Avotakka

Luonteikas väriharmonia! Emilian ja Eliaksen kaupunkikolmiossa yhdistyvät viehättävästi jämptiys ja luova ajattelu

Luonteikas väriharmonia! Emilian ja Eliaksen kaupunkikolmiossa yhdistyvät viehättävästi jämptiys ja luova ajattelu
Emilian ja Eliaksen perheen kaupunkikolmiossa vallitsee siisteys ja sävyjen harmonia. Taiteen, second hand -löytöjen ja perintöhuonekalujen joukosta erottuu hauskasti Eero Aarnion sähäkän pinkki Pastilli-tuoli, joka on pariskunnan ainoa heräteostos.
Julkaistu: 5.11.2021

Keskipäivän valo pilkahtelee kauniisti kaupunkikodin avarassa olohuoneessa. Juuri väljät neliöt tekivät Emilia ja Elias Santavuoreen vaikutuksen asuntokaupoilla muutama vuosi sitten.

Heidän kodissaan yhdistyvät viehättävästi jämptiys ja luova ajattelu. Taiteen, second hand -löytöjen ja perintöhuonekalujen harmonisesta joukosta erottuu hauskasti Eero Aarnion sähäkän pinkki Pastilli-tuoli.

Muuton jälkeen parin tarvitsi tehdä uudessa kodissaan vain pientä ehostusta. Seinillä on harmoninen väripaletti, ja vaaleaksi käsitelty mosaiikkiparketti näyttää modernilta. Eteiseen on vielä suunnitteilla puusepältä tilattava säilytysjärjestelmä. Tulevaisuuden haaveissa on myllätä huoneita isomminkin, mutta kiirettä ei ole. Luonteikkaassa kodissa kaikki toimii, ja pikku Fransilla on runsaasti tilaa temmeltää.

Fransin Pelago-pyörää kelpaa säilyttää eteisessä. Matto on Ikeasta.
Emilia Santavuoren, Elias Santavuoren ja heidän poikansa Fransin koti on 77 neliön kolmio vuoden 1953 kerrostalossa Helsingin Meilahdessa.
Artekin jatkettava ruokapöytä 1960-luvulta on Emilian ja Eliaksen huippulöytö huutokaupasta ja pitkäaikainen haave. Torista löytyneiden wieniläistuolien kaverina on Knollin Bertoia-tuoli. Taulu on tuliainen Meksikosta. Fransin tuoli on Stokken Steps. Riippuvalaisin Artekin AMA 500.

Parasta kodissamme on…

valo, tilan tuntu ja leveät ikkunalaudat. Asumme läpitalonhuoneistossa, joten luonnonvaloa virtaa ikkunoista kahdelta suunnalta. Aamuaurinko täyttää olohuoneen erilaisilla sävyillä ja varjoilla. Iltaisin voimme ihastella auringonlaskun väripalettia makuuhuoneessamme. Vietämme kotona suurimman osan ajastamme olohuoneessa, joka toimii niin ruokailu­tilana kuin Fransin leikkipaikkana. Lasitetun parvekkeen avaamme sisätilan jatkeeksi jo varhain keväällä.

”Isoäitini perhe otti lipaston mukaan lähtiessään evakkoon Karjalasta.”

Epäkäytännöllistä sen sijaan ovat…

säilytysratkaisut. Meillä on edelleen käytössä alkuperäisiä sisäänrakennettuja kaappeja ja komeroita avainlukkoineen. Kaapit ovat korkeita ja syviä, eli periaatteessa tilaa on, mutta sitä ei ole käytetty tehokkaasti. Epäkäytännöllisuus korostuu etenkin vaatekaapeissa. Toisinaan haaveilen, että keittiö olisi osa olohuonetta eikä erillinen tila.

Vaaleanpunainen seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä G477 Budoaari. Lipasto ja tanskalainen valaisin ovat Torista. Emilian veli on tuonut öljyvärimaalauksen Meksikosta.
Viherkasvit kehystävät oleskelutiloja kauniisti. Konjakinvärinen Hakolan sohva on kodin paras löhöilypaikka. Sen seuraan sopivat Artekin Safari­tuoli ja Hakolan sohvapöytä sekä roosa rahi. Värikäs matto on Bukowskisilta, vaaleanpunainen tyyny Marimekon ja hauska seinälintu Tukholman-matkalta. Seinävalaisin löytyi netin kierrätyspalstalta.
Artekin seinähylly kuuluu kodin klassikoihin. Seinällä on taiteilija Laura Annalan teos. Vitran valkeaa Panton-tuolia ja wieniläistuoleja yhdistävät kaarevat linjat. Rahi ja sohva ovat Hakolan.
Artekin jatkettava pöytä

Sisustajana olen…

selkeä mutta ripauksella persoonallisuutta. Pyrimme aina ehjään kokonaisuuteen, vaikka haluammekin kerroksellisuutta ja värejä. On ollut mielenkiintoista ja hauskaakin seurata, kuinka oma koti on muuttunut vuosien varrella. Se on ikään kuin kypsynyt samaan tahtiin meidän kanssamme. Panostamme laadukkaisiin ja kestäviin huonekaluihin, niin materiaaleiltaan kuin muotoilultaan. Vaikka meillä on designhuonekaluja, ei merkki ratkaise ostopäätöstämme. Suurin osa kalusteistamme on hankittu huutokaupoista ja netin kierrätyspalstoilta. Tavaroissa saavat näkyä elämän jäljet. Kiinnymme esineisiin, joilla on tarina.

Eri puolilla kotia on kauniita asetelmia. Pieni maljakko on Stockmannilta ja kynttilänjalka kierrätysostos.
Erillisessä keittiössä saa puuhastella rauhassa. Kvikin kaapistot toimivat hyvin pitkän mallisessa tilassa.
Keittiössä oleva 1950-luvun puusenkki on Emilian äidin vanha ja wieniläistuoli Emilian lapsuudenkodista.

Rakkaimpia aarteitani ovat…

Isoäidiltäni peritty vanha lipasto, jonka hänen perheensä otti mukaansa yhtenä vain muutamasta huonekalusta lähtiessään evakkoon Karjalasta. Lipasto on kulkenut mukanani opiskeluajoista asti. Lähes kaikki esineet ja huonekalut ovat päätyneet kotiimme tarkan harkinnan tuloksena. Esimerkiksi Alvar Aallon Artekille suunnittelema, tuotannosta jo poistunut ruokapöytä oli meillä etsinnässä pitkään. Pöytä on nähnyt elämää, mutta se sopii meille täydellisesti. Esineisiin syntyy erityinen tunneside, kun niiden hankkimisen eteen joutuu näkemään vaivaa.

Artekin hyllyllä on esillä kirjoja ja kirpputoriaarteita.
Emilia rakastaa kodissaan valon ja varjon leikkejä. Eero Aarnion Pastilli-tuoli on paitsi veikeä myös mukava istua. Sen parina on Vitran Akari-valaisin. Emmi Ohraniemi maalasi värikkään taulun tilaustyönä perheelle. Vintagekaiuttimet ovat 1970-luvulta.

Kodissani ei koskaan nähdä…

kirkkaan- tai tummanpunaista. Vaikka meillä toki on muita punaisen sävyjä, kuten vaaleanpunaista, perinteinen punainen ei levottomuudessaan miellytä omaa silmääni. Sisustuksessa saa olla väriä, mutta sävyjen tulee olla tasapainossa keskenään. Meillä näkee harvoin kaaosta tai sotkuakaan. Kodin ei tarvitse aina olla siloteltu ja tiptop, mutta siisteydellä on meille merkitystä kodissa viihtymiselle ja rentoutumiselle. Pyrimme siihen, että turhat tavarat laitetaan kiertoon.

Pahoja virhehankintoja…

ei ole tullut tehtyä muutamaa mattoa lukuun ottamatta, koska olemme sisustajina harkitsevia. Spontaanein hankintamme on ollut Eero Aarnion pinkki Pastilli-tuoli, mutta se istuu kokonaisuuteen hyvin.

Kodin seesteinen tunnelma jatkuu Fransin huoneessa. Tilan väriläiskä on Finarten matto. String System -työpisteen edessä on Emilian isopapan tekemä tuoli. Säilytyskorit ovat Annon ja kattovalaisin Ikeasta.
Fransin huoneen seinien sävyksi valikoitui Tikkurilan V447 Serpentiini. Ava Roomin sängyn alla on nätissä rivissä Aykasan laatikot. Juliste on Deseniosta.

Arkeamme helpottaa…

asuntomme sijainti. Olemme lähellä Helsingin keskustaa, mutta Meilahden puistomainen asuinympäristö toimii lapsiperheen arjessa hyvin. Liikumme usein julkisilla liikennevälineillä tai pyörillä auton sijaan. Keskuspuisto on tien toisella puolella ja Seurasaari vain kivenheiton päässä. Luonto on siis lähellä, vaikka Mannerheimintie kulkee vieressä. Olemme molemmat kasvaneet pienessä kaupungissa ja nautimme nyt siitä, että ympärillä on elämää ja ihmisiä.

Emilia ja Elias valitsivat makuuhuoneensa seiniin rauhoittavan vihreänharmaan Tikkurilan sävyn S440 Silkkitie. Yöpöytänä toimii Hay-tarjotinpöytä. Annon pellavalakanoiden päällä on Lapuan kankureiden villahuopa. Sängyn yllä on Zenji Funabashin juliste.
Emilia on perinyt senkin mummoltaan, ja siihen liittyy suuri tunnearvo. Eliaksen musiikkiharrastus näkyy kotona. Senkin päällä on Annon maljakko.

Tätä ei moni arvaa, mutta…

meillä mies hoitaa viherkasvit. Eliaksella taitaa olla enemmän kärsivällisyyttä tuohon hommaan kuin itselläni.

Haaveilen...

isosta, ikkunallisesta kylpyhuoneesta, johon mahtuu kylpyamme. Seinissä näkisin pystyyn ladotut korkeakiiltoiset, kauniinsävyiset kaakelit. Olemme joskus miettineet, voisiko haaveen toteuttaa nykyisessä asunnossamme, mutta juuri nyt remontti ei ole ajankohtainen.

Kommentoi »