Unelmien Talo&Koti

”Täydellinen kombo juuri meille!” – Elisa sisustaa perheensä kotia tarkasti harkiten designilla, kun taas pihalta löytyy modernia mökkifiilistä

”Täydellinen kombo juuri meille!” – Elisa sisustaa perheensä kotia tarkasti harkiten designilla, kun taas pihalta löytyy modernia mökkifiilistä
Elisa Viitaharjun perheen koti on yhdistelmä mustavalkoista ajattomuutta ja valikoitua designia. Pihalla taas voi aistia rentouttavaa mökkitunnelmaa. ”Rakastan sitä, että olemme saaneet molemmat: ajattoman klassisen kodin sekä lämminhenkisen ulkorakennuksen ja saunan lehtikuusiterasseineen”, Elisa sanoo.
Julkaistu: 27.4.2022

Elisa ja Mika Viitaharju suunnittelivat ja rakensivat valkoisen talonsa kaksikymmentä vuotta sitten. Elisan sisustustyyli on vuosien aikana selkiytynyt, ja nyt koti on käytännöllinen yhdistelmä tunnelmaa ja designia.

Elisan lisäksi kotona hääräilee puoliso Mika Viitaharju ja lapset Oskari, 20, Olivia, 18, ja Okko, 16.
Viitaharjujen koti on vuonna 2003 rakennettu tiilitalo ­Parkanossa, 5 h + k + pihasauna ja -mökki, 200 neliömetriä. ” Elisan ja Mikan suunnitelmissa oli jutun kuvausten aikaan tehdä terassilasitus takapihan puolelle. Mika on tässä kuvassa tehnyt ystävänsä kanssa jo rungon tulevalle lasitukselle. Valmista terassia voi käydä kurkkimassa Elisan Instagramista @lumo_k.
”Meillä on puolisoni Mikan kanssa aina jokin projekti meneillään.”
Elisa sisustaa mielellään leikkokukilla. Sohva on HT Collectionin. Suuren kaktuksen kori on FanniK:n. Taustalla Harri Koskisen suunnittelema Cosy In Grey -pöytä­valaisin. "Talo on kokonaan meidän suunnittelemamme ja rakentamamme. On hienoa, kuinka kotimme on kestänyt aikaa, ja olemme edelleen tyytyväisiä pohjaratkaisuihin. Odotin esikoistamme, kun aloitimme rakentamisen, ja nyt hän on jo täysi-ikäinen" Elisa muistelee.

”Arvostan kauneutta, mutta myös käytännöllisyyttä ja selkeyttä. Olen oivaltanut, että kodin sävymaailma kannattaa pitää hillittynä ja raikkaana, syvyyttä tuovia kontrastisävyjä unohtamatta. Yksityiskohtien luominen sisustukseen on lempijuttuni.

Valitsen kotiin yksinkertaisia ja ajattomia asioita. Pidän kerroksellisuudesta, johon on lisätty huolella harkittua, ajatonta designia. Panostan laatuun, jolloin kyllästymisen vaaraa ei ole. Vaalin kotimme design-klassikoita, koska niiden hankkiminen on aina iso päätös.

”Viihdymme hyvin kotona, joten tämän vuoksi halusimme tehdä pihaan mökin, saunan ja suuren terassin.”

Meillä on puolisoni Mikan kanssa aina jokin projekti meneillään. Parasta on, että toteutamme ne aina yhdessä. Siitä hyvä esimerkki on takapihan kotasauna ja pihamökki, jotka toteutettiin, kun me molemmat kaipasimme mökkitunnelmaa.

Viihdymme hyvin kotona, joten tämän vuoksi halusimme tehdä mökin, saunan ja suuren terassin pihaan. Rakastan sitä, että olemme saaneet molemmat: ajattoman klassisen kodin sekä lämminhenkisen ulkorakennuksen ja saunan lehtikuusiterasseineen. Vapaa-aikaa tuntuu olevan aina liian vähän, joten on ihanaa päästä mökkitunnelmaan vain takaovesta ulos astumalla. Täydellinen kombo, juuri meille!”

Skovbyn ruokapöydän hankintaa Elisa suunnitteli pitkään. Skovby on tanskalainen 85 vuotta vanha huonekaluvalmistaja, jonka erikoisalaa ovat jatkettavat ruokapöydät. Pöytää valaisee italialaisen Flosin valaisin.
Elisa arvostaa design­-esineiden ajattomuutta. Hänen lempiastiastonsa on Marimekon Oiva.
"Vaalin kotimme design-klassikoita, koska niiden hankkiminen on aina iso päätös."
”Panostan laatuun, jolloin kyllästymisen vaaraa ei ole.”
Viisi vuotta sitten Elisa näki aamiaiskaapin YouTubessa ja ihastui siihen. Paikallinen puuseppä valmisti heille kaapin keittiöremontin yhteydessä. Liukuovien helajärjestelmät jouduttiin tilamaan Saksasta. ”Nykyään kaappeihin saa osia jo Suomestakin, mutta silloin aamiaiskaapit eivät vielä olleet hitti”, Elisa kertoo. ­
”Nykyään kaappeihin saa osia jo Suomestakin, mutta silloin aamiaiskaapit eivät vielä olleet hitti.”
Aamiaiskaapissa perhe säilyttää kodinkoneita, joten saarekkeen taso jää muuhun käyttöön.
Tumma seinä luo selkeän taustan vaalealle makuuhuoneelle. Elisa suunnittelee myös siihen muutosta. ”Vaaleammaksi en sitä maalaa, sillä tumma seinä on vähän kuin tavaramerkki”, Elisa sanoo. Julistetaulut on tilattu Deseniolta ja juuttimatto on Hemtexiltä.
”Arvostan kauneutta, mutta myös käytännöllisyyttä.”
LG:n pesukone ja kuivausrumpu on sijoitettu ergonomisesti ihanteelliselle korkeudelle. Säilytyspussukat on Everyday Designin, ja pöytävalaisin on porvoolaisen Sessakin. Kaapistot on hankittu paikalliselta puusepältä. Valkoinen naulakko on Fanni K:n.
Elisa tunnustaa olevansa saunahöperö. Lapin Hirsi Centrumista hankittu kotasauna lämpiää lähes päivittäin.
Parasta Elisasta on mennä saunan lämpöön rentoutumaan pihatöiden tai salitreenin päätteeksi.
Elisa ja Mika suunnittelivat ja rakensivat takapihan mökin itse. Se on käytössä ympäri vuoden. Mökissä on kamiina, joka lämmittää tilaa ja luo mökkimäisen tunnelman.
”Yksityiskohtien luominen sisustukseen on lempijuttuni.”

Pihamökin pöytä ja tuolit ovat Jyskistä ja korivalaisin Ikeasta.
3 kommenttia