Kotivinkki

Herätyskellot jäivät kaupunkiin! Maisan ja Antin lapsiperhe teki Brobäckin eläintilasta itselleen kodin, jossa eletään luonnon tahdittamana

Herätyskellot jäivät kaupunkiin! Maisan ja Antin lapsiperhe teki Brobäckin eläintilasta itselleen kodin, jossa eletään luonnon tahdittamana
Helsinkiläiset Maisa ja Antti löysivät itselleen Raaseporista täydellisen kotitilan, joka on täynnä elämää. Pihassa viihtyvät omat ja sijaislapset, ystävät, matkailijat sekä ponit ja muut eläimet.
Julkaistu: 27.10.2021

Brobäckissä toteutui Maisa ja Antti Hakasen unelma. Pariskunta päätti muuttaa Helsingistä maalle, ja he löysivät Raaseporista täydellisen tilan, jossa lapset voivat juoksennella pihalla ja hevoset laiduntaa niityllä. Raaseporista on lyhyt matka pääkaupunkisedulle, ja alueella on upeita luonnonvesiä, joissa perhe käy kesäisin uimassa. Perheessä eletään luonnon tahdittamana. Herätyskellot jätettiin kaupunkiin, aurinko herättelee lapset.

Maisan aamu alkaa aina tallilla. Hän listaa päivän työt ja vetää viivat yli, kun ne on tehty. Kuvassa ovat myös ponit Titus, Tiikka ja Rose.
Perheellä on paljon eläimiä. Kesäisin pihalla kaakattavat kanat.

Antti ja Maisa ovat tyytyväisiä kotinsa materiaaleihin. Ne ovat kestäviä ja pestäviä eli täydellisiä lapsiperheeseen.

Maisa, sattumalla oli osuutensa, kun löysitte Brobäckin tilan. Mihin ihastuitte paikassa?

Meillä oli jo toinen paikka kiikarissa, kun huomasimme tämän paikan ilmoituksen. Kevät oli kauneimmillaan käydessämme tilalla ensi kerran, aurinko paistoi ja puro solisi. Olen ollut heppatyttö kouluikäisestä asti ja haaveilin omista hevosista kotipihalla.

Kun kävimme katsomassa taloa, löysimme joka kerta uutta ihasteltavaa.

Edelliset omistajat olivat etsineet vanhaa taloa kauniilla sijainnilla. Kun sopivaa rakennusta ei löytynyt, he päättivät lopulta rakennuttaa talon vuosisadan vaihteen tyyliin. Päärakennuksessa on onnistuneesti vanhan talon henkeä. Joka kerran käydessämme katsomassa taloa löysimme sieltä uusia kiehtovia yksityiskohtia ja ihastuimme paikkaan aina vain enemmän. Seinissä ja ovissa oli kauniita sävyjä ja käsin maalattuja yksityiskohtia, jotka tekevät talosta ainutlaatuisen.

Sisääntulo aukeaa olohuoneeseen, ja olohuoneen pariovista pääse takapihalle. Kattokruunujakin mahtuu kaksi samaan tilaan.

Monet huonekaluista ovat edellisten omistajien kuten olohuoneessa puusohva ja arkku. Ne jäivät Maisalle ja Antille ja tuntuvat jo ihan omilta.

Vaikka talo oli hyvässä kunnossa, teitte kuitenkin remonttia. Millaista?

Tapetoimme, maalasimme sisäkattoja ja uudistimme kylpyhuoneet. Pihasaunaakin laajensimme ja teimme kylkeen vilvoitteluhuoneen takkoineen. Viime kesänä rakensimme takapihalle kasvihuoneen ja ison terassin. Vanhempamme ovat hyviä ystäviä keskenään, ja heiltä olemme saaneet paljon apua niin remonteissa kuin lastenhoidossa.

Täällä on ihana asua lasten kanssa, sillä koti kestää kulutusta.

Vanhempien makuuhuoneessa yläkerrassa on levollinen tunnelma. Emännänkaappi oli talossa jo ennestään. Nojatuoli on Ikeasta.

Majoitatte myös matkailijoita kotonanne. Miten se onnistuu?

Kunnostimme aiemmin taiteilijan työtilana olleen pihamökin asumiskäyttöön. Majoitamme siinä ja pihaan hankkimassamme toisessa mökissä vierailijoita. Raaseporin kaunis luonto ja Fiskarsin läheisyys houkuttelevat tänne matkailijoita kaikkialta maailmasta. Olemme saaneet maailman kylään. Pihamökkien vuokraustoiminta on aktiivista erityisesti kesäaikaan. Meistä on luontevaa, että pihapiirissämme on lähes aina vieraita. Ystävämme hiukan hämmästeli nähdessään pihallamme aasialaisen miehen pyyhe lanteillaan, mutta meistä on hauskaa, että eri kulttuurit kohtaavat vaikkapa pihan ulkosuihkussa. Kodissanne on paljon elämää.

Keittiön ruokailuryhmän Maisa ja Antti hankkivat kirpputorilta. Pöydän ääreen kerääntyvät oma väki ja ystävät.
Keittiön hella on kaunis ja käytännöllinen. Se lämmittää talvella koko keittiön. Välitilan kaakelit ovat käsintehtyjä.
Portaikon askelmien alle on rakennettu vedettävät laatikot. Niissä säilytetään pipoja, kaulahuiveja ja tumppuja.

Millaista arkenne on?

Touhua riittää lasten ja eläinten kanssa jokaisena päivänä. Sijaisperheenä toimiminen tuo lisän elämänmakuiseen arkeemme. Täällä on ihana asua lasten kanssa, sillä koti on kulutusta kestävä, eikä jokaista kolhua tarvitse varoa.

Majoitamme matkailijoita piharakennuksissa. Maailma tulee luoksemme.

Lapset nauttivat ponin hoitamisesta ja kärryajeluista. Itse rentoudun lähimetsissä hevosen selässä tallitöiden jälkeen. Päivän päätteeksi kipuan saunan lauteille rauhoittumaan ja vilvoittelen saunan kuistilla takkatulen ääressä.

Perheemme yhteinen harrastus on veneily. Teemme lyhyitä retkiä Raaseporin saaristossa, koska emme voi olla pitkään poissa kotoa. Omistamme ystäväperheemme kanssa puoliksi veneen. Kutsumme myös usein ystäviä kylään.

Piharakennuksessa yöpyvät vierailijat. Pariskunta osti rakennuksen messuilta ja remontoi sen. Keittiökaappi löytyi tallinvintiltä, ja Antti asensi siihen pesualtaan.
Tyylikkään harmaaksi maalatussa ulkohuussissa on Biolanin kompostoiva käymälä.

Mistä haaveilet?

Olisi kiva laajentaa majoitustoimintaa päärakennukseen, kun lapset ovat isompia. Haaveilen myös pienestä kesäkahvilasta pihassa.

Menisikö saunaan vai paljuun? Hakasten perheessä palju lämpiää lähes yhtä usein kuin sauna.
Päärakennus näyttää vanhalta, mutta se on rakennettu parikymmentä vuotta sitten ekologisin menetelmin vanhan talon tontille.

Kommentoi »