Viherpiha

Esittelyssä Suomen tarhurit – nämä tuntomerkit paljastavat, asuuko naapurissasi Tarhajuoru vai Kalliokilpi!

Esittelyssä Suomen tarhurit – nämä tuntomerkit paljastavat, asuuko naapurissasi Tarhajuoru vai Kalliokilpi!
Pitääkö taloyhtiössänne järjestystä Kiiltopaju tai rönsyääkö lähipiirissäsi Niittynätkelmä? Viherpiha kokosi yhteen maamme tarhurilajit ja listasi niiden tunnusmerkit.
Julkaistu 27.9.2020

Kevätesikko (Sol impatiens)

Tunnusmerkit: Todellinen kevätkukkija. Työntää latvaansa puuhakkaana ulos potista, kun muut ovat vielä tukevassa talvilevossa. Huhtikuussa taimia jo sankka, hontelo joukko. Juhannuksen jälkeen lakastuu kaikkensa antaneena. Talvehtii potien kasvavaa kevätkaihoa.

Kasvupaikka: Suojaisa seinusta, josta lumi sulaa ensimmäisenä.

Tarhajuoru (Extrovertus kollektivus)

Tunnusmerkit: Kansanomaiselta nimeltään pihakuukkeli. Viihtyy tiiviissä ryhmissä, eikä juuri kaipaa omaa tilaa: rönsyää esimerkiksi lähiön yhteisillä kasvatuslaatikoilla. Yksittäin istutettuna kitulias, mutta kun kavereita huojuu vieressä, kukoistaa pitkään. Ainakin syksyn sadonkorjuujuhliin saakka.

Kasvupaikka: Ihan missä vain seuraa versoo.

Kalliokilpi (Sitkimys maximus)

Tunnusmerkit: Kestävimpien perinneperennojen sukua: viihtyy samalla paikalla vuosikymmenestä toiseen. Vanhojen pihapiirien juureva menestyjä, uuden pihan sitkas airut. Vaatimattoman oloinen, mutta punnertaa maasta jo varhain keväällä ja tuottaa loppukesällä valtavan sadon. Useita kestäviä lajikkeita kuten ’Pekka’, ’Marjatta’ ja ’Marjatantytär’.

Kasvupaikka: Koko piha. Menestyy niin kasvimaalla kuin kalliollakin.

Pikkusydän (Sometum nautiskelus)

Tunnusmerkit: Viehkeä ja sopusuhtainen, sävyt sointuvat kivasti olohuoneen tapettiin. Näyttävä kukinta kevään ensi versoista syksyn helakkaan ruskaan. Kukoistaa aamukasteessa ja auringonlaskussa, kylväytyy ainaisen auringon paikoille. Kukkii vuolaasti sosiaalisen median alustoilla, lannoitetaan riittävällä määrällä tykkäyksiä ja sydänemojeja.

Kasvupaikka: Instagram-feedi.

Niittynätkelmä (Luomus naturalis)

Tunnusmerkit: Ketojen kasvatti, metsäpihojen lellikki ja perhosten kaveri. Ei tukahduta ketään vaan antaa vieruskasvienkin kukkia. Ravitaan nokkoskäytteellä, hyötyy hyönteishotellien läheisyydestä. Mökkipihojen suosikki, jolla harvoin taipumus siirtyä asutuille maille.

Kasvupaikka: Siellä, missä luonnonkukat kukkivat ja kimalaiset pörisevät.

Taponlehti (Haverix haverix)

Tunnusmerkit: Kaikki mihin ponnekkaana koskee, nahistuu tai lakoaa. Oikeasta kasvupaikasta tai maankoostumuksesta ei pienentäkään aavistusta. Ei yllätä komealla kukinnalla, mutta itsepintaisuus aivan omaa luokkaansa. Kun varsi katkeaa, teipataan ja tuetaan vielä toiveikkaasti.

Kasvupaikka: Kunpa sen tietäisi.

Kiiltopaju (Trimmerus priimus)

Tunnusmerkit: Säännönmukainen, symmetrinen lehvästö, muoto moitteeton. Viihtyy avoimella kasvupaikalla, joutomailla menestyminen heikohkoa. Kasvaa usein näyttävänä pensaana tai aidanteena ja kestää reiluakin leikkausta, suorastaan kaipaa sitä. Kavahtaa sammalta, voikukkia ja muita pyrkyreitä.

Kasvupaikka: Siellä, missä trimmattavaa riittää.

Kommentoi »