Avotakka

Mikä hotellityylissä viehättää? Hotelleja ja ravintoloita suunnitteleva Eva-Marie Eriksson kertoo Sohvaryhmä-podcastissa

Mikä hotellityylissä viehättää? Hotelleja ja ravintoloita suunnitteleva Eva-Marie Eriksson kertoo Sohvaryhmä-podcastissa
Oletko sinäkin ammentanut kotiisi sisustusideoita hotelleista? Tapasimme Sohvaryhmän kauden päätösjaksossa sisustusarkkitehti Eva-Marie Erikssonin suunnittelutoimisto Fyrasta. Hän kertoo, mikä nyt ohjaa hotellien suunnittelua ja millaista inspiraatota ne parhaimmillaan tarjoavat asiakkailleen.
Julkaistu: 26.11.2021

Kun astuu ensi kerran sisään hotelliin, vastassa on uusi tila ja ympäristö valoineen, tuoksuineen, väreineen, kalusteineen ja ihmisineen. Jos kaikki on kunnossa, kokemuksesta tulee miellyttävä ja samaan paikkaan haluaa palata toistekin.

Jos kuka, tämän tietää suunnittelutoimisto Fyran sisustusarkkitehti Eva-Marie Eriksson, joka suunnittelee työkseen hotelleja ja ravintoloita. Teimme Sohvaryhmän kolmoskauden päätösjaksoa Helsingin keskustassa hotelli Vaakunassa, jonka sisustuksen uudistuksesta Fyra on vastannut huoneita ja ravintolatiloja myöten.

Puhuimme Eva-Marien kanssa erityisesti siitä, mihin kaikkeen hän kiinnittää hotelleissa huomiota ja millaiset ilmiöt vaikuttavat hotellien sisustamiseen tässä ajassa.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Eva-Marie Eriksson -jakso:

Eva-Marie Eriksson on ollut uudistamassa hotelli Vaakunan ravintolatiloja. Niissä korostuvat vaaleus, valoisuus ja hengittävyys. Kuva: Fyra.

Mistä hotellien sisustaminen alkaa, Eva-Marie?

Olemassa olevan hotellin kohdalla työtämme ohjaa se, miksi uusitaan, mitä uusitaan ja miten uusitaan. Tähän kaikkeen taas vaikuttaa se, mihin suuntaan maailma on menossa. Emme seuraa niinkään nykyhetken trendejä, vaan suuntaa antavat globaalit megatrendit. Mutu-tuntuman sijaan mennään siis paljon syvemmälle.

Kestävän kehityksen pitää olla jo itsestään selvää, eikä se saa olla sanahelinää eikä viherpesua vaan konkreettisia tekoja. Toinen on hyvinvoinnin korostaminen, mihin liittyy myös biofiilinen ajattelu. Teknologiakin kehittyy ja muuttuu koko ajan, ja viimeksi COVID-19 on tuonut ihan omat haasteensa. Jos kaikkea tätä ei ole funtsittu alusta lähtien, lopputulos vähän vesittyy. Viime kädessä kaikki lähtee liikkeelle arkkitehtuurista.

Lopputuloksena asiakkaan tulee saada kokonaisvaltainen elämys, kun hän astuu sisälle. Siihen vaikuttavat tilantuntu, pinnat, värit, valaistus. Jos jokin mättää, alkaa miettiä, mistä tekijästä se voisi johtua. Itse tilan lisäksi palvelu on tärkeässä roolissa.

Hotelli Vaakunan huoneiden väritys on maanläheinen. Kuva: Fyra.
"Perinteisesti hotelli tarjoaa jotain muuta kuin mitä koti on."

Hotellin uudet irtokalusteet ovat Fyran suunnittelemia. Kuva: Fyra.

Mikä maailmalla kiinnostaa ja näkyy kohta jo meilläkin?

Slow travel – hidas matkustaminen – nousee. Se tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että ei kiirehditä paikasta toiseen vaan nautitaan syvällisemmin yhdestä paikasta tai seudusta. Toinen jo meille tutumpi ilmiö staycation korostuu edelleen.

Nämä ilmiöt asettavat haasteita hotellien tarjonnalle ja houkuttelevuudelle. Sen sijaan, että tehdäänkin jotain päälle liimattua teemahotellia, joka on muovista eikä tunnu luonnolliselta, tehdäänkin hotelleja, joilla on aito merkitys.

Hotellien suunnittelua on pitkään ohjannut myös storytelling eli tarinankerronta. Mutta se, että keksitään jokin tarina, jonka varaan kaikki rakentuu, ei tunnu enää luontevalta. Nyt mietitään esimerkiksi sitä, mitä hotellit voivat tarjota paikalliselle yhteisölle ja miten ne voisivat osallistua yhteisön elämään.

Eva-Marie Eriksson on ollut suunnittelemassa myös uutta Sokos Hotel Triplaa Helsingin Pasilaan. Kuva: Fyra.
Bardem-baari Helsingin keskustassa kuuluu niin ikään Fyran viimeaikaisiin sisustuksiin. Kuva: Fyra.

Mikä hotellityylissä oikein viehättää?

Perinteisesti hotelli tarjoaa jotain muuta kuin mitä koti on. Se on tietyllä tapaa enemmän luksusta.

Tekstiilimaailma poikkeaa usein täysin kodin tekstiilimaailmasta. Tekstiilejä on enemmän, ja ne ovat runsaampia. Lattiaa voi peittää tekstiilimatto ja verhot ovat paksuja – eikä ikkunoissa ole sälekaihtimia niin kuin kodeissa perinteisesti on. Minullakin on sälekaihtimet kotona. Valaistuksessa on useita erilaisia vaihtoehtoja eri tunnelmia ajatellen. Koska huoneet ovat usein pieniä, niiden säilytysratkaisut on yritetty saada mahdollisimman toimiviksi. Hotellihuoneessa on panostettu kaikkiin sisustamisen osa-alueisiin.

Sisustusarkkitehti Eva-Marie Eriksson työskentelee suunnittelutoimisto Fyrassa Senior Designerina. Hotellien ja ravintoloiden suunnittelu on hänen intohimonsa. Kuva: Fyra.
Kommentoi »