Epäsuora valaistus luo tilaan tunnelmallista valoa – katso 7 ideaa pehmeän yleisvalon toteuttamiseen

Epäsuora valaistus luo tilaan tunnelmallista valoa – katso 7 ideaa pehmeän yleisvalon toteuttamiseen
Epäsuora valaistus on valaistusta, jossa valonlähde ei näy suoraan vaan valo heijastetaan tilaan seinän, katon tai muun pinnan kautta. Valaistuksella saadaan aikaan tunnelmallinen, mutta tarvittaessa myös tehokas yleisvalo.
Julkaistu 19.9.2022

1. Luonnollista valoa

Sisustusarkkitehdin oma koti on valaistuksen taidonnäyte, josta voi ottaa mallia pieniin ja isoihin yksityiskohtiin. Remonttikuntoinen koti nimittäin järjesteltiin kokonaan uudelleen niin tilojen kuin valaistuksenkin osalta. Väliseiniä kaatamalla saatiin iso ikkunaseinä, jonka luonnonvalo kertautuu nyt puoliavoimen makuualkovin seinään kiinnitetystä peilistä. Taidokasta tunnelmavaloa tuovat hyllyköiden taustavalot niin alkovissa kuin olohuoneessakin.

2. Hurmaava hämyvalo

Ikkunattoman alkovin tyylikäs tunnelmavalo on saatu aikaan jättämällä hyllylevyt ja seinän kipsilevyt pari senttiä vajaiksi ja asentamalla koloihin ledivalot (Saas Instruments Strip rail 8 x 9 ja Highline strip pro mini -ledinauha). Kun valoihin yhdistää ohjausjärjestelmän, voi ohjelmoida itselleen erilaisia valaistuksia. Tässä kodissa on käytössä Mount Kelvin, jota voi säätää kännykällä.

3. Vähän hotellitunnelmaa

Eteinen pysyy siistinä, kun vaatesäilytys on piilossa kaappien takana. Säilytysjärjestelmän valaistu syvennys on näyttävä yksityiskohta sekä kätevä istuin. Kokonaisuus on parhaimmillaan, kun valokeilaan ei kasata röykkiöittäin tavaraa.

Vierasvessassa tai saunoessa voi riittää pelkkä hämyvalo, mutta omassa arkikylppärissä kannattaa panostaa valon määrään ja laatuun.

4. Kerro, kerro valoni

Peilin takaa lankeava valo valaisee silmiä häikäisemättä. Siivousta ja tarkempaa peilin edessä peilailua varten tilassa on hyvä olla myös muita valonlähteitä. Hyvä yleisvalo voi olla myös himmennettävä, jolloin valon määrää ja tunnelmaa voi säätää helposti.

5. Katonrajasta kajastaa

Valaistukseen on hyvä panostaa myös pesutiloissa. Yhden yleisvalon sijaan kylpyhuoneessakin kannattaa suosia useita valonlähteitä, joilla voi luoda erilaisia tunnelmia. Katon ja seinän väliin sijoitettu valo luo tilaan kaunista epäsuoraa valoa, joka parhaimmillaan korostaa myös valittuja pintamateriaaleja.

6. Valoa seinän täydeltä

Kapean verholistan taakse kiinnitetty valo kohottaa tilaa ja antaa ryhtiä koko huoneelle. Jos valon sävy on lähellä luonnonvaloa, tila ei tunnu kolkolta täydessäkään valaistuksessa. Yleisesti kodin valaistuksessa miellyttävin on hieman lämmin sävy, 2700–3000 kelviniä. Paras lopputulos syntyy, kun tilassa on useita erilaisia valonlähteitä, joita on mahdollista himmentää tarvittaessa.

Riippuva valaisin luo myös epäsuoraa valoa, jos varjostin ei päästä valoa läpi. Leikittele rohkeasti ripustuskorkeudella.

7. Valoa taustalle

Television taakse ja taustaseinälle viritelty valo luo tunnelmaa ja viimeistelee kokonaisuuden. Kauniista valaistuksesta on myös hyötyä. Jos tykkää katsoa televisiota hämärässä, moni kokee valaistun taustan silmille lempeänä.

Kommentoi »