Meidän Talo

Tiina ja Nick ovat remontoineet laajennettua rintamamiestaloaan vähin erin – ”Aina voi tulla yllätyksiä, mutta niin voi myös uudessa talossa”

Tiina ja Nick ovat remontoineet laajennettua rintamamiestaloaan vähin erin – ”Aina voi tulla yllätyksiä, mutta niin voi myös uudessa talossa”
Suomalais-belgialaisen perheen omakotitalo Espoossa hurmaa valoisuudellaan ja raikkaudellaan. Koti on päivittynyt pikkuhiljaa pienin remontein. Tiina ihastui aikanaan talon epätavalliseen huonejakoon, jota hän kuvaa kodin sieluksi.
Julkaistu: 11.9.2019
Pariovet aukeavat takapihalle. Tiina tykkää istua keinussa, koska siitä on kiva katsella ulos ja toisaalta samalla voi jutella, jos Nick tai lapset puuhastelevat jotain keittiössä.

Tiina ja Nick Deboon lankkulattiassa on koloja ja naarmuja. Yläkerrassa muhkurainen kiviseinä on antanut haastetta listoittajalleen. Kodissa näkyy ja tuntuu eletty elämä, menneiden aikojen viipyvä tunnelma. Juuri näiden seikkojen vuoksi Tiinasta kasvoi puutaloihminen. Yhdessä miehensä Nickin kanssa hän on tehnyt päivitystä kotiin pintaremontein.

– Nykyään bongailen viehättäviä vanhoja puutaloja ohi kulkiessani sekä sisustuslehdistä ja blogeista. Ihastelin kovasti esimerkiksi Pihkala-blogin Maija Rasilan vanhan talon remonttiprojektia, Tiina kertoo.

Olohuoneen punatiilinen takka ei miellyttänyt Tiinan silmää, joten hän maalasi sen heti saatuaan avaimet kotiin. – Muuttolaatikot tulivat vasta sen jälkeen, hän naurahtaa.
Tiina on aina tykännyt modernista tyylistä. Sohvan yläpuolelle ripustetut taulut on maalannut Asta Vehviläinen. Olohuoneen sohvalle mahtuu koko perhe ja siinä on kiva viettää hitaita viikonloppuaamuja – löhötä, lukea lehteä ja juoda kahvia.

Perheen koti on erillistalo kahden talon muodostamassa taloyhtiössä Espoon Kattilalaaksossa. Nöykkiön, Espoonlahden ja Kivenlahden palvelut ovat lähellä. Lähikauppaan on noin kilometrin matka, ja suureen kauppakeskukseen hurauttaa autolla 10 minuutissa.

– Asuimme aikaisemmin samalla alueella ja etsimme uutta tilavampaa kotia läheltä. Esikoisemme oli esikoulussa ja halusimme, että uusi koti on aivan tulevan koulun lähellä.

Tässä talossa perhe ihastui omaperäisyyteen. Talo ei noudata tavanomaista huonejakoa, vaan siinä näkyy vanha 50-luvun rintamamiestalon pohja. Laajennus- ja muutostyöt ovat luoneet hauskan ja omaperäisen kokonaisuuden.

– En usko, että toista samanlaista taloa on kenelläkään toisella. Ihastuin myös olohuoneen kattoparruihin ja valoisuuteen. Esikoisemme ilmoitti heti, että haluaa huoneekseen yläkerran makuuhuoneen, josta on hauskat pienet ikkunat olohuoneeseen.

Ruokailutila ja olohuone sijaitsevat rintamamiestalon laajennusosassa, johon tulee runsaasti luonnonvaloa suurista ikkunoista. Parolan Rottingin riippukeinu on Tiinan ja lasten lempipaikka.
Ruokapöytä on teetetty tilaan puusepällä.

Edelliset asukkaat olivat tehneet taloon mittavat peruskorjaukset, joten rakenteita ei tarvinnut lähteä aukomaan. Aiemmin oli korjattu kantavia rakenteita ja vanhan osan ulkoseinien lämmöneristystä. Kaikki alakerran pinnat oli uusittu eteistä ja olohuonetta lukuun ottamatta. Vuonna 2009 taloon oli uusittu myös vesikatto ja salaojat. Putket ja sähköt oli nekin tehty uudelleen, joten akuuttia remontoitavaa ei kuntokartoituksen yhteydessä löytynyt.

Tiina ja Nick pääsivät siis melko pienellä vaivalla. Aluksi he purkivat takkahuoneen avotakan ja asensivat sen tilalle kiertoilmatakan. Olohuoneen varaava takka ja ikkunoiden ulkopuitteet huoltomaalattiin. Perhe tapetoi myös seiniä, maalasi sisäkaton ja väliovet sekä vaihtoi keittiön välitilan laatoituksen. Talon lattiatkin on kierretty kertaalleen läpi.

– Hioimme yläkerran kaikki lautalattiat ja maalasimme ne Teknofloorilla. Olohuoneen lattian hioimme vuokrakoneella ja maalasimme samalla maalilla.

Pintoja päivitettiin vielä yläkerran osalta, kun seinät tasoitettiin. Lasikuitutapettien päälle vedettiin yleistasoite, ne hiottiin ja maalattiin.

Keittiön ilme raikastui ja rauhoittui valkoisilla laatoilla. Tiina halusi laatoituksen jatkuvan ylös asti ja toivoi myös voivansa purkaa yläkaapit. Nick ei kuitenkaan antanut siihen lupaa, sillä hän on tykästynyt suomalaiseen kuivauskaappisysteemiin.
Tältä keittiö näytti ennen remonttia.
Kodin pohjaratkaisuissa näkyy vanha rintamamiestalon pohja.
Suuressa keittiössä on tilaa arkiruokapöydälle, jonka Tiina bongasi käytettynä nettikirppikseltä. Sen ympärille hankittiin Hayn kauniit AAC22-tuolit.
Graafinen juliste on ostettu Tukholman reissulta.

Perhe on tehnyt remonttia hiljalleen, ilman kiirettä ja stressiä. Auttamassa ja neuvomassa on ollut Tiinan isä, joka on tehnyt myös keittiön ja olohuoneen laatoitustyöt. Vaativat hommat perhe teettää ammattilaisilla.

– Pyrimme tekemään vuosittain huoltotöitä ja siirrämme kuukausittain pienen summan syrjään talon kunnostamista varten. Tietenkin aina voi sattua jotain yllättävää, mutta niin voi sattua myös upouudessa talossa asuessa.

Isoin remontti on ollut ulkokaton maalaus. Peltikatto maalautettiin keväällä 2018 grafiitinharmaalla Isoxydetm-paksukalvopinnoitteella.

Rintamamiestalon epätavallinen huonejako on kodin sielu. Talossa on nykyään kaksi olohuonetta, joista toinen toimii takka- ja leffahuoneena. Toiseen olohuoneeseen mahtuu myös suuri ruokapöytä, joka katetaan, kun kylään tulee vieraita. Nykyinen keittiö on taas entinen makuuhuone. Edellinen omistaja oli purkanut makuuhuoneen ja vanhan keittiön välisen seinän, joten nykyinen keittiö koostuu kahdesta huoneesta.

Vanhempien makuuhuoneen vino katto on veikeän tyylikäs.
Karatea harrastava Niilo ripustaa mitalinsa tyylikääseen Muuton Dots-vaatenaulaan. Tuoli on Vitran Panton.
Puu pehmentää rintamamiestalon modernia tyyliä.
Talon edellinen omistaja oli remontoinut myös kylpyhuoneen. Tiinan ja Nickin mielestä mustalla ja valkoisella leikittelevä laatta sopii hyvin talon henkeen, mutta on silti moderni.

Kodin tyyli on valoisa ja skandinaavinen. Kirpputorilöydöt puhuvat kuplivan kivaa kieltä modernien kalusteiden kanssa. Tiina, Nick sekä lapset Niilo ja Emile pitävät kotiaan unelmakotina, eikä ihme.

Suomalais-belgialaiselle perheelle oli suuri hämmästys, kun he huomasivat myös naapureidensa olevan suomalais-belgialaisia.

– Heistä on tullut hyviä ystäviämme, Tiina kertoo.

Viikonloppuisin lapset saavat syödä aamupalaksi Nutellalla voideltuja paahtoleipiä, sillä se on belgialainen tapa. Suomen itsenäisyyspäivänä he juhlivat myös Pyhää Nikolausta, joka on käynyt jättämässä lapsille lahjoja ja herkkuja.

Koti on taipunut mukavasti nelihenkisen perheen tarpeisiin. Ainoastaan saunaa kaivataan silloin tällöin. Haaveena on ollut myös pihasaunan rakentaminen, mutta sen aika on ehkä myöhemmin.

Talon edellinen asukas oli vaihtanut portaat. Niiden takaa aukeaa takkahuone, jota käytetään myös leffahuoneena.
Vuonna 1955 rakennettua rintamamiestaloa laajennettiin vuonna 2009. Samalla rakennettiin myös suuri terassi, jolle pääsee uuden osan olohuoneesta.
Deboon perhe syö yhdessä joka päivä Nick-isän laittamaa ruokaa. Viikonloppuisin grillaillaan ja ruokaillaan ulkona sään salliessa.
5 kommenttia