Suomi-retroa maailmantähden kotona! Claudia Schifferin olohuonetta komistavat Askon jyhkeät Bonanza-nojatuolit – alkaako tuoleilla nyt uusi kultakausi?

Suomi-retroa maailmantähden kotona! Claudia Schifferin olohuonetta komistavat Askon jyhkeät Bonanza-nojatuolit – alkaako tuoleilla nyt uusi kultakausi?
Tammirunkoinen Bonanza-kalusto on Suomi-designia suoraan 1960-luvulta. Nyt se on jälleen haluttua tavaraa, jota kärkytään huutokaupoissa. Mistähän huippumalli Claudia Schiffer on hankkinut omansa?
Julkaistu: 11.2.2020

Esko Pajamies piirsi vuonna 1966 Askon tuotantoon Bonanza-kalusteryhmän, joka jäi vuosikymmeniksi monen suomalaisperheen olohuoneeseen. Vaikka kalusto on kookkaan muotonsa ja painavuutensa takia ansainnut osakseen jopa sisustajien vihaa, se elää nyt uutta kulta-aikaansa. Ja mikä mahtavinta: Bonanza ei selvästikään ole vain meidän suomalaisten suosikki.

Tuorein havaintomme Bonanza-tuolien maailmanvalloituksesta löytyy australialaisen Vogue Living -lehden kansikuvasta, jossa sarjan nojatuolit kaunistavat huippumalli Claudia Schifferin olohuonetta tähden Englannin-kodissa. Claudia on valinnut Bonanzansa lämpimän ruskealla nahkalla verhoiltuina, mikä onkin huipputrendikäs valinta juuri nyt.

Australialainen Vogue Living -lehti esittelee maaliskuun 2020 numerossaan Claudia Schifferin kodin. Kodin olohuone Bonanza-tuoleineen on lehden kannessa.

Miten ihmeessä Bonanza-tuolit ovat voineet kulkeutua Claudia Schifferin kotiin?

– Esko Pajamies tarjosi mallia Askolle vuonna 1966, ja se otettiinkin tuotantoon tarkoituksena saada jalansijaa erityisesti Saksan-markkinoilla. Bonanza-ryhmä esiteltiin vuonna 1968 Kölnin kalustemessuilla ja siitä tuli Askon vientimalliston vetonaula, kertoo markkinointiassistentti Anna-Maria Nisula Askosta.

Kenties tuolit ovat kulkeneet Schifferin perheessä jo pidempään. Täysin mahdollista!

Bonanza-kalusteita on siis Keski-Euroopassa paljonkin. Voisiko juuri Saksan markkinoiden valloitus olla syy siihen, että saksalaissyntyinen huippumalli on valinnut nojatuolit kotiinsa? Kenties tuolit ovat kulkeneet Schifferin perheessä jo pidempään. Täysin mahdollista!

– Bonanza-ryhmästä tulee Askoon tiedusteluita tasaisin väliajoin, mutta emme ole toistaiseksi ajatelleet sarjan ottamista uudelleentuotantoon. Vintagesta kiinnostuneille vinkkaamme, että Bonanzaa kannattaa etsiä second hand -liikkeistä ja huutokaupoista, Anna-Maria Nisula kertoo.

Myöskään verhoiluja Asko ei valmista tai korjaa. Kuluneiden nahkatyynyjen uusimiseen Nisula suosittelee ammattitaitoisia verhoilijoita.

"Katsokaa tämän Bonanza-kaluston puutyötä!", intoili Askon mainos Avotakka-lehdessä 60-luvun lopulla. Kuva: A-lehtien arkisto.
Kommentoi »