Unelmien Talo&Koti

Eveliina ja Antti kunnostivat 30 vuotta tyhjillään olleen autiotalon – nyt heidän kotinsa on iloinen yhdistelmä mummolaa ja huvikumpua

Eveliina ja Antti kunnostivat 30 vuotta tyhjillään olleen autiotalon – nyt heidän kotinsa on iloinen yhdistelmä mummolaa ja huvikumpua
Kun Eveliina ja Antti kävivät katsomassa pitkään tyhjillään ollutta talovanhusta Mäntyharjulla, näky oli surullinen. Jättiremontissa koko talo laitettiin uusiksi, ja palkintona perhe sai unelmiensa kodin.
Julkaistu: 17.7.2018

Eveliina Pekkanen haaveili puuhellasta ja paneeliseinistä, joten ei ihme, että hän päätyi puolisonsa Antti Väisäsen kanssa kunnostamaan satavuotiasta puutaloa. Unelmien kohde ehti olla asumattomana 30 vuotta.

"Olimme pohtineet Antin kanssa, että jossakin elämänvaiheessa haluaisimme asua vanhassa talossa. Ystävien mökillä tuli puheeksi, että lähellä on vanha autiotalo, jonka omistaa Mäntyharjun kunta. Se oli nähtävä!

Kävelimme talolle, ja näky oli melko surullinen. Ikkunat oli rikottu, lattia romahtanut ja leivinuuni käyttökelvoton. Tunnelma oli kuitenkin viehättävä. Kaupat tehtiin, vaikka remppaa oli luvassa yllin kyllin.

Korkealla mäen päällä sijaitseva talo on kokenut täyden muodonmuutoksen Eveliinan ja Antin käsissä.
Antti, Eveliina ja tytär Amanda. Nurmikolla pötköttelee unkarinpaimenkoira Hupi.

Aluksi suunnittelimme, että kunnostamme talon vapaa-ajankodiksemme. Näin jo silmissäni, miten vietämme iltaa öljylampun valossa ja kipaisemme pihan perälle ulkohuussiin. Pian huomasimme, ettemme ole kahden paikan asujia, ja päätimme kunnostaa paikan pysyväksi kodiksemme.

Jouduimme tekemään lähes kaiken uusiksi hirsikehikkoa lukuun ottamatta. Siitäkin tosin piti vaihtaa muutama lahonnut hirsi. Taloon vedettiin sähköt ja vesi, asennettiin lämmitys sekä muurattiin uusi leivinuuni ja hella. Kylmä vintti kunnostettiin huoneiksi ja aaltopeltikatto vaihdettiin konesaumatuksi.

Remontti kesti kauemmin kuin arvelimme, vaikka Antti ja hänen isänsä tekivät pitkää päivää. Oli myös iloisia yllätyksiä: tuvan kattolevyjen alta löytyi lankkukatto parruineen. Sille riitti pelkkä pesu.

Aulasta on kulku makuuhuoneeseen, keittiöön ja olohuoneeseen. Vihreät ovet luovat kontrastia paneeliseinän lilalle sävylle.
Bambiaiheiset esineet ovat päätyneet sattumalta koristamaan aulan seinää ja hyllyä. Seinän sävy on Antin valitsema.
Aula toimii pukeutumistilana. Paneeliovien takana on Antin rakentama vaatekaappi.
Yläaulasta on näkymä Amandan huoneeseen, jossa on Tapettitalon Perhonen-tapetti.
Yläaulan mustavalkoinen laattalattia oli pitkäaikainen haave. Pulpetti on ostettu pihakirppikseltä.
Lukeminen ja hevoset ovat Amandan rakkaimmat harrastukset.

Sisustus on sekoitus mummolatyyliä ja Pepin Huvikumpua, lisäksi vähän rouheutta ja ripaus romantiikkaa. Täällä on sekaisin eri aikakausien huonekaluja ja uudempaa muotoilua. Minusta esineillä pitää olla aina jokin käyttötarkoitus, vaikkei se olisikaan sama, mitä on alun perin ajateltu.

Mietimme yhdessä sisustuksen linjoja ja yksityiskohtia. Meillä on aika samanlainen maku, mutta joskus jokin asia on vaatinut sulattelua toiselta. Maalivalinnoista on saattanut tulla kiistaa vain siitä, kumpi alun perin keksi onnistuneen idean! Mieleisiä sävyjä ja kuoseja olemme poimineet Uulan värikartoista ja Tapettitalon näytepaloista.

Aikaisemmin en voinut edes harkita ruusuja seinällä, mutta nyt rakastan kuviotapetteja."

Osa keittiön kaapeista on 1950-luvulta, Antti on osin kunnostanut ne. Osa kaapeista on teetetty puusepällä. Yläkaapit vaihtuivat avohyllyiksi, joista osa on Stringejä.
Retrokahvikupit miellyttävät Eveliinaa.
Antti on nikkaroinut pirttipöydän jalkaan uuden lankkutason. Hyasintti-tapetti on Tapettitalosta.
Alkuperäinen leivinuuni oli romahtanut. Nyt sen tilalla komeilee uusi ja entistä ehompi uuni.

Eveliinan sisustusvinkit

  • Pysyttele vanhassa. Hankin mielelläni kierrätettyjä kalusteita. Entisajan huonekalut ovat yleensä täyttä puuta. Niitä voi halutessaan hioa ja maalata tai antaa ajan patinan näkyä pinnoissa.
  • Helli kaikkia aisteja. Yhdistelen ennakkoluulottomasti värejä ja materiaaleja ja suosin aitoja materiaaleja. Kelpuutan meille vain tavaroita, jotka miellyttävät sekä silmää että tuntoaistia.
  • Kätke ja ota esille. Pidän osan esineistä kaapeissa. Saan vaihtelua sisustukseen ja asetelmiin, kun otan tavarat taas käyttöön sopivan tauon jälkeen.
  • Suosi eriparisuutta. Tykkään siitä, että esimerkiksi tuoleissa ja astioissa on värejä ja muotoa. Meillä ei ole varmaan kahta samanlaista tyynyä tai kynttilänjalkaa.
Pihlgren ja Ritolan Juhannusruusu-tapetti luo suloisen tunnelman makuuhuoneeseen. Vaaleansininen toistuu seinässä, kaappien ovissa ja vanhassa tulisijassa.
Makkarin kaappi on 1800-luvulta ja nojatuolit 1950-luvulta. Pariskunta kunnosti kaapin, ja Eveliinan äiti verhoili tuolit.
Sievään pikkumaljakkoon asetetut lemmikit koristavat makuuhuonetta.
Makuuhuoneen kauniisti kulunut lipasto on kirpputorilta.
7 kommenttia