Väriä ja iloa pihaan! Koristele betonilaatat mosaiikkipinnalla
Tee itse
Väriä ja iloa pihaan! Koristele betonilaatat mosaiikkipinnalla
Värikkääksi koristeltu betonilaatta tai niillä tehty alue tuo puutarhaan iloa ja ilmettä. Koristeluun voi ottaa inspiraatiota mandaloista.
Julkaistu 20.9.2016
Unelmien Talo&Koti

Värikkäät ja leikkisät betonilaatat tuovat pihaan uutta ilmesttä. Tee vaikka jokaisesta laatasta omannäköisensä. Ohjeen laatat ovat pyöreitä, mutta halutessasi voit valaa laatat minkä muotoisiksi haluat. Puusta tai vanerista voi rakentaa kulmikkaita muotteja.

Mosaiikkipalojen lisäksi koristeluun sopivat myös rikkinäiset astiat. Huolehdi silloin, että terävät kulmat menevät laatan sisään ja laatan pinta jää sileäksi.

Mosaiikkipintaiset betonilaatat – tarvikkeet:

  • säkillinen sementtilaastia (S 06)
  • vettä
  • ämpäri
  • sekoittamiseen porakone ja vispilä tai vahva keppi
  • muovisia pesuvateja
  • ruokaöljyä
  • sieni
  • mosaiikkipaloja
  • suojahanskat
  • suojamuovia.

Tee mosaiikkipintaiset betonilaatat näin

1. Sekoita sementti ämpärissä. Lisää vettä vähän kerrallaan. Vahvuus on sopiva, kun voit pyörittää sementistä käsissäsi pallon, joka hajoaa kättä kevyesti ravistamalla. Muista suojahanskat ja vältä hengittämästä pölisevää sementtilaastia. Avattu sementtisäkki kannattaa käyttää kokonaan heti, sillä ilmankosteus saa massan kovettumaan.

2. Öljyä muoviset pesuvadit huolellisesti. Käytä ruokaöljyä ja sientä tai vaihtoehtoisesti suihkutettavaa vuokasprayta. Öljy estää sementtiä takertumasta muottiin. Kunnolla öljytyt vadit voi käyttää monta kertaa uudelleen.

3. Kaada sementtiä muotteihin noin 4–5 sentin kerros. Naputtele vadin reunoja puukalikalla, jotta pinta tasoittuu ja mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Anna pinnan kuivahtaa muutama minuutti ennen koristelua.

4. Kun sementin pinta on sopivan kimmoisaa kannatellakseen mosaiikkipalat, on aika aloittaa koristelu. Asettele palat yksitellen varovasti sementin pinnalle. Paina paloja kevyesti sormenpäällä, jotta ne saavat varmasti hyvän tartuntapinnan. Muista käyttää suojahansikkaita!

5. Anna laattojen kuivua muoteissa seuraavaan päivään. Irrota ne muoteista todella varovasti käymällä ensin reunat läpi veitsellä. Käännä sitten vati ympäri niin, että toinen kämmenesi tukee irtoavaa laattaa alapuolelta. Painele varovasti vadin pohjaa ja laske laatta levyn tai hiekan päälle.

6. Kuivuminen ja sementin vahvistuminen jatkuvat vielä useita päiviä. Kostuta laattojen pintaa kuivumisen aikana suihkepullolla ja vedellä ja peitä ne muovilla, jotta ne kuivuvat hitaasti ja tasaisesti. Näin laatoistasi tulee kestävämpiä. Laatat ovat kuivia, kun ne tuntuvat käteen viileiltä. Voit käsitellä valmiit laatat venelakalla kiiltäviksi. Lakkaa laatat hyvin tuuletetussa tilassa tai ulkona.

Koristellut betonilaatat ovat hauska lahjaidea tai mökkituliainen.
Kommentoi »