Avotakka

Anninan avara ja valoisa koti on pyhitetty rauhoittumiselle ja inspiroitumiselle – ”Kotini on kuin retriitti, jossa mieli lepää”

Anninan avara ja valoisa koti on pyhitetty rauhoittumiselle ja inspiroitumiselle – ”Kotini on kuin retriitti, jossa mieli lepää”
Turkulaisen Annina Sirénin kodissa on valoa ja väljyyttä kuin galleriassa. Avarat huoneet mahdollistavat sisustuksen ilmavuuden ja huonekasvien rykelmät viimeistelevät levollisen tunnelman.
Julkaistu 2.6.2021

Kun asunto on kuin näyttelytila mutta samaan aikaan kodikas, tietää tulleensa visuaalisella alalla olevan ihmisen kotiin. Turun taidemuseon amanuenssina työskentelevä Annina Sirén päätyi hankkimaan asunnon Turun keskustassa sijaitsevasta 1920-luvun kivitalosta puolivahingossa keväällä 2018.

Asuntokuume ja etsinnät olivat kohdistuneet etenkin idyllisiin puutaloihin, kunnes Annina hurmaantui arkkitehti Gunnar Wahlroosin suunnitteleman rakennuksen klassisista erityispiirteistä. Tarjous johtikin nopeasti kauppoihin.

Julkisten tilojen eleettömyys ja materiaalivalinnat miellyttävät Anninaa. Keittiöremonttia inspiroi muun muassa Eduskuntatalo. Asunnon kaarevia muotoja toistavat ajattomat riippuvalaisimet ovat Nordluxin ja kaapistot Keittiömaailman. Kivitasolla on juliste Ellen Thesleffin omakuvasta.
Monen riippuvalaisimen ryhmä on kaunis tapa valaista korkean yläkaapittoman keittiön työtaso. Ripustuskorkeus katseen yläpuolella ja opaalilasikupu estävät häikäisyn.
Matto on palvellut jo vuosikymmeniä ensin vanhempien ja nyt Anninan kodissa. Tuolit ovat Jyskin.

Alun perin ideana oli tehdä vain keittiöremontti, mutta kun Annina näki uuden asuntonsa tyhjänä, päätös koko kodin pintaremontista tuntui järkevältä. Hän uusi myös kylpyhuoneen osittain ja vaihtoi pienet tärkeät detaljit ovenkahvoista jalkalistoihin arkkitehtuuriin sopiviksi.

Tunnelma on kauniin hienovireinen. Vain tarkoin kuratoidut esineet, huonekalut ja viherkasvit ovat päässeet Anninan kotikokoelmaan. Avarat huoneet mahdollistavat kalusteiden väljän asettelun, ja viherrykelmät viimeistelevät näkymät. Jopa kasvit on valittu visuaalisin perustein. Annina elää, syö ja matkustaa esteettisten lasien läpi.

Keittiöstä on upea näkymä eteishalliin. Pölyhuiskan ja hauskan mäyräkoiran muotoisen pippurimyllyn Annina on saanut lahjaksi puolisoltaan Juha-Matilta.
Anninan koti on tarkoin harkittu eikä siellä ole mitään turhaa. Ikean vitriinikaapissa on perittyjä serviisejä, kirpputorilöytöjä ja astioita matkoilta.

Ihastuin tässä kodissa...

Sen arkkitehtuuriin, huonekorkeuteen, kaareviin oviaukkoihin ja ennen kaikkea asunnon potentiaaliin. Minulla oli ensi näkemältä varma visio ja usko, että saisin remontoitua kodista kauniin. Edellisen asuntoni jälkeen reilut 90 neliötä tuntui aluksi suurelta ja matka keittiöstä makuuhuoneeseen ikuisuudelta. On ihanaa, miten lisäneliöt ovat tuoneet asumismukavuutta ja mahdollistaneet myös yhteen muuttamisen Juha-Matin kanssa. Meillä on kahdestaankin tarpeeksi väljyyttä, hulppeasti säilytystilaa ja omaa rauhaa myös yöpyville ystäville.

Kotini tunnelma on...

Levollinen. Pidän erityisesti vanhan rakennuksen ja sen aikakauden piirteistä. Ilmava sisustaminen miellyttää silmääni, ja väljyys antaa myös tilaa ajatella ja hengittää. Kauniit esineet ja asetelmat, viherkasvit ja leikkokukat ovat kotini kulmakiviä.

Olohuoneen seinällä ovat vierekkäin Imogen Cunninghamin Phoenix Recumbent -juliste ja Veli Granön kirlian-kameralla ottama valokuva Anninan kengästä. Kuva on peräisin Turun taidemuseon yleisötyöpajasta ja näyttelystä. Valaisin on Ornon Kupoli, sohvapöytä Askosta ja rahi Jotexista. Vepsäläiseltä hankittu Mariposa-tuoli on konjakinväristä nahkaa. Punottu vintagejakkara on mummilan peruja.
Annina tunnustautuu lukutoukaksi. Kirjojen hankkimista on vaikea hillitä. Muutossa suuri osa vanhan asunnon kirjoista kuitenkin sai lähteä kierrätykseen.

Koti merkitsee minulle...

Paikkaa, jossa rauhoitun ja inspiroidun sekä nautin ajasta rakkaiden kanssa. Arvostan arjen luksusta eli sitä, että arkisetkin esineet tuottavat iloa muotoilullaan tai materiaaleillaan. Nautin ylellisestä, eklektisestä hotellityylistä ja toisaalta funktionaalisesta skandinaavisuudesta. Ripaus huumoriakaan ei ole sisustuksessa koskaan pahitteeksi.

Teen hankintoja kotiini...

Harkiten. Vaikka silmä janoaa uusia asioita ja seuraan trendejä, olen tehnyt kodistani melko klassisen. Hankintani ovat aina ajattomia ja sopivat jo olemassa olevaan. Monet esineistäni ovat vanhemmiltani tai isovanhemmiltani perittyjä, kuten keittiön vihreä persialaismatto tai monet tarjoiluastiani. Kirjat ja lehdet ovat heikkouksiani, niitä voisin hankkia aina lisää. Kirjahyllyni kertoo laajasta kiinnostuksen kirjosta ja vaihtuvat esillepanot kulloisistakin innostuksen kohteista.

Älä sisusta vain huone kerrallaan vaan ota huomioon myös näkölinjat: kun samanaikaisesti näkyvät tilat ovat yhteneväiset, koti tuntuu avaralta ja viihtyisältä.

Annina nauttii kodin siisteydestä, selkeydestä ja avaruudesta. Makuuhuoneeseen on rauhaisa näkymä. Sängyn ylle on ripustettu Tiina Itkosen Nanoq 3. Valokuvateos on lainassa Turun kaupunginkirjaston valokuvataiteen lainaustoiminnan kautta. Riisipaperivalaisin on Nordluxin, sininen samettirahi Jotexin ja päiväpeitto Hemtexin.
Avarat huoneet mahdollistavat ilmavan sisustamisen, joka miellyttää Anninan silmää.

Sisustajana olen...

Perfektionisti. Pienetkin visuaaliset epäkohdat hiertävät herkästi ja vaativat puuttumista. Pyrin järjestämään kotini johdonmukaisesti niin, että joka suuntaan muodostuu silmää miellyttäviä näkymiä ja kaikki sopii yhteen. Ympäröin itseni kukilla ja vihreällä. Ne saavat vaatimattomankin tilan nousemaan arjen yläpuolelle. Muokkaan ympäristöäni omannäköiseksi myös matkoilla: saatan siirtää kalusteiden paikkaa tai piilottaa rumat esineet, en yksinkertaisesti voi asua niiden kanssa. Onneksi ystäväni suhtautuvat visuaalisiin asioihin samalla intohimolla ja mieheni on hyvin kärsivällinen.

Erityisen tyytyväinen olen...

Ensimmäiseen suunnittelemaani keittiöön. Olen iloinen, etten pihistellyt materiaalivalinnoissa, sillä kaunis kivitaso ilahduttaa minua päivittäin. Myös toiminnallisuus on osoittautunut loistavaksi, ja tekisin kaiken edelleen samoin.

Epäkäytännöllistä sen sijaan on...

Asenteeni sisustamiseen. Asetan aina kauniin käytännöllisen ohi. Jos miellyttävää ratkaisua ei löydy, olen sitten ilman. Viimeisin haaste oli sopivan näköisen siivousliinan hankinta.

Kauniit pikku asetelmat viimeistelevät sisustuksen. Tyttö kaivolla -patsas on Viljo Mäkisen Kupittaan savelle suunnittelema 200-vuotisjuhlafiguuri.
Annina näki paljon vaivaa saadakseen asunnosta haluamansa kaltaisen. Keittiöön johtavat puiset kaariovet olivat alun perin punaiset, ja Annina maalasi ne mustiksi. Siihen meni useita päiviä.
Kylpyhuonetta uusittiin Keittiömaailman allaskalusteilla, tammitasolla ja koko seinän mittaisella peilillä. Pyykinpesukone sai paikan keittiössä. Palmuvehka selviää jopa ikkunattomassa tilassa useita kuukausia.
Vanhan talon kauniissa eteisessä on poikkeuksellisen paljon säilytystilaa. Ovet on maalattu Tikkurilan Y487 Piazza -sävyllä. Matto on saatu vanhemmilta, ja lasivitriinitaso on Ikeasta.
Tunnetko jo säilyttämisen 2:8-periaatteen? Kun noin 80 prosenttia tavaroista on piilossa ja vain 20 prosenttia esillä, koti näyttää levolliselta.

Ystäväni ovat sanoneet kodistani…

Että se on kuin retriitti, jossa mieli lepää. Kotimme siisteyttä ja minimalismia ihmetellään usein. Kahden aikuisen kodissa ei ole samoja ehtoja kuin lapsiperheessä.

Unelmoin...

Suureellisista taidehankinnoista. Onneksi taiteesta voi nauttia pienelläkin budjetilla vaikka Turun taidelainaamon ja Turun kaupunginkirjaston valokuvataiteen lainaustoiminnan ansiosta. Haaveissani on oma puolivilli puutarha täynnä upeita istutuksia, yrttejä ja vanhoja omenapuita.

Onnellisimmillani olen, kun…

Viikonloppu alkaa, koti on siivottu, tuoreet kukat maljakossa ja on aikaa yhdessäololle ja nautiskelulle.

Juuri aamukahvipöydän vetoinen pikkuparveke on oman haaveiden puutarhan korvike.
Anninan ja Juha-Matin 93 neliön kolmio sijaitsee vuonna 1928 valmistuneessa kivitalossa Turussa.
1 kommentti