
Ekologinen muotoilu näkyy ja kiinnostaa. Habitare-messuilla jopa roskat saavat uuden muodon.
Muotoon ja muotoiluun painottuva Habitare järjestää kolmatta kertaa kansainvälisen EcoDesign-erikoisnäyttelyn sekä sen rinnalla ensimmäisen Trash Designin. Se esittelee käytetystä ja kuluneesta tavarasta, jopa roskasta tehtyjä tuotteita, kuten romumuotoilija Henrik Enbomin säilykepurkeista suunnittelemia valaisimia.
Ekodesign on löytänyt koteihinkin.
− Kiinnostusta lisää kasvanut tarjonta, mahdollisuus vertailla tuotteiden hiilijalanjälkiä sekä ekologisuuden trendikkyys. Myös aito halu kuluttaa kestävämmin selittää luonnollisesti innostusta, kertoo tutkimusjohtaja Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
Tuotteen ekologisuus merkitsee sen toteuttamista mahdollisimman niukoin luonnonvaroin ja päästöin.
− Tärkeää on sekin, että tuote kestää ja sen voi kierrättää tai hävittää vähäisellä ympäristökuormituksella, muistuttaa Henrik Enbom.
Enbomin LdS-valaisimen puisen tuen voi polttaa ja säilykepurkin, kierretangot sekä mutterit kerätä pienmetallikeräykseen.
Ekologisuus alkaa suunnittelusta
Aidosti ekologinen tuote syntyy kokonaisvaltaisella suunnittelulla. Se huomioi tuotteen ympäristövaikutukset pyrkien vähentämään niitä elinkaaren kaikissa vaiheissa.
− Ekologisesta muotoilusta voidaan puhua muun muassa, kun suunnitellaan aikaa kestävää muotoa ja käytettävyyttä. Esimerkiksi laadukas klassikkohuonekalu, kuten Arne Jacobsenin Swan-tuoli, on muotokieleltään tasapainoinen ja näin ajankohtainen myös trendien vaihtuessa, kertoo palkittu muotoilija ja sisustusarkkitehti Tapio Anttila.
Tuotteen tekeminen ympäristöystävällisesti, kuten lähellä kestävästi tuotetusta puusta, ei siis yksinään tarkoita ekologisuutta. Olennaisinta on, että tuotteella on pitkä elinkaari.
Käyttäjä hyötyy laadukkaasta ekodesignista konkreettisesti. Esineen ulkomuotoa tai käyttötarkoitusta voi muuttaa, eikä ajattomaan tuotteeseen kyllästy.
− Se sulautuu kotiin myös sisustusten ja elämäntilanteiden muuttuessa, kuten monet skandinaavista muotoilua edustavat selkeät ja linjoiltaan sekä materiaaliltaan niukat puiset design-huonekalut, sanoo Anttila.
Moni tietää hyödyt, mutta kokee niistä maksettavan hinnan usein liian kovaksi. Muotoilun ja valmistuksen haaste onkin saada laatu, hyvältä muotoilulta edellytettävä omaleimaisuus ja kuluttajaa houkutteleva hinta paketoitua. Siinä onnistutaan jo nyt melko hyvin, tulevaisuudessa entistä paremmin.
− Tuotantomäärien kasvaessa ja kilpailun kiristyessä hinnat laskevat ja aikaisempaa useampi kiinnostuu designista. Sitä ostetaan, jos hinta koetaan oikeaksi suhteessa tuotteen laatuun ja ominaisuuksiin kuten materiaalin laadukkuuteen, kertoo Anttila.
Asumiseen liittyvillä ratkaisuilla on merkitystä. Kertautuessaan ostopäätökset vaikuttavat siihen, mitä tuotetaan ja myydään. Parhaimmillaan kotiin hankittu design innostaa ajattelemaan laajemmin kestävää kauneutta. Seuraus voi olla halu pyrkiä entistä kestävämpään elämäntapaan, jossa harkitaan, mitä tuotteita todella tarvitaan.
Trash Design-teemaan liittyvä Slagstool-tuoli on valmistettu umpipuusta. Tuolin suunnittelu on Ernesto Garcian käsialaa.