Meidän Talo

Betonisen ulkoportaan laatoitus siisti sisäänkäynnin – eläväpintaiset keraamiset laatat viimeistelevät modernin talon tyylin

Betonisen ulkoportaan laatoitus siisti sisäänkäynnin – eläväpintaiset keraamiset laatat viimeistelevät modernin talon tyylin
Betonisen ulkoportaan laatoitus oli kaivattu loppusilaus Elomaiden omakotitalon siistille, mutta viimeistelemättömälle sisäänkäynnille. Helppohoitoiset materiaalit kestävät vaihtuvia sääolosuhteita.
Kuvat Petri Mulari

Mitä haluttiin?

Elomaat halusivat talonsa pääsisäänkäynnin betonilaatan päälle pakkasenkestävät keraamiset laatat. Rakennusaikana valettu betonilaatta oli tasainen ja siisti, mutta kaipasi viimeistelyä. Kriteerinä oli pinta, joka ei ole liukas talvella. Laattojen piti siis kestää pakkasta ja olla karheapintaisia. Harmaa värisävy ja elävä pinta korostavat pihaa ympäröivää kalliota.

Omakotitalo rakennettiin jo vuonna 2011, mutta sisäänkäynti jäi vaille loppusilausta. Vanha betoninen porras toimitti virkaansa, mutta kaipasi päällystyksen.

Mitä tehtiin?

Sisäänkäynnin viimeistelyyn meni noin kolme päivää. Ensin betonilaatan pinta hiottiin, jotta betoniliima saatiin pois ja pinnasta tasainen. Hionnan jälkeen pinta oikaistiin tarvittavista paikoista niin, että kaatojen suunta oli kunnossa. Sitten suunniteltiin laattojen jaot, tarkistettiin, että laatat menevät suoraan ja laatoitettiin. Laastin kuivuminen kesti seuraavaan päivään. Lopuksi laatat saumattiin, seinän viereen laitettiin silikonimassaa ja alumiinilistat kiinnitettiin paikoilleen liimalla.

Laatoitus on kestänyt hyvin. Se on helppo lakaista lehdistä ja lumesta. Syksyllä lehdet on helppoa puhaltaa pois myös lehtipuhaltimella.
Laatoituksen harmaa värisävy korostaa pihaa ympäröivää kalliota.
Suuri kanervaruukku tuo sisääntuloon pehmeyttä ja eloa olematta kuitenkaan tiellä tai liian huomiota herättävä. Yksinkertainen ja selkeä istutus sopii talon henkeen.

Mitä saatiin?

Sisääntulo on nyt viimeistelty. Laattojen väri ja eläväinen pinta sopivat hyvin valkoisen rappauksen ja tummanharmaiden ulko-ovien kanssa. Teräksen väriset listat sekä pääovessa että laatoituksen reunassa ovat nyt yhtenäisen näköiset.

Yhteensä noin 13 neliön suuruinen ulkoporras laatoitettiin mattapintaisilla keraamisilla Vestige Gris 30 × 60 cm -laatoilla. 41 €/m², Värisilmä.

Mitä remontti maksoi?

  • työ ja tarvikkeet 1 900 e
  • laatat 470 e
  • alumiinilistat 80 e.

Yhteensä 2450 euroa.

Betonilaatta on ulko-ovien kohdalta yhtä syvä kuin katos. Talossa on iso sisääntuloporras, jotta varastossa voi käydä sukkasillaan. Laatoitetulle alueelle mahtuu myös tuoli ja kukkaistutus. Leveä ja syvä sisäänkäynti vähentää hiekan ja soran kulkeutumista sisälle.
Julkaistu: 5.9.2019
Kommentoi »