Bonanza-sohva kiinnostaa taas! Järeä puusohva oli Askon menestystuote 1960–70-luvuilla
Sisustus
Bonanza-sohva kiinnostaa taas! Järeä puusohva oli Askon menestystuote 1960–70-luvuilla
Bonanza-sohva, Askon valmistama puurakenteinen kalusto houkuttaa jälleen sisustajia. Osuva nimi sohvalle napattiin aikanaan suositusta televisiosarjasta. Jäyhä, mutkaton cowboy-tyyli puhutteli niin konservatiivisia saksalaisia kuin uutta suomalaista kaupunkilaissukupolvea.
Julkaistu 3.4.2019
Avotakka

Kun televisiossa esitettiin vuosina 1961–74 villin lännen sarja Bonanzaa, koko Suomi liimautui ruutujen ääreen seuraamaan karjatilallisten karua arkea ja mutkikkaita perhesuhteita kultaryntäyksen ajan Yhdysvalloissa.

Aikansa huippusuosittu tv-sarja päätyi myös sohvan nimeksi. Sisustusarkkitehti Esko Pajamies (1931–1990) piirsi vuonna 1966 järeän, kokopuurunkoisen sohvan ja tarjosi suunnitelmaansa Askolle, joka oli tuohon aikaan pohjoismaiden suurin huonekalutehdas. Tuotesuunnittelutiimissä innostuttiin freelance-muotoilijan tuoreesta ideasta ja sohva päätettiin ottaa tuotantoon.

Kansainvälisiä markkinoita ajatellen Bonanza-sohvaksi nimetty kaluste esiteltiin vuoden 1968 Kölnin huonekalumessuilla.

Kuva: Bukowskis

Bonanza-sohva hurmasi sekä suomalaiset että saksalaiset

Bonanza-sohvasta tuli yksi Askon menestyneimmistä huonekaluista 1960- ja 1970-luvulla. Poikkeuksellista oli, että sohva myi hyvin sekä koti-Suomessa että ulkomailla. Jäyhä, mutkaton cowboy-tyyli puhutteli niin konservatiivisia saksalaisia kuin uutta suomalaista kaupunkilaissukupolvea, joka sisusti lähiökotejaan näyttävillä sohvaryhmillä.

Kuva: Bukowskis

Lännenhenkinen Bonanza sai pian jäljittelijöitä. 1970-luvulla tarjolla oli lukematon määrä raskaita ja puurunkoisia sohvia, jotka verhoiltiin nahkalla tai ronskilla ruutu- tai raitakuviolla.

Nyt Bonanzan laadukasta puusepäntyötä ja jäyhää ilmettä osataan jälleen arvostaa, ja nykysohvissa onkin paljon Bonanzan kaltaisia ratkaisuja. Sohvalla alkaa olla jo kysyntää keräilypiireissä.

1 kommentti