”Korkea olohuone ja katettu terassi saavat meidät yhä huokailemaan ihastuksesta” – Elisa ja Mikael toteuttivat hirsitalounelmansa haastavalle rinnetontille
Rakenna ja remontoi
”Korkea olohuone ja katettu terassi saavat meidät yhä huokailemaan ihastuksesta” – Elisa ja Mikael toteuttivat hirsitalounelmansa haastavalle rinnetontille
Sisustussuunnittelija Elisa Wallstén rakennutti miehensä Mikaelin kanssa modernin hirsitalon porvoolaiselle pientaloalueelle. Vaikka valtavaa työmäärää ei osattu hahmottaa etukäteen, lopputuloksena on persoonallinen, toimiva ja ympäristöönsä sopiva talo. Parhaimpana päätöksenään he pitävät arkkitehdin palkkaamista.
5.2.2021
 |
Meidän Talo

Esikoisen syntymän aikaan asuimme idyllisesti vanhassa kalastajatorpassa merenrannalla. Arki pienen lapsen kanssa syrjäisessä paikassa ja epäkäytännöllisessä talossa alkoi pian tuntua vähemmän romanttiselta.

Olimme haaveilleet oman hirsitalon rakentamisesta jo vuosia, ja aloimme pohtia unelmamme toteuttamista vakavammin. Mietimme, että jos emme käyttäisi elämäntilannettamme hyödyksi ja rakentaisi nyt, emme välttämättä ryhtyisi urakkaan enää perheen kasvaessa.

Olimme katsoneet tontteja laajalta alueelta jo vuosia ja tehneet tuloksetta tarjouksiakin. Lopulta päädyimme tutustumaan Porvoon kaupungin tonttitarjontaan. Löysimme hyväpohjaisen rinnetontin lapsiperheiden suosimalta Omenatarhan pientaloalueelta. Vaikka tontti oli monella tapaa kompromissi, se sopi hyvin elämäntilanteeseemme.

Pitkän pöydän ääreen voi kokoontua syömään isommallakin porukalla. Elisan ideoiman ruokapöydän jalat ovat Hayn. Vaneritaso on ostettu mittoihin sahattuna porvoolaisesta Simolinin rautakaupasta. Pöydän pinnassa on Forbon kalustelinoleumi. Hayn tuolit ovat kulkeneet perheen mukana jo kolmessa edellisessä kodissa.
A la Carte -keittiön vaaleanharmaat kaapinovet ovat olleet ajattomuudessaan hyvä ratkaisu. Elisa halusi suuren saarekkeen ilman liesitasoa ja muita toimintoja, jolloin ehjää pöytäpintaa voi hyödyntää parhaiten juhlissa noutopöytänä ja arjessa ruoanlaitossa.

Kävimme ensimmäisen kerran tapaamassa rakennustarkastajaa maaliskuussa 2017. Muistan silloin harmitelleeni ääneen sitä, ettemme olleet budjetoineet projektiimme arkkitehtia. Meillä oli nimittäin ollut pitkään mielessä tietty valmistalomalli, mutta se oli suunniteltu tasamaatontille. Haastava rinnetontti kaipasi arkkitehtia. Kokeneen rakennustarkastajan rohkaisemana päädyimme etsimään hirsirakentamiseen perehtyneen arkkitehdin. Sopiva löytyi Facebookin Hirsitalojen rakentajat -ryhmästä, joka osoittautui muutenkin hyväksi tietolähteeksi ja vertaistueksi rakentamisen aikana.

Tapasimme arkkitehti Tapani Kivisen kanssa ensimmäisen kerran tontillamme huhtikuussa 2017. Hänelle tuli heti visio talon mallista: rinteen yläosaan tulisi korkeaa yhteistä tilaa ja alaosaan saisi huoneet kahteen tasoon kuten kaavassa oli määritelty. Tontille sisäänajokin saatiin tällä ratkaisulla sijoitettua kaavan mukaisesti ylärinteeseen.

Tulevan kotimme toivelistan kärjessä oli neljä makuuhuonetta ja kahden auton katos. Neliöitä toivoimme vain sen verran kuin mitä kaavan mukaan oli minimissään oltava – ja sekin oli enemmän kuin olimme alun perin ajatelleet.

Onnistuneimpana asiana rakennusurakassamme pidän päätöstämme arkkitehdin palkkaamisesta.

Neljä metriä korkea keittiö-olohuone on Elisan ja Mikaelin mielestä talon valttikortti. Perustusvaiheessa tilan pienuus arvelutti, mutta valmiina se on osoittautunut juuri sopivan kokoiseksi. Hirsiseinät käsiteltiin Suomen Luonnonmaalien Tremax-puunvalkaisuaineella, joka säilyttää puun vaaleuden ja estää sen kellastumisen ajan myötä. Lattiassa on Forbon korkkipohjainen linoleumilaatta.
Perheen haave toteutui, kun olohuoneeseen muurattiin kaunis takka, jossa on suuri lasiluukku. Taustaseinällä on Tikkurilan Tunto Kivi -struktuuripinnoite. Vaaleanpunaisen Bogart-sohvan kangas on osoittautunut käytössä kestäväksi. Siitä on saatu putsattua vaivattomasti niin vesivärivedet kuin lukemattomat muutkin koira- ja lapsiperheessä syntyneet sotkut.
Idea olohuoneen suurikokoiseen akustiikkatauluun syntyi, kun Elisa huomasi kuvan teoksesta Facebook-ryhmässä. Art4u:n toteuttama lehmätaulu on Marika Rosenberg Art:n raaputustyö, joka on suurennettu ja painettu Konto-akustiikkalevylle. VM-Carpetin raidallinen Aurea-matto on Jukka Rintalan suunnittelema, ja sen pinta on kestänyt hyvin lemmikkikodin kovaa kulutusta.
Perheeseen kuuluvat myös kaksi koiraa ja kissa.

Arkkitehdin ensimmäisistä luonnoksista talomme pohjapiirrosta muokattiin vain vähän. Vaikka haaveenamme olivat tehokkaat neliöt, visuaalisista syistä toivomani vinokatto mahdollisti myös tilavan ullakkohuoneen. Siitä on nyt muokkaantumassa vieras- ja työhuone.

Päädyimme jättämään alakerran kaksi makuuhuonetta avoimeksi yhtenäiseksi tilaksi, sillä tarvetta neljännelle makuuhuoneelle ei ullakon myötä enää ollut. Näin saimme itsellemme tilavan master bedroomin, jonka yhteydessä on pukeutumishuone. Tilan voi tarvittaessa jakaa kahdeksi makuuhuoneeksi.

Kilpailutimme hirsitalovalmistajat arkkitehtikuvien perusteella, ja valitsimme talotoimittajaksi Honkarakenteen. Sen painumattoman hirren moderni hirsiprofiili ja sirot kulmalistat miellyttivät eniten.

Ennen talon rakentamista saimme kuitenkin useasti selittää ystäville ja tutuille, ettemme olleet aikeissa rakentaa pyöröhirsimökkiä vaan tavallisen kaupunkitalon. Kaavan mukaan talon olisi pitänyt olla lautaverhoiltu, mutta saimme keskustelujen myötä rakennusvalvonnalta hyväksynnän hirsitalolle.

Teimme alkusyksystä talopakettikaupat paikallisen Honka-edustajan kanssa, minkä jälkeen rakentamisen valmistelut alkoivat täydellä teholla.

Mikon huone on lasten touhupaikka. Toisilleen läheiset sisarukset nukkuvat mieluiten samassa huoneessa. Kerrossänky mahdollistaa enemmän tilaa leikeille. Maapallo-seinätarra on Art4u:n.
Ellen metallinen sänky löytyi Retro & Romu -liikkeen Facebook-sivulta. Säkkituoli on Sack-It:n juniorimalli.
Lastenhuoneiden lattiamateriaaliksi valittiin tekstiililaatta, joka on pehmeä ja turvallinen alusta leikeille.

Maa- ja perustustyöt sujuivat ennätysvauhtia. Talopaketin oli alustavasti määrä saapua joulua edeltävällä viikolla, mutta hirsitoimitus kuitenkin viivästyi. Onneksemme uuteen pystytysajankohtaan sattunut pakkanen oli täydellinen keli urakalle.

Vaikka olimme päättäneet jättää rakennustyöt ammattilaisille ja keskittyä omiin toimistotöihimme, halusimme kuitenkin osallistua siivous- ja rakennusjätteiden poisviennin lisäksi myös pieniin aputöihin kuten maalaamiseen ja lattioiden asentamiseen. Oman panoksemme rakennustöihin mahdollisti Porvooseen muuttanut äitini, joka hoiti esikoistamme usein viikonloppuisin meidän viettäessä parisuhdeaikaa maalipensselit kourassa.

Perustukset valettiin Lammi-Tassu valmisanturamuoteilla joulukuussa 2017.
Hongan tammikuiseen pystytysurakkaan kuului hirsiseinien, ikkunoiden, ulko-ovien sekä kattoristikoiden ja -peltien asentaminen. Kuukauden mittaisen urakan jälkeen rakentaminen jatkui sisätöillä.
Takan ja märkätilojen harkkoseinien muuraus olivat ensimmäisiä sisätöitä lattiavalun jälkeen. Perhe harkitsi takan yläpuolella näkyvän ullakkotilan jättämistä avonaiseksi, mutta umpiseinä mahdollisti yhtenäisen seinäpinnan olohuoneeseen ja rauhallisen lisähuoneen ullakolle.

Sisätyöt jakautuivat lopulta useammalle urakoitsijalle aikatauluhaasteiden vuoksi. Vaikeinta oli töiden aikatauluttaminen eri tekijöiden kanssa. Sähkö-, lvi-, rakennus- ja tasoitustyöt yritettiin saada jatkumaan ilman pitkiä odotteluaikoja. Paikallinen ja kokenut vastaava työnjohtaja oli suuri apu, kun etsimme tekijöitä johonkin tiettyyn urakkaan – tai edellisen urakoitsijan kadottua kuin tuhka tuuleen.

Työn jälki ei myöskään aina vastannut odotuksia. Oma taistonsa on ollut virheiden korjaamisesta ja töiden viimeistelyistä sopiminen, vaikka käytimme lähes yksistään paikallisia, suositeltuja tekijöitä.

Rakennusurakkamme onnistuneimpana asiana pidän päätöstämme palkata hyvä arkkitehti.

Sisäseinät oli ensin tarkoitus maalata, mutta luonnollinen puu olikin niin kaunis, että päätimme jättää sen näkyville.

Omega-keittiöiden Stili-vaatesäilytysjärjestelmä tilattiin seinäsyvennyksen mittoihin sopivaksi.
Ullakko on ehtinyt toimia parin vuoden aikana koko perheen makuuhuoneena, varastona ja vierashuoneena. Tällä hetkellä rauhallista tilaa käytetään työhuoneena.
Wc:n allaskaluste on Idon ja hana Tapwellin.

Talomme istuu hyvin tontille ja ympäristöön. Se on myös sisältä toimiva ja persoonallinen. Etenkin korkea olohuone ja sen jatkeena oleva katettu terassi saavat meidät yhä huokailemaan ihastuksesta.

Korkean tilan suunnittelussa emme tosin osanneet huomioida akustiikkaa, vaikka suunnittelen vastaavia ratkaisuja paljon asiakkailleni. Näin jälkikäteen esimerkiksi akustiikkapaneeleiden sijoittaminen järkevästi kattoon on vaikeaa. Tämä on vain yksi hyvä esimerkki turnausväsymyksestä. Kerralla tuli yllättävän paljon mietittäviä ja päätettäviä asioita, laskujen maksua, yhteydenpitoa ja asioiden hoitamista, eikä valtavaa työmäärää osannut hahmottaa etukäteen.

Jännitystä uuden kotimme valmistumisaikatauluun lisäsi minun toinen raskausuutiseni samalla viikolla, kun maatyöt alkoivat tontillamme. Kasvavasta vatsasta huolimatta puuhailin ahkerasti rakennuksella. Synnytyssairaalaankin lähdimme lopulta suoraan puolivalmiilta talolta, jossa olimme silloin siivoamassa.

Paikallinen rakennuspuuseppä on tehnyt saunan lauteet Suomen Tervalepän vaaleasta haavasta. Tuisku-kiuas on Tulikiven mallistosta.
Saunasta pääsee suoraan terassille vilvoittelemaan tai pulahtamaan paljuun.
Eteisen lattiasta kattoon ulottuvassa, neljä metriä leveässä Inarian liukuovikaapistossa on runsaasti säilytystilaa.
2-vuotias Miko on innokas ulkoilija. Piklaksen valmistamat ikkunat ja ulko-ovet kuuluivat Hongan toimitukseen. Korkea ruukku löytyi sattumalta Plantagenista.

Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme heinäkuussa 2018, kuukausi alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Rakennus- ja viimeistelytöitä on riittänyt vielä tähän päivään saakka, ja niiden edistymisestä saamme kiittää useita innokkaita ystäviämme ja heidän tarjoamaansa nikkarointiapua.

Budjetoinnissa epäonnistuimme eniten, vaikka yritimme tehdä kustannuslaskelmia hyvissä ajoin ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä. Kaivoimme tietoa ja laskureita netistä sekä kyselimme ammattilaisilta. Taustatyöstä huolimatta budjetti ylittyi huomattavasti ja jouduimme jopa hakemaan lisää lainaa.

Yksi budjettia sekoittaneista päätöksistä oli knx-taloautomaatiojärjestelmään investoiminen, joka on kuitenkin vienyt asumisen uudelle tasolle. Olemme olleet tyytyväisiä etenkin helppoon valaistuksenohjaukseen. Osassa huoneista on liiketunnistimella toimiva valaistus, ja tarvittaessa koko talon saa pimeäksi yhdellä napinpainalluksella.

Rahojen loppuminen kesken urakan on viivästyttänyt rakentamista, mutta on siinä ollut hyviäkin puolia; saimme sen myötä lisää päätöksentekoaikaa viimeistelytöihin.

Talossa on 158 neliötä ja 37 neliön ullakko. Neljään kerrokseen jakautuvassa tilassa on yhtenäinen avokeitti-ruokailutila-olohuone, neljä makuuhuonetta, kylpyhuone, sauna, 2 wc:tä, kodinhoitohuone ja käyttöullakko.
Vuonna 2018 valmistunut talo maalattiin Virtasen neljän öljyn maalilla, jonka päivitetystä värikartasta löytyi asemakaavaan istuva harmaanruskea pääväri. Terassisyvennykseen haettiin valoisuutta valkoisella maalilla, kun taas sisääntulossa ja autokatoksessa on tehosteena tummanharmaata. Sokkeli on pinnoitettu Tikkurilan Yki-rouhepinnoitteella.
1 kommentti