
Ebba Masalin (1873–1942) muistetaan eritoten nostalgisista, kasviaiheisista opetustauluista. Opetustaulut olivat käytössä Suomen kouluissa 1900-luvun alusta 1960-luvulle, ja niiden avulla sadat tuhannet lapset saivat paitsi tietoa myös esteettisiä elämyksiä. Viime vuosina opetustaulut ovat kokeneet renessanssin.
Ilmiön myötä Mikkelissä toimiva Taito Itä-Suomi ry:n Kenkävero on kehittänyt Masalinin kuvitusten pohjalta monia tuotteita, kuten julisteita ja postikortteja, keittiöpyyhkeitä, liinoja, pussilakanoita sekä säilytysrasioita. Tuotteet ovat saaneet huikean vastaanoton, ja Kenkävero myy niitä jälleenmyyntiin valtakunnalliselle Taito Shop -ketjulle ja Taitoshop-verkkokauppaan.
Tuttuja kasvi- ja eläinaiheita
Ebba Masalinin alkuperäinen, vuonna 1914 julkaistu pelto-, puutarha- ja keto-orvokkia esittävä kasvitaulu on nykyisin keräilijöiden himoitsema aarre ja siksi melkoinen harvinaisuus. Orvokkitaulun lisäksi Masalin piirsi esimerkiksi niittyleinikkiä, peltokaalia, kissankelloa, perunaa, voikukkaa ja ruista sekä hevos- ja lehmärotuja kuvaavat opetustaulut.
Otavan kustantamissa mustapohjaisissa kasvikuvissa on taitavaa valon ja varjojen käyttöä, ja niiden luonnontieteellinen tarkkuus on huipussaan. Opetustauluja tehdessään Masalin työskentelikin serkkunsa miehen, biologi John Lindénin kanssa. Kivipiirtäjä, mahdollisesti Masalinin sisar, teki laatat, joille kuvat painettiin.
Mutta kuka oli Ebba Masalin?
Ebba Masalin oli Mikkelin seudulla vaikuttaneen virkamies- ja pappissuvun jälkeläinen. Ebba Masalinin isoisä, Mikkelin kihlakunnantuomari ja maanjako-oikeuden puheenjohtaja Carl Gabriel Masalin omisti Juvalla Partalan kartanon, ja myös viereinen Tirrolan kartano oli suvun hallussa. Isä Johan Gabriel Masalin toimi Oulun läänin kuvernöörinä, mutta kuoli, kun Ebba oli vasta 12-vuotias.
Ebba pääsi ensin tyttökouluun, sitten opiskelemaan piirustuskouluun ja teki elämäntyönsä taiteilijana ja opettajana. Masalin pysyi naimattomana, ja asui siskonsa Hedvigin kanssa ainakin vuonna 1918 Vuorimiehenkatu 25:ssä Helsingissä. Hän kuoli jatkosodan aikana 1942.
Ebba Masalinin muu tuotanto on edelleen huonosti tunnettua. Hän maalasi erityisen mielellään öljyväreillä kesäisiä maalaismaisemia, luontonäkymiä, rantoja ja niittyjä. Aiheiden joukosta löytyy myös pianoa soittava nainen sekä Johanneksen kirkko Helsingissä.
Tiesitkö?
Ebba Masalinin maalaamien opetustaulujen avulla voi myös tehdä hyvää. Taito Itä-Suomi ry Kenkävero ja Naisten Pankki ovat aloittaneet yhteistyön, jonka mukaan Kenkävero lahjoittaa kaikista Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista tehdyistä postikorteista 10 senttiä Naisten Pankille.