
Esikoisen syntymän aikaan asuimme idyllisesti vanhassa kalastajatorpassa merenrannalla. Arki pienen lapsen kanssa syrjäisessä paikassa ja epäkäytännöllisessä talossa alkoi pian tuntua vähemmän romanttiselta.
Olimme haaveilleet oman hirsitalon rakentamisesta jo vuosia, ja aloimme pohtia unelmamme toteuttamista vakavammin. Mietimme, että jos emme käyttäisi elämäntilannettamme hyödyksi ja rakentaisi nyt, emme välttämättä ryhtyisi urakkaan enää perheen kasvaessa.
Olimme katsoneet tontteja laajalta alueelta jo vuosia ja tehneet tuloksetta tarjouksiakin. Lopulta päädyimme tutustumaan Porvoon kaupungin tonttitarjontaan. Löysimme hyväpohjaisen rinnetontin lapsiperheiden suosimalta Omenatarhan pientaloalueelta. Vaikka tontti oli monella tapaa kompromissi, se sopi hyvin elämäntilanteeseemme.
Kävimme ensimmäisen kerran tapaamassa rakennustarkastajaa maaliskuussa 2017. Muistan silloin harmitelleeni ääneen sitä, ettemme olleet budjetoineet projektiimme arkkitehtia. Meillä oli nimittäin ollut pitkään mielessä tietty valmistalomalli, mutta se oli suunniteltu tasamaatontille. Haastava rinnetontti kaipasi arkkitehtia. Kokeneen rakennustarkastajan rohkaisemana päädyimme etsimään hirsirakentamiseen perehtyneen arkkitehdin. Sopiva löytyi Facebookin Hirsitalojen rakentajat -ryhmästä, joka osoittautui muutenkin hyväksi tietolähteeksi ja vertaistueksi rakentamisen aikana.
Tapasimme arkkitehti Tapani Kivisen kanssa ensimmäisen kerran tontillamme huhtikuussa 2017. Hänelle tuli heti visio talon mallista: rinteen yläosaan tulisi korkeaa yhteistä tilaa ja alaosaan saisi huoneet kahteen tasoon kuten kaavassa oli määritelty. Tontille sisäänajokin saatiin tällä ratkaisulla sijoitettua kaavan mukaisesti ylärinteeseen.
Tulevan kotimme toivelistan kärjessä oli neljä makuuhuonetta ja kahden auton katos. Neliöitä toivoimme vain sen verran kuin mitä kaavan mukaan oli minimissään oltava – ja sekin oli enemmän kuin olimme alun perin ajatelleet.
Arkkitehdin ensimmäisistä luonnoksista talomme pohjapiirrosta muokattiin vain vähän. Vaikka haaveenamme olivat tehokkaat neliöt, visuaalisista syistä toivomani vinokatto mahdollisti myös tilavan ullakkohuoneen. Siitä on nyt muokkaantumassa vieras- ja työhuone.
Päädyimme jättämään alakerran kaksi makuuhuonetta avoimeksi yhtenäiseksi tilaksi, sillä tarvetta neljännelle makuuhuoneelle ei ullakon myötä enää ollut. Näin saimme itsellemme tilavan master bedroomin, jonka yhteydessä on pukeutumishuone. Tilan voi tarvittaessa jakaa kahdeksi makuuhuoneeksi.
Kilpailutimme hirsitalovalmistajat arkkitehtikuvien perusteella, ja valitsimme talotoimittajaksi Honkarakenteen. Sen painumattoman hirren moderni hirsiprofiili ja sirot kulmalistat miellyttivät eniten.
Ennen talon rakentamista saimme kuitenkin useasti selittää ystäville ja tutuille, ettemme olleet aikeissa rakentaa pyöröhirsimökkiä vaan tavallisen kaupunkitalon. Kaavan mukaan talon olisi pitänyt olla lautaverhoiltu, mutta saimme keskustelujen myötä rakennusvalvonnalta hyväksynnän hirsitalolle.
Teimme alkusyksystä talopakettikaupat paikallisen Honka-edustajan kanssa, minkä jälkeen rakentamisen valmistelut alkoivat täydellä teholla.
Maa- ja perustustyöt sujuivat ennätysvauhtia. Talopaketin oli alustavasti määrä saapua joulua edeltävällä viikolla, mutta hirsitoimitus kuitenkin viivästyi. Onneksemme uuteen pystytysajankohtaan sattunut pakkanen oli täydellinen keli urakalle.
Vaikka olimme päättäneet jättää rakennustyöt ammattilaisille ja keskittyä omiin toimistotöihimme, halusimme kuitenkin osallistua siivous- ja rakennusjätteiden poisviennin lisäksi myös pieniin aputöihin kuten maalaamiseen ja lattioiden asentamiseen. Oman panoksemme rakennustöihin mahdollisti Porvooseen muuttanut äitini, joka hoiti esikoistamme usein viikonloppuisin meidän viettäessä parisuhdeaikaa maalipensselit kourassa.
Sisätyöt jakautuivat lopulta useammalle urakoitsijalle aikatauluhaasteiden vuoksi. Vaikeinta oli töiden aikatauluttaminen eri tekijöiden kanssa. Sähkö-, lvi-, rakennus- ja tasoitustyöt yritettiin saada jatkumaan ilman pitkiä odotteluaikoja. Paikallinen ja kokenut vastaava työnjohtaja oli suuri apu, kun etsimme tekijöitä johonkin tiettyyn urakkaan – tai edellisen urakoitsijan kadottua kuin tuhka tuuleen.
Työn jälki ei myöskään aina vastannut odotuksia. Oma taistonsa on ollut virheiden korjaamisesta ja töiden viimeistelyistä sopiminen, vaikka käytimme lähes yksistään paikallisia, suositeltuja tekijöitä.
Rakennusurakkamme onnistuneimpana asiana pidän päätöstämme palkata hyvä arkkitehti.
Talomme istuu hyvin tontille ja ympäristöön. Se on myös sisältä toimiva ja persoonallinen. Etenkin korkea olohuone ja sen jatkeena oleva katettu terassi saavat meidät yhä huokailemaan ihastuksesta.
Korkean tilan suunnittelussa emme tosin osanneet huomioida akustiikkaa, vaikka suunnittelen vastaavia ratkaisuja paljon asiakkailleni. Näin jälkikäteen esimerkiksi akustiikkapaneeleiden sijoittaminen järkevästi kattoon on vaikeaa. Tämä on vain yksi hyvä esimerkki turnausväsymyksestä. Kerralla tuli yllättävän paljon mietittäviä ja päätettäviä asioita, laskujen maksua, yhteydenpitoa ja asioiden hoitamista, eikä valtavaa työmäärää osannut hahmottaa etukäteen.
Jännitystä uuden kotimme valmistumisaikatauluun lisäsi minun toinen raskausuutiseni samalla viikolla, kun maatyöt alkoivat tontillamme. Kasvavasta vatsasta huolimatta puuhailin ahkerasti rakennuksella. Synnytyssairaalaankin lähdimme lopulta suoraan puolivalmiilta talolta, jossa olimme silloin siivoamassa.
Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme heinäkuussa 2018, kuukausi alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Rakennus- ja viimeistelytöitä on riittänyt vielä tähän päivään saakka, ja niiden edistymisestä saamme kiittää useita innokkaita ystäviämme ja heidän tarjoamaansa nikkarointiapua.
Budjetoinnissa epäonnistuimme eniten, vaikka yritimme tehdä kustannuslaskelmia hyvissä ajoin ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä. Kaivoimme tietoa ja laskureita netistä sekä kyselimme ammattilaisilta. Taustatyöstä huolimatta budjetti ylittyi huomattavasti ja jouduimme jopa hakemaan lisää lainaa.
Yksi budjettia sekoittaneista päätöksistä oli knx-taloautomaatiojärjestelmään investoiminen, joka on kuitenkin vienyt asumisen uudelle tasolle. Olemme olleet tyytyväisiä etenkin helppoon valaistuksenohjaukseen. Osassa huoneista on liiketunnistimella toimiva valaistus, ja tarvittaessa koko talon saa pimeäksi yhdellä napinpainalluksella.
Rahojen loppuminen kesken urakan on viivästyttänyt rakentamista, mutta on siinä ollut hyviäkin puolia; saimme sen myötä lisää päätöksentekoaikaa viimeistelytöihin.