Meidän Mökki

Kuin satukirjan maisema! Postimyyntikuvastoista tutut gobeliinit ihastuttavat taas – näin seinävaatteet löysivät tiensä suomalaisten kamareihin

Kuin satukirjan maisema! Postimyyntikuvastoista tutut gobeliinit ihastuttavat taas – näin seinävaatteet löysivät tiensä suomalaisten kamareihin
Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä kesämökkien, maalaistalojen ja kaupunkikotien kamareja koristivat nukkapintaiset seinätekstiilit eli gobeliinit. Iso osa Suomeen tulleista gobeliineista valmistettiin DDR:n tekstiilitehtaissa. Nyt näyttävät retroaarteet ovat nousemassa uuteen suosioon.
Julkaistu: 16.4.2020

Aihe kuin toimintaelokuvasta: miesjoukko ratsastaa kovaa vauhtia yön pimeydessä, ja vain tähdet tuikkivat taivaalla. Taustalla näkyy aavikko, palmuja ja minareettien rytmittämä kaupunki. Silti huomion seinätekstiilissä varastaa salaperäinen, hunnutettu nainen, jonka ratsastajat ovat kaapanneet mukaansa. Kuva on kudottu isoksi, nukkapintaiseksi seinätekstiiliksi, joka on tarkoitettu puhtaasti koristeeksi.

Tällaisia gobeliineja ripustettiin kilvan kotien ja mökkien seinille toisen maailmansodan jälkeisen ajan Suomessa.

Teollisesti valmistetut gobeliinit erottuivat eksoottisilla aiheillaan muista ajan suosituista sisustustekstiileistä kuten ryijyistä, raanuista, kuvakudoksista ja täkänöistä. Aihevalinnoissa näkyi itämaisen eksotiikan lisäksi keskieurooppalaisia ihannemaisemia. Kuvissa oli Alppien rinteillä majailevia kettuja, metsissä kirmailevia hirviä ja kauriita, joutsenlampia sekä Hannun ja Kertun kaltaisia satuaiheita.

Itä-Saksassa, Belgiassa tai Neuvostoliitossa tuotetut näyttävät seinävaatteet ovat todellisia retroaarteita.

Teollisesti Euroopassa sarjavalmistetut gobeliinit olivat erityisen suosittuja 1960- ja 1970-luvuilla. Helsingin Sanomissa oli esimerkiksi 1960-luvun alussa mainoksia Belgiassa valmistetuista seinägobeliineista, joita saattoi ostaa postimyynnistä. Mainoksissa kehuttiin gobeliinien kodikasta ilmettä, kaunista nukkapintaa, luonnonmukaisuutta ja haalistumattomia värejä sekä ensiluokkaista belgialaista kudontatyötä.

1970- ja 1980-luvulla gobeliineja oli tarjolla myös Anttilan postimyyntikuvastoissa. Yrityksen halvat tuotteet tavoittivat myös pienituloiset kuluttajat, ja näin postitoimitukset kulkivat syrjäseudun kamareihin asti.

Anttilan malliston tekstiilit olivat peräisin DDR:stä kuten monet muut sen myymät postimyyntituotteet. Niitä välitti Suomeen DDR:n ulkomaankauppaan erikoistunut yritys Wiratex. Itäsaksalaiset gobeliinit olivat hyvin samankaltaisia kuin belgialaiset mallit. Alppimaisemien rinnalla esiteltiin satuaiheita, eläimiä ja vauhdikkaita flamencotanssijoita. Anttilan kuvastossa gobeliinit pysyivät aina 1980-luvun loppupuolelle saakka.

Gobeliinit ovat aina esittäviä, ja niiden aiheet ulottuvat ihanteellisista luontonäkymistä mielikuvitusta ruokkiviin eksoottisiin paikkoihin.

Vaikka gobeliineja hankittiin runsaasti juuri toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa, niiden historia on pitkä. Värjätyillä langoilla kudottujen kuviollisten tekstiilien historia ulottuu vuosituhansien päähän.

Suuria, taidokkaasti kuvioituja gobeliineja käytettiin jo keski- ja renessanssiajalla. Tekstiileillä oli tuolloin esteettisten arvojen lisäksi käytännöllinen tehtävä: paksut seinätekstiilit pitivät kylmää loitolla vetoisissa linnoissa.

Euroopassa gobeliineja alettiin valmistaa teollisesti 60-luvun tienoilla, jonka jälkeen ne yleistyivät syrjäseudun kamareissa saakka.

Perinteisesti gobeliinit kudottiin käsityönä kerros kerrallaan. Työ oli aikaa vievää, ja gobeliineihin oli varaa vain varakkaimmilla. 1700-luvulla alkanut tekstiiliteollisuuden murros muutti kankaanvalmistusta koneelliseksi sarjatyöksi. Kun gobeliineja opittiin valmistamaan teollisesti, niiden hinnat laskivat.

1800-luvun varakkaat porvariskodit pursusivat sisustustekstiilejä. Tekstiilien runsaus meni lopulta niin ylenpalttiseksi, että 1800–1900-luvun taitteessa alettiin vaatia hillitympää otetta sisustamiseen.

Suomessa postimyyntiseinävaatteet jäivät vähitellen täysin pois muodista. Erityisesti nuoret sisustajat ovat kuitenkin löytämässä ne uudelleen ja näkevät niissä uudenlaista lumovoimaa ja kodikkuutta. Vintage-gobeliineja myydään netin kauppapaikoilla hyvin vaihtelevaan hintaan. Suomessa tarjonta on toistaiseksi melko vähäistä.

Kommentoi »