Enkelinsiipi on tehnyt paluun viherpeukaloiden koteihin – katso ohjeet kasvin kasvatukseen, hoitoon ja lisäykseen


Enkelinsiipi on ehkä tuttu jo mummisi ikkunalaudalta. Kasvista saa nopeasti näyttävän sisustuksen piristäjän ja lisäksi sen kasvatus on superhelppoa. Kurkkaa ohjeet, joilla saat enkelinsiiven menestymään!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Getty Images

Enkelinsiipi, oikealta nimeltään korallibegonia (Begonia Corallina-ryhmä), on perinteinen huonekasvi, jolla on Suomessa pitkä historia. Kasvi on levinnyt tuvasta tupaan pistokkaista jo yli sadan vuoden ajan.

Perinteikkyydestään huolimatta enkelinsiipi sopii myös moderniin sisustukseen kauniinväristen lehtiensä ja rehevän kasvutapansa ansiosta. Lehdet ovat päältä valkopilkkuiset ja alta vahvan kuparinruskeat. Hyvin hoidettuna kasvi myös puhkeaa kukkaan.

Enkelinsiipi ja muut perinteiset huonekasvit ovat tehneet näyttävän paluun viherpeukaloiden koteihin.

Enkelinsiipi: kasvatus ja hoito

Lämpötila

Enkelinsiipi on siitä helppo kasvi, että se viihtyy normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden, myös talvella. Talvella kasvi toki hyötyisi alhaisemmasta lämpötilasta eli noin 16-asteisesta kasvupaikasta, mutta se ei ole välttämätöntä.

Valo-olot

Enkelinsiivelle paras kasvupaikka on valoisa itäikkuna, jossa kasvi saa aamuauringon lempeän valon. Paahteiseen paikkaan kasvia ei kannata siirtää, sillä liian kovassa valossa lehdet haalistuvat.

Jos itäikkuna on talviaikaan kovin pimeä, voit siirtää enkelinsiiven talveksi valoisammalle ikkunalle talvehtimaan.

Pilkukkaat lehdet ja trendikkään kuparinruskeat lehtien alapinnat tekevät enkelinsiivestä houkuttelevan kasvin sisustuksen katseenvangitsijana.

Enkelinsiiven kastelu ja lannoitus

Enkelinsiipi pitää säännöllisestä kastelusta. Multa ei saa olla kuitenkaan koko ajan läpimärkää, vaan mullan pinnan kannattaa antaa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Anna kasvukauden aikana maaliskuusta syyskuuhun nestemäistä lannoitetta kasteluveden mukana.

Talvella kastele kasvia siten, että multa kuivahtaa hieman enemmän kuin kasvukauden aikaan. Jos lehdet alkavat lerpattaa, kasvi on syytä kastella heti. Tällöin kasteluväli on ollut liian pitkä.

Enkelinsiipi pitää siitä, että sen lehtiä sumutellaan vedellä. Etenkin talviaikaan ilmankosteuden laskiessa kasvi hyötyy lehtien sumuttelusta. Jos enkelinsiipi on alkanut kukkia, vältä kukkien sumuttelemista, ettei terälehtiin tule laikkuja.

Enkelinsiiven mullanvaihto

Enkelinsiipeä ei pitäisi istuttaa liian isoon ruukkuun. Valitse mieluiten matalahko ruukku ja anna juurien täyttää ruukun multa ennen kuin istutat kasvin uudelleen. Mullanvaihdon voi tehdä parin vuoden välein ja lisätä välivuotena vain vähän uutta multaa ruukun pintaan.

Jotta kasvin juuret eivät seisoisi vedessä, laita ruukun pohjalle ruukkusoraa tai saviruukun palasia. Käytä hyvää, viherkasveille tarkoitettua multaa.

Kastele juuripaakku aina ennen mullanvaihtoa. Rapsuttele vanhaa multaa varovasti pois juurien välistä. Istuta enkelinsiipi uuteen multaan samaan syvyyteen, jossa kasvi on kasvanut.

Enkelinsiiven lisäys onnistuu, kun leikkaat kasvin latvasta pistokkaan ja laitat se multaan juurtumaan.

Enkelinsiiven lisäys

Hyvässä hoidossa enkelinsiipi kasvaa vauhdilla, mutta joskus kasvi voi alkaa näyttää alaosastaan kaljulta. Voit uudistaa enkelinsiipeä ottamalla sen latvaversoista pistokkaita.

Leikkaa versosta latvapistokas kasvukauden käynnistyttyä. Poista pistokkaasta alimmat lehdet ja työnnä pistokas kosteaan multaan. Helpota juurtumista vetämällä pistokkaan päälle ohut muovipussi. Tee pussiin myös muutama ilmareikä. Laita kasvi lämpimään paikkaan juurtumaan, sillä lämpö edistää juurten kehittymistä.

Kun pistokas alkaa kasvattaa uusia lehtiä, tiedät kasvin juurtuneen. Sen jälkeen voit aloittaa miedon lannoitekastelun.

Julkaistu: 14.9.2018