa turisteja kurkkimaan sisään Kokkolan puutalokorttelissa
Ulla ja Jouni perheineen asuvat hirsitalossa Kokkolan idyllisessä puutalokorttelissa turistien suosimalla alueella. ”Rakastan värikkäitä tapetteja ja iloisia sävyjä”, sanoo talon remontin etänä suunnittelut Ulla. Tervetuloa kurkistamaan Gretan taloon!
10.8.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Ulla Nikula oli haaveillut vuosia talosta, josta huokuisi eletty elämä ja lankkulattiat narisisivat jalkojen alla. Kun sopiva koti löytyi, kaupat syntyivät nopeasti. Nyt Ulla asuu puolisonsa Jounin ja lastensa kanssa Kokkolan vanhassa kaupungissa 200 vuotta vanhassa Gretan talossa, jonka ikkunoista turistit kurkkisivat mieluusti sisään.

”Kotitalomme rakennutti Nils Björkman vaimonsa Gretan kanssa vuonna 1806. Muutama vuosi talon valmistumisen jälkeen Nils menehtyi, mutta Greta asui tässä talossa aina vuoteen 1821 saakka – talon nimi tulee häneltä!

Olimme asuneet muutaman vuoden uudessa omakotitalossa Kälviällä, kun havahduin siihen, että kodista puuttuu jotakin. ­Päädyimme tänne yli kymmenen asuntonäytön jälkeen. Olin aina ­haaveillut historiaa huokuvasta talosta.

Kaipasimme myös keskustassa asumisen käytännöllisyyttä, ­jolloin autoa ei tarvitsisi niin usein. Täältä Kokkolan vanhasta ­kaupungista on kaikkialle lyhyt matka. Voin piipahtaa pyörällä ­kaupassa tai vohvelikahvilassa muutaman korttelin päässä. Se ­vapauttaa arkeemme aikaa olla kotona.”

Täällä suvat Ulla ja Jouni Nikula, lapset Pihla ja Aarni ja koirat Pörri sekä Aku ja Taika-kissa. Nikulan perhe on viihtynyt Kokkolan vanhassa kaupungissa. Seuraa Gretan talon kuulumisia somessa @gretantalo.
Gretan talo on rakennettu 1800-luvulla. Se on hirsitalo Kokkolassa ja siinä on viisi huonetta, keittiö ja piharakennus, yhteensä noin 130 neliötä.
Jättimäinen hortensia viihtyy terassilla.

”Talokauppojen jälkeen odotimme muuttoa neljä kuukautta. Asuimme isäni yläkerrassa, ja minä suunnittelin siellä talon ­remontin etänä, sillä emme päässeet käymään talossa ennen sitä. Olen nyt jälkeenpäin istunut olohuoneemme sinisellä sohvalla ja ihmetellyt, miten osasin suunnitella kotimme näin täydelliseksi.

Rakastan värikkäitä tapetteja ja iloisia sävyjä. Olohuoneen tapettikerrosten alta löytyi hirsiseinä, jonka pesimme mäntysuovalla. Seinien välistä löytyi vanhoja amerikkalaisia sanomalehtiä, joissa oli mielenkiintoisia mainoksia esimerkiksi naisten polkupyöristä. Nyt lehdet ovat perheemme aarteita.

Kun kuljen kodissamme, tunnen kuinka talon henki ja sisustuksen tyyli sopivat yhteen. Sisustus koostuu lähes täysin kierrätyslöydöistä. Huonekalujen on oltava pitkäikäisiä. En pidä kertakäyttökulttuurista.”

Ulla rakastaa Gretan taloon liittyviä tarinoita. Yksi tarina liittyy talon puuhellaan, jonne edelliset asukkaat piilottivat korulippaan peruskorjauksen aikana tehdyn mökkireissun ajaksi. Puuhella osoittautui niin hyväksi piilopaikaksi, ettei koruja löydetty koko kesänä. Tänä päivänä puuhella on Gretan talon timantti.
Keittiön tapetti on Midbecin Anemone.
Ulla oli aina haaveillut keittiöstä, joka kylpisi aamuauringossa. Penkin hän löysi paikallisesta antiikkiliikkeestä. Keittiön pöytä hankittiin entiseltä antiikkikauppiaalta Ullan kuvauskeikan yhteydessä. Tuolit pöydän ääressä ovat Anni-mummin perintöä.
Ullan mielestä kotona täytyy olla kirjahylly. Tuttu puuseppä valmisti sen Ullan suunnitelman pohjalta. Sohvan Ulla löysi Ellokselta, kattovalaisin on Prismasta ja matto on Ullan Anni-mummin vanha. Myös ruokasalin kalusteet ovat Anni-mummin peruja.
Anni-mummin vanha lipasto on etsinyt talossa paikkaa jo tovin, mutta istui ruokailuhuoneen seinälle lopulta passelisti. Tapetti on Midbeckin Edbacka. Ulla on maalannut taulun nimeltä Crocodiles Cry.

”Rakastan keittiöömme tulvivaa aamuaurinkoa. Valitsin valoa korostavan tapetin, ja myöhemmin maalasin kaapitkin keltaisiksi. Etsin puoli vuotta sopivaa penkkiä keittiöön ruokapöydän ääreen. Vaivannäkö kannatti, sillä penkki on kuin tehty paikalleen.

Puutalokorttelit kuiskivat mielenkiintoisia tarinoita. Uskomme, että Greta käy meitä välillä tuonpuoleisesta tervehtimässä, koska välillä valot välkkyvät ja kahvinkeitin saattaa napsahtaa itsekseen päälle. Kokkolahan on tunnettu kummituksistaan, joten meille käy mainiosti, että täällä asuu oma Greta-kummitus.

Tiedän, että Gretan talo on loppuelämän kotimme. On kunnia-­asia, että perheemme saa olla osa tämän vanhan talon historiaa.”

Ulla kärsi uniongelmista vuosien ajan, mutta muutettuaan tänne uni on maistunut. Makuuhuoneen seinällä on Boråstapeterin Stormy Weather. Sängynpäätynä on Jounin isovanhempien vintiltä löytynyt vanha käsinveistetty ovi. ­Seinävalaisimet löytyivät Pietarsaaressa sijaitsevasta vanhojen esineiden liikkeestä. ”Voin etsiä juuri sitä oikeaa huonekalua pitkään”, Ulla sanoo.
Sängynpäädyllä tasapainoitteleva taulu on Ullan tekemä ja nimeltään Letit be, letit go.
Molempien lasten huoneissa rintamamiestaloille tyypillinen sivukomero avattiin alkoviksi. Koska lattiat olivat eri tasoilla, ne tehtiin täysin uusiksi.
”Kun kuljen kodissamme, tunnen kuinka talon henki ja sisustuksen tyyli sopivat yhteen.”
Yläkertaan menevien rappusten yläpuolella on hauska pieni tila. Aarni kävi kurkkaamassa, miltä kesäpäivän keli näyttää.
Pihlan huoneen kaunis punainen pöytälamppu on löytö Ullan työmat­kalta. ”Palatessani kotiin poikkesin kirpputorilla. Löytämäni lamppu on täydellinen!” Ulla sanoo. Myös kirjoituspöytä on kirpputori­löytö. Pihlan huoneen tapetin sävyksi Ulla ja Pihla valitsivat yhteisen lempivärinsä sinisen.
3 kommenttia