Unelmien Talo&Koti

Entinen sepäntalo muuttui kaunosielun kodiksi – Annen unelmatalossa retro kohtaa maalaisromantiikan

Entinen sepäntalo muuttui kaunosielun kodiksi – Annen unelmatalossa retro kohtaa maalaisromantiikan
Anne näki vanhassa talossa puutteiden sijaan mahdollisuuksia. Yhteinen koti Jarin kanssa on koottu rakkaudella ja kekseliäisyydellä.
Julkaistu: 3.9.2021

Kun Anne Salonen näki ilmoituksen vuokrattavasta vanhasta talosta, hän tiesi heti, että siinä olisi hänen ja Jari-puolison uusi koti.

– Hassultahan se kuulostaa, mutta näin on käynyt ennenkin. Koska Jari ei ollut vielä tietoinen löydöstäni emmekä olleet edes käyneet paikalla, varauduin myös pettymykseen. Talon nähtyäni innostuin entistä enemmän. Edes hoitamaton piha ja romuvarastot eivät säikäyttäneet minua. Järjestystä rakastavaa Jaria sekamelska hieman ahdisti, ja hänelle tärkeä autotalli puuttui kokonaan. Vuokraemäntä osoittautui kuitenkin aivan ihanaksi ihmiseksi ja toivotti meidät tervetulleiksi taloon, Anne kertoo.

Orimattilassa sijaitseva omakotitalo on rakennettu vuonna 1894. Se on sopusuhtainen, vain kaksi huonetta ja keittiö, mutta tilaa on sata neliötä. Talossa asuvat Annen ja Jarin lisäksi Roosa-koira ja kissat Otto ja Hippu.

Entinen sepän talo oli ehtinyt olla monta vuotta autiona, kunnes tämänhetkinen omistaja remontoi sen nykyiseen kuntoon. Ennen Annen ja Jarin muuttoa hän vielä siivosi tontin. Uudet asukkaat eivät ole tehneet suurempia remontteja.

– Talossa on isompaa ja pienempää keskeneräisyyttä. Siitä olimme muuttaessamme täysin tietoisia. Kun asuu vanhassa talossa, pitää ymmärtää sen erikoisuudet ja pienet puutteet. Kylmällä puetaan lisää päälle ja kuumalla päinvastoin.

Kapeaa eteistä kaunistaa vanha puusohva Tori.fistä. Anne maalasi sen valkoiseksi ja heti kotikuvauksen jälkeen jo mustaksi. Vuokra­emäntä on tehnyt aiemmin kovan urakan rapsuttaessaan upeista ovista puupinnat näkyviin.
Anne oli hakemassa pientä pallia, kun mukaan autoon sullottiin vielä Tori.fistä löytynyt kaappi. Se on maalattu kalkkimaalilla.
Pikkutuoli on kirppislöytö.Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Juhannusruusu.
”Siivoamalla hyvin ja hiomalla esimerkiksi puutasoja olen saanut paljon hyvää aikaiseksi.”
Hippu viihtyy vanhasta Blaupunktista tehdyssä pesässä. Otto tykkäsi enemmän raakaversiosta, kun tv:n sisukset oli vasta poistettu. Portaita mennään yläkerran makuu- ja monitoimihuoneeseen. Portaiden alle on piilotettu pesukone.
Portaikon seinälle on kerätty kauniita peilejä ja kehyksiä. Kehyksissä on valokuvia Annelle tärkeistä ihmisistä.
Pöytä on Annen äidin­äidin siskonmiehen tekemä, tuoli viiden euron löytö. Opetustaulu ja eläinhahmot ovat kirppiksiltä. Ilves, kettu ja pupu ovat Lomonosovin posliinia. Otto kurkkii kissanluukusta.

Anne on taitava sisustaja ja osaa sopeuttaa tyylin olemassa oleviin puitteisiin. Tähän kotiin on muotoutunut maalaisromantiikan ja retron yhdistelmä. Entinen vaaleiden sävyjen ystävä löysi itsestään uusia piirteitä uuden kodin myötä.

– En olisi uskonut, että perusvärit sininen, punainen, musta ja keltainen joskus olisivat kotini paletissa. Mustaa olen käyttänyt myös puutarhassa lavakauluksissa ja kissojen ulkotarhassa, Anne sanoo.

Annen tavoitteena on ollut vähentää tavaroita, mutta esteetikkona hän löytää kuitenkin itsensä tuon tuostakin lisäilemästä jotain pientä ja kaunista sisustukseen. Vanhat tavarat ja huonekalut ovat pysyneet mukana jo vuosia.

Annen hellissä käsissä myös puutarha on muuttunut kukoistavaksi paratiisiksi. Keväällä hän kaivoi istutusalueita perennoille. Kesän aluksi hän kylvi kesäkukat, rapsutti kiveykset puhtaiksi hevosen kaviokoukulla sekä putsasi kivet ja kivien välit astiaharjalla.

– Puutarhassa tulee hoidettua sekä kroppa että pääkoppa. On ihanaa nauttia kaikesta kauniista, mitä kesä saa aikaiseksi. Jos nyt jotain voisi vielä toivoa, niin ehkä Jarille se puuttuva autotalli. Muuten meillä on hyvä juuri tässä.

Tilavassa keittiössä on kotoisaa. Tummat kattoparrut tuovat ripauksen ranskalaista maalaistunnelmaa. Vuokraemäntä on tuunannut ison seinäkellon Pihlgren ja Ritolan Atrain-tapetilla. Esiin otettu tiiliseinä ja vaaleaksi maalattu hirsi luovat kiinnostavan parin.
Anne on peittänyt kauniilla, vanhoilla pellavapöytäliinoilla arkisia säilytystiloja hellan alla ja keittiökaapistojen vieressä. Kylmään aikaan Anne herää neljältä aamulla sytyttämään tulet hellaan, jotta ehtii nauttia aamukahvit ihanassa tunnelmassa. Sen jälkeen sadan kilometrin työmatkakin alkaa hyvissä fiiliksissä.
Pikkuruinen sinitiainen kierrätyskeskuksesta teki kesäpesän valurautapannuun puuhellan päälle.
Punainen jääkaappi on keittiön herkullinen väripilkku. Se suorastaan huusi saada kaverikseen kauan sitten kerätyn Paratiisi-astiaston, jota aiemmin on säilytetty katseilta piilossa. Pöytä on ostettu antiikkiliikkeestä ja tuolit kirppikseltä. Anne maalasi ne kalkkimaalilla valkoisiksi ja sittemmin jo mustaksi. Kattokruunu on yksi harvoista uutena ostetuista tavaroista. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Atrain. Kaveriksi Anne askarteli tiskipöydälle taulun, jossa on sisällä oikea atrain.
Annen ja Jarin kaksivuotias lapsenlapsi kysyi, miksi tuoleilla on sukat. Koska lattiat ovat kylmät, Anne vastasi. Tuolinjalkojen sukat on tilattu vuosia sitten ulkomailta. Ne ovat koristeita ja saavat tuolit liukumaan nätisti paljaalla puulattialla.
”Pienissä tiloissa ja vähillä säilytyskalusteilla on pitänyt käyttää runsaasti mielikuvitusta.”
Talon alakertaa hallitsevat keittiö ja olohuone. 0liivinvihreä nojatuoli on olohuoneen väripilkku, viiden euron löytö. Anne tuunasi sitä maalilla, reunoille tuli pitsiä ja reunanauhaa. Ikean lasivitriinissä asuu Oiva Toikan lasilintuja. Puuvanteinen kolmipyörä on lahja työkaverilta.
Kirppispyörän kyydissä istuvat vanhasta villasta tehty nalle, kainalossaan pieni ystävä. Molemmat on adoptoitu kirpputoreilta. Kukkapöytä on löytö Loviisan Wanhat Talot -tapahtumasta.
Olohuoneen koivunoksaan on ripustettu askartelukaupasta ja kirppiksiltä löytyneitä pikkuisia linnunpönttöjä ja silkkikukkia, jotka on liimattu yksitellen oksaan.
Kirkassävyinen muuri on vuokraemännän maalaama. Totuttelun jälkeen Anne on oppinut pitämään siitä. Pysty­uunia käytetään kylmillä säillä ahkerasti.
”Naamioin häiritsevät jutut miellyttämään silmää. Vanhan nätin yöpaidan takana piileksivät silityslauta, kuivausteline ja taloustikkaat.”
Vinokaton alla on kodikasta uinua. Annen maalaama sänky on Tori.fistä. Hakumatkaa tuli melkein tuhat kilometriä. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Kiurujen yö.
Yläkerran nurkkauksen upea nojatuoli on vanhan tavaran kaupasta ja pöytä ostos tuttavalta. Kaikki muut tavarat ovat löytöjä Tori.fistä ja kirppiksiltä. Näyttävässä muoviuurnassa viihtyy puusaniainen. Keltainen tapetti on Kiurujen yö Pihlgren ja Ritolalta.
Annen isoäidin kuva ja hänen kultareunainen Raamattunsa lasikuvun alla yläkerran pöydällä muistuttavat tärkeästä ihmisestä. Henkeen sopivat helmet ja taskukello ovat kirppislöytöjä.
Anne osti Facebook-kirppikseltä kauniit, antiikkiset ovet. Jari teki niille levystä ihanan kaapin, jonka Anne vanhensi maaleilla. Tapetti on Kiurujen yö Pihlgren ja Ritolalta.
Annen heikkoutena ovat kauniit, vanhat astiat. Fazerin puulaatikossa on Kulta-aika-kuppeja.
Piharakennuksessa toimii yhden huoneen kotihotelli. Anne teki sen hulluttelumielessä kesävierailleen.
Anne tekee joka aamu pihakierroksen toivotellen hyvät huomenet puutarhalleen. Päivän päätteeksi hän kiertää talon ympäri vielä uudelleen.
Anne on sisustanut piharakennuksen vierashuoneen kirppislöydöillä. Yövieraat ovat viihtyneet.
Mansikka kukoistaa vuokraemännän tekemässä kerrosruukkuamppelissa. Ruukut on yhdistetty keskellä kulkevalla kierretangolla.
Anne on luonut täysin villiintyneestä pihasta upean keitaan. Hänelle puutarhassa puuhastelu on tärkeä henkireikä, ja hän viihtyykin pihalla aamusta iltaan. Edes sade ei pysäytä tarhuria.
Piharakennuksessa on Annen askartelutila, jossa hän tekee kukkakimppuja ja kransseja. Materiaalia löytyy runsain mitoin kotipihasta. Anne innostui yhtenäistämään puutarhan esineistöä mustalla värillä. Vanhat öljytynnyrit maalattiin peltikattomaalilla. Kyljissä lukee ”navetta” ja ”kanala”. Petuniat viihtyvät taitavan viherpeukalon hoivissa.

Katso lisää kuvia Annen kotoa ja puutarhasta Instagramista: @4nne1.

2 kommenttia