Kotivinkki

Keittiöpyyhe koreaksi ja särmää saunakassiin! Etupistokirjonta koristaa kodin tekstiilit – katso ohje ja poimi ideat

Etupistokirjonta on helppo ja näyttävä tekniikka, jolla voi muuttaa kodin tekstiilit hauskemmaksi huone kerrallaan. Tekstiilin lisäksi tarvitset vain neulan ja lankaa.
Kuvat Johanna Myllymäki

Etupistokirjonta onnistuu näin

  1. Piirrä kirjottava kuvio tekstiilin pintaan liitukynällä tai haihtuvalla tussilla. Jos kirjottava kuvio on toistuva, käytä kaavaa piirtämisen apuna.
  2. Leikkaa sopivan mittainen pätkä lankaa. Lankaa ei kannata jättää liian pitkäksi, sillä pitkällä langalla kirjonta on työlästä ja lanka ehtii kulua kirjoessa.
  3. Pistele neulalla lankaa kankaan läpi ylös, alas, ylös ja niin edelleen. Voit pidentää ja lyhentää kankaan päälle tulevia lankaosuuksia mielesi mukaan. Kovaan käyttöön tulevassa kankaassa lyhyet pistot pysyvät pidempään siisteinä.
  4. Harjoittele kirjonnan kireyttä. Liian tiukalle vedetty lanka rypyttää kankaan ja liian löysät pistot jäävät irralleen kankaan pinnasta.
  5. Päättele langat niin huolellisesti, että ne kestävät pesun. Päättele pujottelemalla lanka neulan avulla solmuun kahden viereisen piston ympärille nurjalle ja katkaise lanka. Toinen vaihtoehto on päätellä lanka työn sisälle piiloon.
Kun olet piirtänyt liidulla pistojen kaaret valmiiksi, varsinainen ompelutyö on sujuvaa. Muista ommella hyvässä valossa ja mukavassa asennossa.

Vinkit!

  • Hyvä lanka etupistokirjontaan on merseroitu helmilanka. Se kiiltää kauniisti ja siinä on sopivasti kierrettä. Helmilanka kestää jopa 95 asteen pesun.
  • Paras pohjamateriaali kirjontaan on joustamaton, kudottu kangas. Jos teet käyttötuotteen, pese se jo ennen kirjontaa mahdollisen kutistumisen takia.

7 ideaa tekstiilien koristeluun etupistokirjonnalla

1. Ilmettä sisustukseen

Hahmottele kuvio tyynyyn ja huopaan liitukynällä. Tee langanpäähän tukeva solmu nurjalle ja kirjo merkintöjen mukaan. Siirry kuviosta toiseen niin, että lankajuoksut jäävät mahdollisimman lyhyiksi. Mitä suurempi työ, sitä tarkempana kannattaa olla langan oikean kireyden suhteen.

2. Kauppakassi koreaksi

Vaihtelevan kuvion suunnittelu onnistuu vaikka sitä mukaa kun pistelet pistoja. Muuntele pistojen suuntaa, pituutta ja määrää työn edetessä. Päättele langanpäät huolellisesti kassin saumoihin tai yläreunan käänteen alle.

3. Käyttötarkoitus esiin

Kirjo keittiöpyyhkeeseen sen käyttötarkoitus! Kovaan kulutukseen joutuva keittiöpyyhe on hyvä kirjoa yksinkertaisesti ja lyhyin pistoin. Yhtenäisellä viivalla toteutetun kirjonnan aloitus ja lopetus päätellään reunoihin.

4. Keittiön koristus

Patalapussa myös kirjontalangan pitää kestää kovia lämpötiloja. Kaarikuvio on piirretty kankaalle kaavan avulla ja kirjonnan aloitus- ja lopetuslanganpäät on päätelty patalapun sisään. Kirjo halutessasi toinen puoli erilaisella kuviolla!

5. Kuin taulu

Pieni sisustustaulu on helppo toteuttaa kiinnittämällä kaunis kangas kirjontakehykseen ja ompelemalla pistoja kuviota myötäillen. Vahvista esimerkiksi kuosin ääriviivoja, lisää tekstiä tai täytä kuvioalueita tiheillä pistoilla.

6. Kuviot hyödyksi

Hyödynnä kirjonnassa valmista kuviointia täydentäen tai jatkaen sitä. Geometriset kuviot on toteutettu jämäkkään materiaaliin pitkin, yksittäisin pistoin.

7. Muistilista mukana

Säästä muistiasi ja kirjo toilettipussin kylkeen kaikki tärkeä. Hahmottele tekstit ensin liitukynällä, jotta kaikki sanat mahtuvat mukaan sopivasti. Mitä lyhemmät pistot teet nurjalle, sitä yhtenäisempi teksti on.

Julkaistu: 17.3.2020
Kommentoi »