Entistä helpompi muuttovalmis talo kiinnostaa – talon ja tonttityöt saa nyt samalta luukulta
Rakenna ja remontoi
Entistä helpompi muuttovalmis talo kiinnostaa – talon ja tonttityöt saa nyt samalta luukulta
Muuttovalmiita taloja myydään tänä vuonna ensimmäistä kertaa enemmän kuin talopaketteja. Nyt talon lisäksi samalta luukulta voi ostaa myös maarakennustyöt.
4.12.2017
 |
Meillä kotona

Muuttovalmiita taloja myyvä Pohjolan Design-Talo aikoo ostaa PohjanTeko Oy:n ja PohjanGeo Oy:n. Jälkimmäinen yritys tekee maarakentamisen suunnittelua, ensimmäinen toteuttaa tonttityöt ja tekee talojen perustukset. Tähän asti maarakennustyöt ovat jääneet talonostajan omalle vastuulle, mutta kaupan myötä kuluttaja saa nyt myös maarakennustöiden suunnittelun ja toteutuksen sekä pihatyöt yhdellä sopimuksella.

– Suunta on tänä päivänä se, että mitä vähemmän joudut itse tekemään, sitä nykyaikaisempaa toiminta on. Nyt asiakkaalle jää vain tontin hankinta ja luottopakin palkkaaminen, sanoo Pohjolan Design-Talon toimitusjohtaja Jaakko Taivalkoski.

Design-Talon moduuleista rakennettu Pala oli esillä viime kesän asuntomessuilla Mikkelissä.

Luottopakkia eli vastaavaa työnjohtajaa ja valvojaa edellyttää rakennuslupa, jonka rakennuttaja joutuu edelleenkin itse hakemaan. Tontin maarakennustöissä vastaan tulee usein yllätyksiä. Jopa kymmenien tuhansien eurojen budjettiylityksiä saattaa syntyä muun muassa tontin kaltevuudesta ja maaperästä, jos perustukset joudutaan esimerkiksi paaluttamaan tai maaperämassa joudutaan kokonaan vaihtamaan.

Tonttitöiden vaikutus rakentamisen kokonaiskustannuksiin on Rakennustutkimus RTS:n mukaan yleensä 5–20 %. Design-Talon mallissa maarakennustöiden aloittamista edeltää huolellinen suunnittelu, jolloin asiakkaalle voidaan antaa kiinteä hinta myös maarakennustöistä.

Tänä vuonna muuttovalmiiden talojen määrä ohitti ensimmäistä kertaa myytyjen talopakettien määrän. Omakotitaloja aloitetaan arviolta noin 7100, ja näistä noin kolmannes on muuttovalmiita. Myös yhtiömuotoinen omakotirakentaminen on kasvussa etenkin kaupungeissa.

PohjanTeko urakoi eri puolella Suomea noin 15 maarakennusyrittäjän verkostona. Talotehtaista Pohjolan Design-Talo on ensimmäinen, joka tarjoaa nyt myös maarakennuspalveluja oman konsernin kautta. Design-Talon ilmoittama kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän ja sen odotetaan toteutuvan vuodenvaihteessa. Kauppahintaa ei kerrota julkisuuteen.

Kommentoi »