Kotivinkki

Facebookin suurinta suomalaista sisustusryhmää ylläpitävän Sannan koti on kaikkea muuta kuin valkoinen ja pelkistetty

Facebookin suurinta suomalaista sisustusryhmää ylläpitävän Sannan koti on kaikkea muuta kuin valkoinen ja pelkistetty
Facebookin Moderni ja skandinaavinen sisustus -ryhmää ylläpitävän Sannan oma koti ei kerää hurjasti tykkäyksiä. Se ei haittaa, sillä hänen mielestään koti pitää sisustaa niin, että itse tykkää. Ihan sama, mitä muut ovat mieltä.
Sanna pitää näyttävistä valaisimista. Kirpparilta bongattu jalkavalaisin oli ”pakko saada”, vaikka se maksoikin 80 euroa. Sen hauskana parina on Ikean Sinnerlig-bambuvalaisin. Vanhasta penkistä tuli oiva sohvapöytä.
Kahdella värillä maalattu seinä tuo korkeaan tilaan ryhtiä ja kodikkuutta. Suuri taulun­kehys kokoaa aarteet asetelmaksi mutta sulautuu kauniisti seinään. Kodin kymmenet viherkasvit asustelevat perinteisissä saviruukuissa.
Sanna ja Riku Kämä­räinen halusivat talon, jossa ei tarvinnut tehdä isoja remontteja. ”Tässä elämäntilanteessa emme halunneet suurta urakkaa”, sanovat Lotan, Liisan ja Aapon vanhemmat. Omakotitalo sijaitsee Oulussa ja siinä on 152 neliötä.

Sannan koti ei saa olla kliininen, niinpä hän ensi töikseen maalasi ja tapetoi uuden kotinsa valkoiset seinät ja rakensi puoli­paneeleja. Sanna ja Riku Kämäräinen muuttivat Rovaniemeltä Ouluun viime vuonna, kun Riku sai töitä sähkömiehenä ja Sanna aloitti tekstiiliartesaaniopinnot. Kodin valinnassa oli tärkeää, ettei suuria remontteja, kuten kylpyhuone- tai keittiöremonttia, tarvinnut tehdä. Edellisen kotinsa he rakensivat itse vain 22-vuotiaina.

Sanna, kerro sisustustyylistäsi.

Sisustuksessa pitää olla kerroksia. Pidän lämpimistä materiaaleista, kuten rottingista, OSB-levystä ja vanerista. Sisustan opiskelijabudjetilla. Ostan esineitä kirpputoreilta, ja meillä on paljon perittyjä huonekaluja. Uusina olemme hankkineet vain sohvan ja ruokapöydän. Haluan, että kotimme on persoonallinen ja teen itse esimerkiksi tyynynpäällisiä ja mattoja. Designista en ole kiinnostunut. En esimerkiksi koskaan säästäisi kallista designhuonekalua varten.

Mikä kodissanne tekee arjesta sujuvaa?

Kodinhoitohuoneemme on ihan paras. Meillä ei loju vaatteita pitkin kotia, edes lastenhuoneissa, sillä kenelläkään ei ole vaatekaappia omassa huoneessaan. Vaatehuolto on keskitetty kodinhoitohuoneeseen, missä kaikille on omat kaapit. Siellä vaatteet puetaan ja riisutaan, ja huoneesta pääsee suoraan pesutiloihin. Jos jonkun idean otan täältä seuraavaan kotiin, se on tämä.

Perheen vaatteet hoidetaan kodinhoitohuoneessa. Kaikkien vaatteet säilytetään isossa kaapistossa vasemmalla. Toisella puolella ovat pyykki­kone, kuivausrumpu ja laatikoissa pyykkikorit. Huoneesta on pääsy sekä pesutiloihin että autotalliin.
Keittiön yläkaapit poistettiin. Niistä tehtiin tv-taso ja säilytyskaluste lasten­huoneeseen. Sanna halusi seinälle samaa klassista laattaa kuin edellisessä kodissa. Laatoitushomman hoiti Sannan isä.
Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä avaraa tilaa. Sekä valkoiset komposiittitasot että vinyylikorkkilattia ovat kestäneet hyvin lapsiperheen käyttöä. Saarekkeen yllä riippuvat Innoluxin Pasila-valaisimet.

Missä vietätte eniten aikaa?

Keittiönpöydän ääressä. Minä teen siinä töitä ja lapset läksynsä, vaikka heillä on huoneissaan omatkin pöytänsä. Se on mukava hetki, kun kaikki tulevat kotiin ja kokoonnumme saman pöydän ääreen.

OSB-levystä tehty ruoka­pöytä on yksi harvoista uusista huonekaluista kodissa. Sanna on ostanut kirppiksiltä useita rottinkihuonekaluja. Kukkapöydän hän maalasi mustaksi.
Televisiota katsotaan enimmäkseen erillisessä tv-huoneessa. Sanna rakastaa ”mummo­tuoliaan”, joka löytyi kuusamolaiselta kirpparilta 40 eurolla. Se on hieman jäykkä istua mutta kaunis katsella. Tummanharmaa, lähes musta sävy seinässä on Tikkurilan Takorauta. Muuramen sohvan Sanna bongasi Tori.fistä.

Paljasta jotakin sisustusmenneisyydestäsi.

Ensimmäisessä yhteisessä kodissamme minulla ja Rikulla oli siniset nahkasohvat. Vuonna 2010 rakensimme oman talon ja testasimme seiniin kaikkea mahdollista. Meillä oli violetit tapetit, joissa oli hopeisia kukkia, ja sisustus oli muuten ruskeaa ja beigeä. Se oli silloin muotia.

Ylläpidät Facebookissa lähes 90 000 jäsenen ryhmää Moderni ja skandinaavinen sisustus. Miten ryhdyit puuhaan?

Ryhmän perustaja Eini etsi lisää ylläpitäjiä ryhmän kasvaessa hurjaa vauhtia. Minä ilmoittauduin. Meitä ylläpitäjiä on nyt kolme. Jenna asuu Vaalassa ja Eini Kuopiossa, emmekä ole koskaan tavanneet toisiamme.

Mikä ylläpitohommassa on antoisaa?

On kiva selailla kuvia ihmisten kodeista ja auttaa. Koska olen ollut rautakaupassa töissä, tiedän esimerkiksi maaleista. Henki ryhmässä on yleensä hyvä. Koska ryhmä on niin suuri, aina joku osaa vastata kyselijälle, mikä tapetti tai esine on kyseessä.

Entä mikä raskasta?

Vie hirveästi energiaa, kun ryhmässä tapellaan. Silloin ylläpitäjille lähetetään yksityis­viestejä. Jokainen meistä ylläpitäjistä on joutunut henkilökohtaisesti estämään ihmisiä. Ja aina ei ymmärretä, ettei meistä kukaan voi olla ympäri vuorokauden päivystämässä. Ryhmän ylläpitämiseen saisi menemään vaikka viisi tuntia päivässä, mutta olen pyrkinyt pitämään ajan tunnissa. Välillä on vaikeaa vetää rajaa, mikä on modernia ja skandinaavista. Poistan kuvat, joissa on esimerkiksi kovasti kimallusta ja pitsiä. En selaile kaikkia kuvia, vaan ryhmäläiset ilmiantavat kuvia, joiden he eivät ajattele kuuluvan ryhmään.

Sanna on ylpeä siitä, että kotona näkyy oma kädenjälki. Tekstiili­artesaaniksi opiskeleva Sanna tekee muun muassa tyynynpäällisiä, mattoja, ryijyjä ja tiskirättejä Solmu Studio -yrityksessään. Materiaaleista hänen suo­sikkejaan ovat pellava, hamppu, nahka ja juutti. Kangaspuut ovat autotallissa.
Aapon sängyssä ovat Sannan suunnittelemat ja painamat Kuukivi-malliston lakanat. Seinän sävy on Tikkurilan Denim.
Puulastuista liimattu OSB-levy on yksi Sannan lempimateriaaleista, joten sitä käytettiin makuuhuoneen seinässä. Pehmeää vaikutelmaa lisää Sannan tekemä makramee-seinävaate. Levyt on kiinnitetty gyproc-seinään viimeistelynaulaimella.

Onko oma kotisi moderni ja skandinaavinen?

Ei. Jos tyyliä pitäisi jollakin sanalla luonnehtia, niin se olisi ehkä skandiboheemi. Välillä postaan kuvia kodistani ryhmään, mutta ne eivät ole läheskään suosituimpien joukossa. Se ei ihmetytä eikä haittaa minua: eniten tykkäyksiä keräävät perusvalkoiset tilat. Minua eivät myöskään haittaa negatiiviset kommentit. Koti pitää sisustaa niin, että itse tykkää. Ihan sama, mitä muut ovat mieltä. Joskus on hassua, kun joku on ostanut hyllyn, joka kaikilla muillakin on, ja hän kysyy ryhmässä ’Mitä laittaisin tähän hyllyyn?’ Tekee mieli sanoa, että laita ihan mitä itse haluat!

Aiotteko vielä joskus muuttaa?

Tämä ei ole meidän loppuelämän talomme, sillä tontti on pieni ja naapurit ihan vieressä. Tässä elämänvaiheessa on toki kiva, että lasten kaverit, koulu ja päiväkoti ovat lähellä. Mutta eläkekodin täytyy löytyä jostain muualta. Unelmoin 1800-luvulla rakennetusta hirsitalosta järven rannalla. Se vasta ihana olisi.

Suuri katettu terassi on erilaisten räsymattojen peitossa. Kun Sanna laittoi Facebookin roskalavaryhmään ilmoituksen, että ostaa edullisesti räsymattoja, tarjoajia riitti. Riippukeinut ovat Jyskistä.
Pihaan rakennettuun kesäkeittiöön paistaa ilta-aurinko. Siellä istutaan naapureiden kanssa iltaa ja vietetään kesällä lasten synttärijuhlia. Mehu­tauolla Sanna ja perheen vanhin tytär Liisa.
Kesäkeittiön toisessa päädyssä olevassa betonirenkaassa voi paistella vaikka makkaraa.
Julkaistu: 26.10.2018
4 kommenttia