Etätyöpiste kotiin – hyödynnä hukkaneliöt, sulauta tila muuhun sisustukseen ja muut vinkit viihtyisän kotikonttorin suunnitteluun

Etätyöpiste kotiin – hyödynnä hukkaneliöt, sulauta tila muuhun sisustukseen ja muut vinkit viihtyisän kotikonttorin suunnitteluun
Etätyöpisteen toteutukseen kannattaa panostaa, sillä kotona tehtävä työ on tullut jäädäkseen. Kurkkaa vinkit toimivan tilan suunnitteluun ja tavallisten työpistepulmien välttämiseen.
Julkaistu 30.8.2021

Etätyöpiste kotiin – näin toteutat toimivan tilan

Mieti paikka tarkoin

Aina ei tarvita lisää huoneita. Mieti, voisitko käyttää olemassa olevan tilan kekseliäämmin ja tehokkaammin. Paikka työpisteelle voi löytyä portaiden alta, syvennyksestä, huoneen nurkasta tai jopa kaapista. Vaatehuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen voi tehdä työpisteen. Näiden tilojen etuna on se, että oven saa tarvittaessa kiinni.

1950-luvun talossa päätettiin yhdistää keittiö ja sen viereinen pieni huone. Näin saatiin yksi iso tila, joka palvelee paremmin kuin kaksi pientä kopperoa. Nyt keittiöön mahtuu arkiruokapöytä, ja työpöytä muuntuu lasten piirustus- ja läksytilaksi vanhempien kokkaillessa. Työpöydän laatikot vetimineen jatkavat keittiökaappien ilmettä.

Pohdi käyttäjiä

Kodin työpisteellä voi olla monta käyttäjää, joten sen tulisi olla mahdollisimman monelle sopiva. Hyllytyyppinen ratkaisu sopii lyhytaikaiseen tai satunnaiseen työskentelyyn, mutta jos pöydän ääressä vietetään tuntikausia, on isompi, säädettävä työpöytä toimivampi ratkaisu, jotta vältytään niska- ja selkäongelmilta.

Toimivan työpisteen voi piilottaa myös kaappiin. Pitkän kaappirivistön jatkeena on erikoiskaappi, jossa ei itse asiassa ole muuta erikoista kuin sisälle asennettu pistorasia, 155 astetta aukeavat saranat ja muokatut hyllyt. Työtila syntyi, kun yhtä hyllylevyä kavennettiin ja toisesta tehtiin ulos vedettävä. Korkeus on mitoitettu niin, että on mahdollista työskennellä seisten tai baarijakkaralla istuen.
Minimalistin työpöytä avohyllyineen käy lähes taideteoksesta. Modernin kodin ilmeeseen sovitettu niukka tila istuu olohuoneen seinustalle esteetikon mielenrauhaa rikkomatta. Jos ihastuit tähän, musta, valkoinen ja paperipussin beige ovat tämän tyylin avaimet.

Muista säilytys

Hyvät säilytysjärjestelmät unohtuvat helposti kotitoimistolla. Vaikka työskentelisit ruokapöydän ääressä, kannattaa työvälineet kerätä yhteen paikkaan, esimerkiksi rullattavaan säilytyspenkkiin. Näin aikaa ei kulu turhaan etsiskelyyn eivätkä tavarat ajelehdi ympäriinsä.

Rajaa tila

Lohkaise verholla tila työpisteelle makuu- tai olohuoneesta. Verho on näppärä ja edullinen tapa piilottaa työnurkka. Myös sermeillä ja seinäkkeillä on helppo jakaa huoneen eri toiminnot ja parantaa yksityisyyttä.

Tarkkaile valon suuntaa

Ihanteellisessa tilanteessa työpiste on ikkunan lähellä. Älä kuitenkaan sijoita näyttöä ikkunaa vastapäätä vaan sen viereen tai alapuolelle. Näin estät häiritsevät heijastukset ja häikäisyn.

Vahdi valaistusta

Kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen, sillä huoneen yleisvalo on harvoin riittävä työskentelyyn. Valitse työpisteeseen pöytävalaisin, jonka asentoa ja valon voimakkuutta voi säätää. Sijoita pöytävalaisin niin, että valo tulee yläsivusuunnasta. Tällainen valo on lempeä eikä häikäise.

Unohda tylsä konttorityyli

Kotona työpisteen ei tarvitse näyttää samalta kuin työpaikalla. Kun työpisteen kalusteet ovat samaa tyyliä kuin muu sisustus, se sulautuu osaksi tilaa.

Kun työpöytä on näin kaunis, ei ole väliä, vaikkei työskentelisi kotona minuuttiakaan. Vuonna 1928 valmistunut Billnäs-kirjoituspöytä saa olla olohuoneen näkyvimmällä paikalla, sillä sitä ei todellakaan tarvitse piilotella. Työt sen sijaan saa näppärästi piiloon pöydän rulokannen alle.

Pika-apu etätyöpisteen viihtyistämiseksi

 • Rakenna kotiin inspiroiva työympäristö. Jo pari julistetta tai seinälle teipatut moodboardit luovat työpisteeseen rentoa tunnelmaa.
 • Töihin on helpompi tarttua, kun työpiste on siisti eikä pöydällä loju turhaa tavaraa. Hanki lokerikkoja, koreja ja kulhoja, jotka kätkevät tavarat siististi, ja laita käyttämäsi tavarat heti takaisin paikoilleen.
 • Saat pöydälle enemmän työskentelytilaa, kun kiinnität seinälle hyllyn tai lokerikkoja pientavaroita varten. Pidä esillä vain tarpeelliset ja kauniit toimistotarvikkeet.
 • Harva tekninen laite on ilo silmälle. Piilota tulostimet, laturit ja muut ovien taakse.
 • Viimeistele työpiste vihreällä. Hyvä idea on koota tarjoiluvaunuun komea ryhmä viherkasveja. Tämä helposti siirrettävä viherseinä toimii kevyenä tilanjakajana.
 • Muista, että lopputulos on viihtyisä, kun työtila on samanhenkinen kodin muun tunnelman kanssa.
Simppeli työpiste on koottu vanerilevystä ja Ikean pukkijaloista.
Pöytä ja hyllyjärjestelmä ovat tuttuakin tutummat, ikuista ja tarpeen mukaan muuntuvaan Lundiaa, totta kai! Perinteisen työtuolin sijaan pöydän kaverina on kuitenkin keinu. Pallotuoli, keinuva tuoli ja kaikenlaiset liikkuvat istuimet tekevät hyvää työpöydän ääressä istuvalle. Seisominen ja pieni liike istuessa estävät istumatyön aiheuttamia haittoja.

Ergonominen työpiste – mitä huomioida kalusteiden valinnassa?

 • Pysyt virkeänä ja vetreänä, kun vaihtelet työasentoa päivän mittaan. Säädettävä pöytä ja tuoli ovat usein paras vaihtoehto, etenkin jos työpiste on monen henkilön käytössä, tai pöydän ääressä vietetään paljon aikaa. Näin voit työskennellä ergonomisesti sekä istuen että seisten.
 • Työpöydän korkeus on hyvä, kun voit työskennellä selkä suorana ja hartiat rentoina, ja kyynärvarret lepäävät pöydällä noin 90 asteen kulmassa. Sama sääntö pätee sekä istuen että seisten työskentelyyn.
 • Pöydän tulee olla myös riittävän suuri. Näyttö ja näppäimistö vaativat hieman suurempaa syvyyttä kuin kannettava tietokone. Hiiren ja muiden tarvittavien välineiden tulee mahtua pöydälle vaivattomasti.
 • Kun näyttö on suunnilleen käsivarren mitan päässä, on katseluetäisyys sopiva. Näytön tulisi olla katseen vaakatason alapuolella.
 • Tuoli on oikean korkuinen, kun jalkapohjat ovat istuessa tukevasti maassa ja kyynärvarret työpöytään nähden noin vaakatasossa. Käsinojat eivät saa estää pöydän lähelle pääsyä.
 • Hyvä työtuoli on tukeva, ja sen ergonomiaan ja säätömahdollisuuksiin on panostettu. Se sopii käyttäjän mittoihin, tukee selkää ja ryhtiä ja siinä voi vaihtaa asentoa. Tuolin on tunnuttava mukavalta pitkänkin istumisen aikana.
Keittiön vieressä sijaitseva pieni tila remontointiin työhuoneeksi. Lintuaiheinen tapetti lisää huoneen syvyysvaikutelmaa. Siro lasipöytä ei tee tilasta tukkoista.

Tavallisia etätyöpisteen pulmia ja niiden ratkaisut

Työskentelen välillä seisten mutta en halua investoida sähköpöytään. Onko vaihtoehtoja?

Poikkeukselliset ajat ovat tuoneet markkinoille sähköpöytien lisäksi myös niitä edullisempia kotityöpisteitä, joiden korkeutta voi säätää esimerkiksi kammen avulla tai pöytätason paikkaa vaihtamalla. Myös sopivalle korkeudelle kiinnitetty klaffipöytä sopii satunnaiseen työskentelyyn. Näppärä tapa muuttaa normaalikorkuinen ruoka- tai työpöytä seisomatyöpisteeksi on asettaa pöydälle jalallinen tarjotin, joka kokoontaittuvien jalkojen ansiosta menee pieneen tilaan säilyttämistä varten, kun tasoa ei tarvita.

Työhuoneeseen asennettiin kokolattiamatto antamaan hotellitunnelmaa, mutta se toimii myös hyvänä äänieristeenä.

Miten saisin äänieristystä paremmaksi työtilassa?

Estä äänen kimpoilu. Nyrkkisääntö on, että kovaa pintaa vastapäätä tulee olla ääntä vaimentavaa pintaa. Sisustuksellisen akustiikan ei tarvitse välttämättä näyttää akustiikkatuotteilta, sillä pehmeillä materiaaleilla sisustettu tila miellyttää korvaa. Mitä enemmän tilassa on pehmeitä huonekaluja ja tekstiilejä, sitä enemmän ääni vaimenee. Toimiva kotikonsti on verhoilla yksi seinä pehmeästi laskeutuvalla, runsaalla kankaalla tai tehdä muhkeasta verhosta työpisteen tilanjakaja. Huopa ja paksu sametti ovat itsessään ääntä vaimentavia. Myös kookas kirjahylly toimii akustiikkaelementtinä, jos et piilota kirjoja lasiovien taakse.

Työpiste ei pomppaa silmille, kun sovitat sen talon ja sisustuksen tyyliin. Osto- ja myyntiliikkeestä bongattu vanha työpöytä sopii täydellisesti vuonna 1937 rakennetun talon henkeen. Vanhat tuolit eivät usein ole säädettäviä, mutta istuintyynyillä ja jalkakorokkeilla voi muokata työpisteestä ergonomisemman.

Miten saisin kuriin kaikkialla risteilevät johdot?

Työpöydän alle tai tietokoneen viereen sijoitettava johtolaatikko kätkee siististi sisäänsä piuhat ja laturit. Isoimpiin malleihin sopii sisälle myös jatkojohto. Toimistosta tutun johtokourun voi kiinnittää myös kotityöpisteen pöydän alapintaan, jolloin saat piuhat pois lattialta ja pölystä. Tarranauhakiinnitteisillä johtosukilla ja johtokanavilla johdot voi kerätä kätevästi yhteen nippuun, jolloin ne on helpompi kuljettaa siististi piilossa kalusteen takana. Jos johtoja joutuu kuljettamaan pitkän matkaa, ratkaisu voi löytyä jalkalistan alareunaan asennettavasta johtolistasta, joka kätkee huomaamattomasti kaapelit ja johdot.

1 kommentti