Avotakka

Esko Pajamies oli aikansa suosikkisuunnittelija, jonka töissä yhdistyvät muhkeus ja mukavuus – tutustu Bonanza-sohvan muotoilijaan

Esko Pajamies oli aikansa suosikkisuunnittelija, jonka töissä yhdistyvät muhkeus ja mukavuus – tutustu Bonanza-sohvan muotoilijaan
Esko Pajamies tunnetaan 1960- ja 70-lukujen menestystuotteen Bonanza-sohvan suunnittelijana. Muotoilijan töissä korostuvat kansainväliset virtaukset ja kekseliäät rakenneratkaisut.
Julkaistu: 25.4.2022

Helsingissä varttunut ja asunut Esko Pajamies (1931–1990) tunnetaan etenkin olohuoneiden ja julkitilojen huonekaluista, joissa saa helposti mukavan asennon ja mielen rentoutumaan.

Ystäväpiiri tiesi hänet myös taitavana jazztrumpetistina, joka tarttui mielellään instrumenttiinsa lukuisissa juhlissa ja erilaisissa kokoonpanoissa.

Esko Pajamies valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1954 ja perusti oman suunnittelutoimiston vuonna 1961. Hän piirsi runsaasti mallistoja ja yksittäisiä kalusteita erityisesti Askolle ja Lepolle ja myös Merivaaralle.

Esko Pajamiehen Bonanza-sarjan sohva ja nojatuolit hurmaavat edelleen.

Tyylin kulmakivet

Esko Pajamies tunsi kuluttajien maun ja tarpeet. Monissa huonekaluissa näkyvät niin aikansa mieltymys raskaisiin ja näkyviin puuraken­teisiin, uhkeisiin pehmustuksiin ja nahka­­verhoiluihin kuin maksimaaliseen mukavuuteen. Yksi tyypillinen ominaisuus on myös satulavyön monipuolinen käyttö.

Runsaassa tuotannossa näkyvät jopa aikakauden television tutuksi tekemät kulttuuripiirit. Lännenhenkinen Bonanza-kalusto niitti jopa kansainvälistä suosiota.

Tammi on yleisimpiä Pajamiehen käyttämiä puulajeja, mutta 1970-luvulla sen rinnalle nousivat kotimaiset puulajit, kuten koivu. Näyttävin osoitus siitä on klassikon aseman saavuttanut Koivutaru-mallisto, joka perustuu taivutettuun puuhun. Siinä näkyy myös Pajamiehen kiinnostus laadukkaaseen puusepäntyöhön.

Halutuimmat

Bonanza-kalusto puhuttelee monia nykyhetken sisustajia. Myös monet muut muhkeat kalusteet kiinnostavat jopa kansainvälisiä huutokauppoja ja niiden ostajakuntaa. Kun Pajamiehen kalusteita kunnostaa, on hyvä suosia alkuperäisiä materiaaleja ja pintakäsittelyjä.

Esko Pajamiehen suunnittelemia huonekaluja

Hopeasiipi-sarjan jalka on valettua ja hiottua alumiinia ja istuin muotoon puristettua viilulaminaattia. Vuosina 1968–69 suunnitellut kalusteet olivat tuttu näky Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1980-luvulle saakka. Kuva Bukowskis.
Kokopuurunkoinen Bonanza-kalusto vuodelta 1966 on yksi Askon menestyksistä 1960–70-luvuilla. Kuva Bukowskis.
Koivutarussa Pajamies käytti tammen sijasta kotimaista koivua ja uutta kaksoiselementtirunkoa. Kuva Hagelstam.
Africa-kalustossa on monille 1970-luvun kalustoille ominaista muhkeutta ja ripaus safarihenkeä. Kuva Hagelstam.
Ponderosa-niminen kampauspöytä ja jakkara ovat tammea ja vuodelta 1967. Kuva Bukowskis.
Julkitilakaluste Polar (1965) on tehnyt uuden tulemisen. Lepo valmistaa sitä edelleen. Kuva Bukowskis.
Pele-lepotuolissa on piirteitä 1970-luvun eteläamerikkalaisesta muotoilusta. Kuva Bukowskis.
Kommentoi »