Avotakka

Ethän ole heittänyt 1990-luvun kippoja menemään? Näitä Arabian vanhoja astioita himoitaan nyt

Ethän ole heittänyt 1990-luvun kippoja menemään? Näitä Arabian vanhoja astioita himoitaan nyt
Kun blogeissa ja Instagramissa alkaa näkyä tietty Arabian astia, esineen kysyntä nousee myös vintageliikkeissä. Nämä viisi astiasarjaa kiinnostavat kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita juuri nyt.
Julkaistu: 27.8.2018

1. Meri on uusi Ruska?

Ulla Procopén suunnittelemalle Meri-astiasarjalle povataan yhtä suurta nousua kun saman suunnittelijan Ruska-astioille. Tiina Westerlund Astialiisa-myymälästä on havainnut, että 1970-luvun kivitavara, selkeät kuviot ja vahvat värit kiinnostavat nyt nelikymppisiä asiakkaita.

– Ihmiset innostuvat astioista, joita on ollut heidän lapsuudenkodissaan. Värit ja muodot jäävät alitajuntaan, Westerlund sanoo.

Ulla Procopén suunnittelema Meri-astiasarja oli Arabian tuotannossa vuosina 1976–79. Teekupin hinta alkaen 22 e.

2. Käsinmaalattu Kuutamo

Hilkka-Liisa Aholan Kuutamo-sarjan lautaset hurmaavat käsinmaalatuilla kukkakuvioilla, joissa on ripaus eksotiikkaa. Lautanen on kuin taideteos, ja siksi se kannattaakin ripustaa seinälle.

Hilkka-Liisa Ahola suunnitteli lautasen kuviot vuonna 1957. Sarja oli tuotannossa 1971–75. Hinta noin 40 e, Astiataivas.

3. Krokus on aasialaisten suosikki

Esteri Tomulan Krokus-sarja viehättää Westerlundin mukaan erityisesti japanilaisia ja korealaisia asiakkaita. Herkkä viivapiirroksin toteutettu kukkakuvio ja murretut värit ovat ihana yhdistelmä.

Esteri Tomulan serikuvakoriste Krokus oli käytössä 1978–79. Hinta 60 e, Astiataivas.

4. Yllättävä ysäri

Heikki Orvolan värikäs Moreeni Be Bop -astiasarja riemastuttaa abstrakteilla kuvoilla ja rohkeilla väreillä – sähkönsinistä ja violettia yhdistettynä kultaan. Astiasto oli tuotannossa vuosina 1992–96. Sen uuteen tulemiseen vaikuttaa kiinnostus 90-luvun muotoiluun, jossa korostuivat kulmikkaat linjat ja abstraktit muodot.

Heikki Orvolan sähäkkä Moreeni Be Bop -kahvikuppi ja lautanen 70 e, Astiataivas.

5. Lintukannujen kysyntä kasvaa

Kati Tuomi-Niittylän kumartelevat ja kurkottelevat Story Birds -kannut vuodelta 1993 ovat kovassa nosteessa. Persoonalliset kannut on nimetty Olgaksi, Ollieksi ja Oliveriksi. Ne ovat itsessään kuin pieniä veistoksia.

– Asiakkaita viehättää kannujen veistoksellisuus ja leikkimielisyys. Niiden kysyntä kasvaa, koska niitä on melko vähän saatavilla, sanoo Tuulikki Räikkönen Astialiisasta.

Sekä Westerlundin että Räikkösen mukaan nimenomaan Suomessa valmistettujen Arabian astioiden hinnat nousevat tasaisesti.

– Tuotannon siirtäminen ulkomaille kolme vuotta sitten oli monille järkytys, astiakauppiaat sanovat.

Pieni Ollie-kannu 125 e, Oliver-kannu 135 e, Olga-kannu 145 e, Astiataivas.
3 kommenttia