Etätyöpiste kotiin – näin toteutat toimivan tilan
Mieti paikka tarkoin
Aina ei tarvita lisää huoneita. Mieti, voisitko käyttää olemassa olevan tilan kekseliäämmin ja tehokkaammin. Paikka työpisteelle voi löytyä portaiden alta, syvennyksestä, huoneen nurkasta tai jopa kaapista. Vaatehuoneeseen tai kodinhoitohuoneeseen voi tehdä työpisteen. Näiden tilojen etuna on se, että oven saa tarvittaessa kiinni.
Pohdi käyttäjiä
Kodin työpisteellä voi olla monta käyttäjää, joten sen tulisi olla mahdollisimman monelle sopiva. Hyllytyyppinen ratkaisu sopii lyhytaikaiseen tai satunnaiseen työskentelyyn, mutta jos pöydän ääressä vietetään tuntikausia, on isompi, säädettävä työpöytä toimivampi ratkaisu, jotta vältytään niska- ja selkäongelmilta.
Muista säilytys
Hyvät säilytysjärjestelmät unohtuvat helposti kotitoimistolla. Vaikka työskentelisit ruokapöydän ääressä, kannattaa työvälineet kerätä yhteen paikkaan, esimerkiksi rullattavaan säilytyspenkkiin. Näin aikaa ei kulu turhaan etsiskelyyn eivätkä tavarat ajelehdi ympäriinsä.
Rajaa tila
Lohkaise verholla tila työpisteelle makuu- tai olohuoneesta. Verho on näppärä ja edullinen tapa piilottaa työnurkka. Myös sermeillä ja seinäkkeillä on helppo jakaa huoneen eri toiminnot ja parantaa yksityisyyttä.
Tarkkaile valon suuntaa
Ihanteellisessa tilanteessa työpiste on ikkunan lähellä. Älä kuitenkaan sijoita näyttöä ikkunaa vastapäätä vaan sen viereen tai alapuolelle. Näin estät häiritsevät heijastukset ja häikäisyn.
Vahdi valaistusta
Kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen, sillä huoneen yleisvalo on harvoin riittävä työskentelyyn. Valitse työpisteeseen pöytävalaisin, jonka asentoa ja valon voimakkuutta voi säätää. Sijoita pöytävalaisin niin, että valo tulee yläsivusuunnasta. Tällainen valo on lempeä eikä häikäise.
Unohda tylsä konttorityyli
Kotona työpisteen ei tarvitse näyttää samalta kuin työpaikalla. Kun työpisteen kalusteet ovat samaa tyyliä kuin muu sisustus, se sulautuu osaksi tilaa.
Pika-apu etätyöpisteen viihtyistämiseksi
- Rakenna kotiin inspiroiva työympäristö. Jo pari julistetta tai seinälle teipatut moodboardit luovat työpisteeseen rentoa tunnelmaa.
- Töihin on helpompi tarttua, kun työpiste on siisti eikä pöydällä loju turhaa tavaraa. Hanki lokerikkoja, koreja ja kulhoja, jotka kätkevät tavarat siististi, ja laita käyttämäsi tavarat heti takaisin paikoilleen.
- Saat pöydälle enemmän työskentelytilaa, kun kiinnität seinälle hyllyn tai lokerikkoja pientavaroita varten. Pidä esillä vain tarpeelliset ja kauniit toimistotarvikkeet.
- Harva tekninen laite on ilo silmälle. Piilota tulostimet, laturit ja muut ovien taakse.
- Viimeistele työpiste vihreällä. Hyvä idea on koota tarjoiluvaunuun komea ryhmä viherkasveja. Tämä helposti siirrettävä viherseinä toimii kevyenä tilanjakajana.
- Muista, että lopputulos on viihtyisä, kun työtila on samanhenkinen kodin muun tunnelman kanssa.
Ergonominen työpiste – mitä huomioida kalusteiden valinnassa?
- Pysyt virkeänä ja vetreänä, kun vaihtelet työasentoa päivän mittaan. Säädettävä pöytä ja tuoli ovat usein paras vaihtoehto, etenkin jos työpiste on monen henkilön käytössä, tai pöydän ääressä vietetään paljon aikaa. Näin voit työskennellä ergonomisesti sekä istuen että seisten.
- Työpöydän korkeus on hyvä, kun voit työskennellä selkä suorana ja hartiat rentoina, ja kyynärvarret lepäävät pöydällä noin 90 asteen kulmassa. Sama sääntö pätee sekä istuen että seisten työskentelyyn.
- Pöydän tulee olla myös riittävän suuri. Näyttö ja näppäimistö vaativat hieman suurempaa syvyyttä kuin kannettava tietokone. Hiiren ja muiden tarvittavien välineiden tulee mahtua pöydälle vaivattomasti.
- Kun näyttö on suunnilleen käsivarren mitan päässä, on katseluetäisyys sopiva. Näytön tulisi olla katseen vaakatason alapuolella.
- Tuoli on oikean korkuinen, kun jalkapohjat ovat istuessa tukevasti maassa ja kyynärvarret työpöytään nähden noin vaakatasossa. Käsinojat eivät saa estää pöydän lähelle pääsyä.
- Hyvä työtuoli on tukeva, ja sen ergonomiaan ja säätömahdollisuuksiin on panostettu. Se sopii käyttäjän mittoihin, tukee selkää ja ryhtiä ja siinä voi vaihtaa asentoa. Tuolin on tunnuttava mukavalta pitkänkin istumisen aikana.
Tavallisia etätyöpisteen pulmia ja niiden ratkaisut
Työskentelen välillä seisten mutta en halua investoida sähköpöytään. Onko vaihtoehtoja?
Poikkeukselliset ajat ovat tuoneet markkinoille sähköpöytien lisäksi myös niitä edullisempia kotityöpisteitä, joiden korkeutta voi säätää esimerkiksi kammen avulla tai pöytätason paikkaa vaihtamalla. Myös sopivalle korkeudelle kiinnitetty klaffipöytä sopii satunnaiseen työskentelyyn. Näppärä tapa muuttaa normaalikorkuinen ruoka- tai työpöytä seisomatyöpisteeksi on asettaa pöydälle jalallinen tarjotin, joka kokoontaittuvien jalkojen ansiosta menee pieneen tilaan säilyttämistä varten, kun tasoa ei tarvita.
Miten saisin äänieristystä paremmaksi työtilassa?
Estä äänen kimpoilu. Nyrkkisääntö on, että kovaa pintaa vastapäätä tulee olla ääntä vaimentavaa pintaa. Sisustuksellisen akustiikan ei tarvitse välttämättä näyttää akustiikkatuotteilta, sillä pehmeillä materiaaleilla sisustettu tila miellyttää korvaa. Mitä enemmän tilassa on pehmeitä huonekaluja ja tekstiilejä, sitä enemmän ääni vaimenee. Toimiva kotikonsti on verhoilla yksi seinä pehmeästi laskeutuvalla, runsaalla kankaalla tai tehdä muhkeasta verhosta työpisteen tilanjakaja. Huopa ja paksu sametti ovat itsessään ääntä vaimentavia. Myös kookas kirjahylly toimii akustiikkaelementtinä, jos et piilota kirjoja lasiovien taakse.
Miten saisin kuriin kaikkialla risteilevät johdot?
Työpöydän alle tai tietokoneen viereen sijoitettava johtolaatikko kätkee siististi sisäänsä piuhat ja laturit. Isoimpiin malleihin sopii sisälle myös jatkojohto. Toimistosta tutun johtokourun voi kiinnittää myös kotityöpisteen pöydän alapintaan, jolloin saat piuhat pois lattialta ja pölystä. Tarranauhakiinnitteisillä johtosukilla ja johtokanavilla johdot voi kerätä kätevästi yhteen nippuun, jolloin ne on helpompi kuljettaa siististi piilossa kalusteen takana. Jos johtoja joutuu kuljettamaan pitkän matkaa, ratkaisu voi löytyä jalkalistan alareunaan asennettavasta johtolistasta, joka kätkee huomaamattomasti kaapelit ja johdot.