Avotakka

Lukeeko vanhan tiikkiesineesi pohjassa Backman? Silloin sinulla on käsissäsi perinteikäs vintageaarre

Lukeeko vanhan tiikkiesineesi pohjassa Backman? Silloin sinulla on käsissäsi perinteikäs vintageaarre
Kun vintageliikkeissä tai kirpputoreilla näkee patinoituneita puutarjottimia, pohjasta löytää usein Backmanin leiman. Backman oli – ja on yhä – Suomen suurin puutarjottimien valmistaja. 1940-luvun lopulta 1960-luvulle se teki myös tiikkiesineitä.
Julkaistu: 14.10.2022

Backman sai alkunsa 1947, kun Backmanin kolme veljestä perustivat Oy Helsingin Puu-Teoksen. Alkuun puusepänverstas toimi pienessä kellaritilassa, jossa sorvattiin käsin kokopuisia tiikkiesineitä, kuten kulhoja ja tarjoilulautasia.

1950-luvulla tuotanto laajeni sarjatuotannoksi ja nimi vaihtui omistajien mukaan Backmaniksi. Päätuotteiksi tulivat puutarjottimet, joita alettiin tehdä puuviiluja muotoon puristamalla.

– Idean puutarjottimien valmistamiseen toimitusjohtaja ja innokas suunnistaja Leo Backman sai voitettuaan suunnistuskilpailussa palkinnoksi puutarjottimen, nykyiset vetäjät Mikko ja Olli Rajala kertovat.

Backmanin leima tiikkitarjottimen pohjassa. Kuva Bukowskis.

Alkuun Backman valmisti tarjottimia ruotsalaisella lisenssillä, mutta kehitteli omaakin mallistoa. 1960-luvun kuvastossa on yli 20 tarjotinmallia.

Uutta ilmettä tarjottimet saivat 1960-luvulla, kun niihin laminoitiin Metsovaaran ja Marimekon painokangaskuoseja. 70-luvulla kokopuuesineissä puolestaan tiikki korvattiin männyllä ja esineitä käsiteltiin muun muassa punaisiksi ja myrkynvihreiksi.

Backman oli veljesten omistuksessa 1980-luvun alkuun asti. Toimintaa jatkaa Rajalan perhe jo kolmannessa polvessa. Tänä vuonna alkuperäiset tarjotinmallit tekevät paluun, ja niitä valmistetaan teollisuuden sivuvirta- ja ylijäämä­materiaalista. Malleja varioidaan myös tekstiilijätteestä ja kierrätysbetonista tehtyihin uusiomateriaaleihin.

Backmanin valmistama tarjotinpöytä. Kuva Hagelstam.
Kommentoi »