Kotivinkki

Rakkaudella rempattu! Betten ja Topin yhteinen elämä alkoi vuoden remontilla – parin oma kädenjälki näkyy kaikkialla kodin pinnoissa ja sisustuksessa

Rakkaudella rempattu! Betten ja Topin yhteinen elämä alkoi vuoden remontilla – parin oma kädenjälki näkyy kaikkialla kodin pinnoissa ja sisustuksessa
Turkulaisten Bette Eklundin ja Topi Törmän ensimmäinen yhteinen vuosi kului remontoidessa, kun puutaloyksiöstä loihdittiin viehättävä kaksio. Topi teki kaiken omin käsin sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta, Bette hoiti projektin loppuun vastaamalla sisustuksesta.
Julkaistu: 11.5.2021
Eteisen puuseinän ­lankut on revitty pois yläkerran kattotuolista. Topi käsitteli ne sirkkelillä suoriksi ja levitti päälle vahan. Takit ja kengät säilytetään ­BEdesignin Lume-­rekissä. Myös Wolf-­hylly on Betten suunnit­telema. Sitä säily­­tettiin ensin ulkona, jotta pintaan tuli sopivasti ruostetta.

Turkulainen peltiseppä ja talonrakentaja Topi Törmä oli juuri ostanut itselleen räjähdyspisteessä olevan asunnon remppa­projektiksi, kun muotoilija ja BEdesign-yrittäjä Bette Eklund tuli mukaan ­kuvioihin. 30-neliöisestä yksiöstä tuli Topin käsissä kaksikerroksinen 50 ­ne­liön asunto, jonka pohja­ratkaisussa ja ­sisustamisessa Bette auttoi. Pariskunta muutti valmiiseen kotiinsa syksyllä 2019. Asuntojen ­kunnostaminen on molempien intohimo. Kun ­koti on valmis ja elämä asettunut, on aika lähteä kohti uutta.

Marmoripintainen pöytä on kirpputorilta. Takka­puut ovat Betten suunnittelemassa kenkä­telineessä. Itämainen matto on ollut aiemmin Topin mummolla ja vanhemmilla.
Bette innostui keramiikan tekemisestä. Topikin on ollut mukana ­kokeilemassa saven työstämistä. Kursseilla on tehty lukuisia lautasia ja kippoja, joissa Bette käyttää tarjoilussa ja säilyttää koruja.

Topi, löysit kodin vuoden 2018 keväällä. Millä kriteereillä etsit asuntoa?

Halusin ostaa keskustan läheisyydessä olevan puutaloasunnon, jonka yläkerta olisi tekemättä. Tämä oli hinnaltaan sopiva, ja taloyhtiö vaikutti kauniilta ja hyvin hoidetulta. Leipomo naa­purissa oli plussaa. Tapasimme Betten kanssa samoihin aikoihin, ja kesällä kannoinkin jo ­tavarani hänen kotiinsa. Aloimme remontoida tätä kotia. Pyörittelimme Betten kanssa pohjaa ja mietimme ratkaisuja yhdessä. Halusin pitää asunnon päävärin vaaleana, sillä tiesin laitta­vani kodin jossakin vaiheessa myyntiin.

Sahanpurujen alta löytyi vanha kranaatti. Hommat loppuivat hetkeksi siihen.
Bette kerää Artekin jakkaroita, niitä on kertynyt jo kymmenkunta. Wieniläistuoli on löytö kaatopaikalta. Keittiön pieni pöytä on Jyskistä, ja siinä mahtuu hyvin nauttimaan aamiaisen.
BEdesignin leikkuulaudat ovat Betten omaa suunnittelua, ja ne on tehty Turun puistojen vanhoista puista. Valaisin on Ikeasta.

Remontti kesti reilusti yli vuoden. Tuliko ­matkalla yllätyksiä?

Remontointi on meidän molempien juttu, mutta projektin laajuus oli lopulta meille pieni yllätys. Alakerta revittiin auki hirteen saakka, lattia­runko laitettiin olohuoneessa uusiksi, ja kaikki seinät koolaattiin ja eristettiin, sähköt sekä putket uusittiin. Kylmävinttiin johtivat vain kapeat kanarappuset, joten raput uusittiin kokonaan. Yläkertaan tehtiin paloseinä sekä kattoikkuna. Vanhoja eristeitä imettiin pois kymmenen kuutiota, ja yläkerrasta hiekan sekä sahanpurujen alta löytyi vanha kranaatti. Hommat loppuivat hetkeksi siihen. Puolustusvoimat hakivat kranaatin talteen.

Vessapaperirullat säilytetään vanhassa puulaatikossa. Pariskunta iloitsi siitä, että talon vanhat hirret olivat hyvässä kunnossa, ja ne saatiin säilytettyä alakerrassa.

Mikä oli haastavinta remontissa?

Remontti kesti paljon kauemmin kuin mielessäni kuvittelin. Vanhan talon vinot pinnat olivat työläitä toteuttaa, ja ahtaiden tilojen takia ­kaikki rakennusjäte piti kuskata heti ulos ­talosta. Se hidasti remonttia, samoin se, ­että olin töissä samaan aikaan. Tein kaiken itse sähkö­-­ ­ja putkitöitä lukuun ottamatta parin ­ystäväni sekä isäni avustuksella. Ilman vanhempieni apua loppu­tuloksesta ei olisi tullut näin upeaa.

Topille tärkeintä on oman kädenjäljen näkyminen.

Bette, miltä tuntui hypätä uuteen pari­suhteeseen ja valtavan remontin keskelle?

Olin ensimmäisen tapaamisemme aikaan kiireinen töissä, mutta Topi jaksoi sinnikkäästi olla läsnä. Hän on huomaavainen, aikaansaava ja osaa tehdä käsillään, ja se teki minuun lopulta vaikutuksen. Jaamme myös samat arvot; luonto, perhe ja ystävät ovat meille molemmille tärkeitä. En ollut aiemmin ollut mukana näin ­perusteellisessa rempassa, mutta oli uskomatonta nähdä Topin kädenjälki.

Jukkapalmu on kulkenut Topin matkassa ­koko Turussa asumisen ajan. Bette herätti sen takaisin eloon. Salkku on Topin löytö Ekotorilta Turusta.
Puinen vanha matkalaukku on Betten isovanhemmilta. Siinä säilytetään Nooan leluja.

Jouduitteko tekemään kompromisseja ­sisustusvalinnoissa?

Topille tärkeintä on oman kädenjäljen näkyminen. Hän ei voisi koskaan muuttaa ihan uuteen, muiden rakentamaan kotiin. Sisustuksessa sain kuitenkin hyvin vapaat kädet. Olen aina pitänyt klassisesta, maanläheisestä ja uutta sekä vanhaa yhdistävästä tyylistä, ja se sopi hyvin Topillekin. Kiinnyn helposti huonekaluihin ja panostan laadukkaisiin materiaaleihin. Monet esineet ja huonekalut ovat isovanhemmiltamme perittyjä tai kirpputoreilta löydettyjä. Kodissa näkyy myös oma suunnittelutyöni ja prototyypit, sillä haluan aina testata yritykseni tuotteet.

Vanhan safarituolin Bette osti kirpputorilta Paraisilta, ja pöytä­valaisin on löytö Habitaresta. 1950-luvun pöytä on myös kirppislöytö.
Yöpöydällä oleva valaisin on löytö antiikkikaupasta. Vanhoissa kehyksissä on kortti, ja kynttilänjalat Bette on suunnitellut tanskalaiselle Woudille.

Portsa sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Mikä on parasta asuinalueellanne?

Idyllisyys ja mukulakivikadut. Luonto on lähellä, Ruissaloon pääsee polkaisemaan hetkessä. Yhteisöllisyys on koko alueella vahvaa, ja lähes joka päivä tulee juteltua niin naapureiden kuin ventovieraiden kanssa. Naapurimme koputtaa usein ovelle ja tuo maisteltavaksi herkkuja, esimerkiksi sämpylöitä ja piirakoita. Viimeksi saimme itse tehdyt makkaraperunat.

En ole koskaan nukkunut yhtä hyvin kuin ensimmäisenä yönä uudessa kodissa remontin jälkeen.
Topi Törmä
Betten suunnittelema Wave-pöytä toimii yöpöytänä. Sängynpeitto ja samettityynyt ovat H&M Homen ja karvatyyny Loviisan Aitasta. Matto on löytö Eko­torilta Turusta.
Nooa nukkuu Betten ja Topin sängyn vieressä. Samettinen koiranpeti on turkulaisen NaNi Designin.

Topi, mikä on ollut ikimuistoisin hetki kodissanne?

Ensimmäinen yö. Olimme molemmat väsyneitä, olo oli raukea ja oma koti tuntui pitkästä aikaa hyvältä. Avasin hyvän viskipullon ja sytytin ensimmäistä kertaa tulen kakluunin. Muistan tarkkaan hetken, kun pääsin kaatumaan sänkyyn ja katsomaan taivasta kattoikkunasta. Pahin stressi oli ohi, enkä ollut koskaan nukkunut niin hyvin.

Topin ja Betten kaksio sijaitsee vuonna 1895 rakennetussa puutalossa. Parin mielestä parasta Turun Portsassa on yhteisöllisyys. Naapurin ovelle voi koputtaa koska tahansa, ja apua on aina lähellä.
Kommentoi »