Ekosti mökillä – 6 vinkkiä
Rakenna ja remontoi
Ekosti mökillä – 6 vinkkiä
Pienillä valinnoilla ajattelet luontoa, et kuormita sitä. Kokosimme kuusi vinkkiä, kuinka olla ekosti mökillä.
12.7.2016
 |
Kotivinkki

1. MÖKKEILYN SUURIN ympäristökuorma syntyy usein jo automatkasta. Voisiko mökille mennä joskus julkisilla tai kimppakyydein? Myös kauppareissu kannattaa ajoittaa vaikka menomatkaan. Kun mukana on tarkka kauppalista, jatkuva makkarapakettien hakeminen vaihtuu mökillä rauhoittumiseen.

2. MIETI, MIHIN mökin jätevedet menevät. Vastuullinen tiskari tekee tarvittaessa jätevesiremontin uuden jätevesiasetuksen hengessä. Mökin mehevimmät päästöt tulevat huussista, ja se tulisikin sijoittaa niin, ettei sieltä valu vesistöön ravinteita.

3. KIERRÄTÄ MYÖS MÖKILLÄ Monen pienen mökkipaikkakunnan jätepisteet ovat vaatimattomia, mutta ainakin lasien ja tölkkien kierrätys yleensä onnistuu. Mieti jätteen määrää jo kaupassa: kuinka pakattua ruokaa kuskaat mökille?

4. TARKKA SUUNNITTELU ehkäisee ruokahävikkiä. Luonnonystävä miettii ympäristöään myös ruokavalinnoissa: marjat, sienet ja suomalainen järvikala ovat vihreitä valintoja.

5. PESE HIUKSET saunassa, älä järvessä. Sampoo rehevöittää turhaan vesistöä. Muutkin pesuaineet kannattaa käydä läpi ja valita ympäristöystävällisiä puteleita. Imeytä matonpesuvedet ensisijaisesti maahan. Jos ne valuvat veteen, käytä biologisesti hajoavaa pesuainetta.

6. MUISTA LINTUJEN pesimäajat ja vältä silloin niiden suosimia luotoja ja saaria. Huomioi vesilintujen poikueet vesillä liikkuessasi. Tänä vuonna startannut Miljoona linnunpönttöä -kampanja on osuva mökkiläiselle. Lähimetsään kannattaa nikkaroida pönttöjä, sillä linnut käyttävät niitä myös talvella.

Katso myös tämä

Kommentoi »