Avotakka-paviljonki syntyi täysin kiertotalouden ehdoilla – vieraile upealla osastolla Habitaressa!
Mainos
Avotakka-paviljonki syntyi täysin kiertotalouden ehdoilla – vieraile upealla osastolla Habitaressa!
Tervetuloa Avotakka-paviljonkiin Habitare-sisustustapahtumaan! Paviljonki on toteutettu kauttaaltaan inspiroivilla kierrätysmateriaaleilla. Voit keinua riipputuolissa ja ihailla vanhoja maalauksia sekä tutustua tunnelmalliseen kylpyhuoneeseen. Rauhoittava äänimaisema, tunnelmavalaistus ja puutarhakasvit luovat osaston kiireettömän tunnelman.
Julkaistu 15.9.2023
Avotakka

Avotakka on toteuttanut ensimmäistä kertaa Habitaren historiassa täysin kiertotalouden ehdoilla rakennetun osaston. Habitaren jälkeen Avotakka-paviljongin rakenteet jatkavat käyttöön osana uusia rakennusprojekteja.

Osaston rakentamisesta vastaa purettujen materiaalien uudelleenkäyttöön ja cleantech-rakennushankkeiden suunnitteluun erikoistunut Spolia Design. Avotakka-kiertotalouspaviljongin ovat suunnitelleet NEMO arkkitehdit Maria Klemetti Laine ja Jussi Laine.

– Halusimme rakentaa messuille kokonaisen talon puretuista materiaaleista, jotka ovat edelleen täysin käyttökelpoisia ja kauniita. Parasta olisi jättää rakentamatta ja purkamatta, mutta toisinaan on tarve purkaa jokin rakennus ja rakentaa toisaalle uusi. Silloin kannattaa käyttää jo valmistettu, käyttökelpoinen materiaali uudelleen. Messuosasto on lyhytaikainen rakennelma. Siksi on tärkeää, että osaston materiaalit ja rakenteet jatkavat elämäänsä muualla messujen jälkeen, Maria Klemetti Laine ja Jussi Laine kertovat osaston suunnittelun lähtökohdista sekä toteutuksesta.

Jussi Laine ja Maria Klemetti Laine suunnittelivat elämyksellisen Avotakka-paviljongin, jonne voi tulla rentoutumaan messukiireiden lomassa.
Linjakas lehtimyyntitiski on pinnoitettu Siparilan Koo4-sisustuspaneelilla. Entiset liiketilan lasiseinät ja tiskin edustalla olevat poltetut punaiset reikätiilet, Spolia.

Rakenteet peräisin muun muassa entisestä kauppakeskuksesta ja toimistorakennuksesta

Spolia Design on kiertotalousyritys, joka kehittää ja edistää purettujen rakennusosien kierrätystä uudisrakentamisessa. Liimapuurakenteet, vanerilevyt ja metallipinnoitetut levyt ovat Makasiiniterminaalista Helsingin Eteläsatamasta. Satamamakasiiniksi 1960 suunniteltu rakennus muutettiin matkustajaliikennekäyttöön 1990-luvulla. Liimapuupalkit ovat odotushallista ja vanerit vastaanottopisteiltä. Nyt ne kannattelevat messuosastoa.

Lasiseinät ja tekstiililaatat ovat Martinlaakson ostoskeskuksesta ja Sato Oy:n pääkonttorilta. Lasit ovat toimineet liiketilan seininä ja tekstiililaatat liiketilan lattiamateriaalina. Tekstiililaatoista on rakennettu akustoiva seinä, ja lasit ovat viherhuoneen seininä. Perforoitu vaneri sekä parketti ovat Helsingistä kauppakeskus Arabiasta. Teollisuuskiinteistö vuodelta 1964 muutettiin 2002 kauppakeskukseksi, ja osa siitä purettiin tänä vuonna. Perforoitu vaneri suojasi lämpöpattereita, nyt siitä on muokattu osaston seinärakenteita. Parketti palvelee edelleen lattiana.

Spolia Designin tekstiililaattoijen puiset kiinnikkeet ja messinkiset seinälampetit ovat NEMO arkkitehtien suunnittelemat. Maalaus ja itämainen matto ovat Hagelstamilta. Sirkka-riippukeinu, Parolan rottinki, Genelecin RAW ALU 8341A -kaiuttimissa on Harri Koskisen suunnittelema jalkarakenne.

Tiilistä pääosa on Einari Teräsvirran 1970-luvulla suunnittelemasta Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksen vanhasta rakennuksesta, ja ne ovat poltettua punaista reikätiiltä. Osa tiilistä on Espoosta puretuista muuntamorakennuksista. Tiili on modulaarinen ja jo varhain standardoitu tuote.

Metallikasetti on Heikki ja Kaija Sirenin suunnittelemasta toimistorakennuksesta Espoon Pohjois-Tapiolasta. Se valmistui 1986 ja puretaan vuoden 2023 aikana. Spolian nurmikivet on tehty ontelolaattatuotannon ylijäämästä. Muutoin murskaukseen päätyvät betoniosat pelastetaan piharakentamisen tarpeisiin.

Lattia on tehty Ruduksen kierrätysbetonia hyödyntävästä Uuma-pihakivestä, malli Luostarikivi. Teräsportaikon edessä on Parolan rottingin Vicenza-nojatuoli ja Punos-pöytä. Matto on Avotakka x Vm Carpet Kulosaari -villamatto.

Kierrätyskiveä lattiarakenteissa

Paviljongissa esillä olevat Ruduksen Uuma-pihakivet sekä kierrätyskiviainekset ovat ympäristötietoisen rakentajan valinta. Uuma-pihakivien valmistuksessa käytetään oman tuotetehtaan betonijätteestä murskattua betonimursketta. Uuma-uusiomateriaalia hyödynnetään betonikivien runkoaineena ja sillä korvataan valmistuksessa käytettäviä luonnonkiviaineksia 15–20 prosenttia. Samalla vähenevät jätteen ja raaka-aineiden kuljetuksista aiheutuvat päästöt.

Betoroc®-kierrätyskiviaines on 100-prosenttisesti kierrätystuote ja soveltuu monenlaisiin rakentamisen kohteisiin. Rudus valmistaa kivipohjaisia rakennusmateriaaleja, betonia betonituotteita, kiviainesta ja kierrätystuotteita.

Talvipuutarhan lattia on Ruduksen betonimurskaa, kivipolku on toteutettu Uuma-pihakivillä. Mäntypensas, PuutarhaNikkarit. Kattopalkeista riippuvat Genelecin 4436A Smart IP -asennuskaiuttimet.

Kodikkaasti kotimaista puuta

Paviljongin lämpökäsitellyt ruskeat sisustuspaneelit ovat Siparilan. Tunnelmallisen kylpyhuoneen katon Sola-paneeli sekä seinien Puro-sisustuspaneeli on kotimaisesta kuusesta valmistettu rimamainen paneeli, jonka asennus on helppoa ja nopeaa. Paneelissa urat on käsitelty mustaksi rimamaisuuden korostamiseksi.

Paneeli on piilokiinnitettävä ja valmiiksi pintakäsitelty, joten valmis pinta on naulaton ja asennuksen jälkeen heti valmis. Suomalaisesta puusta valmistetuilla ympäristöystävällisillä tuotteilla mahdollistetaan kestävästi tuotettu rakennusmateriaali sademetsistä kaadettujen puiden tai enemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien materiaalien sijaan. Yrityksen hankintaketju on lähes sataprosenttisesti kotimainen.

Kylpyhuoneessa katossa on Siparilan lämpökuusesta valmistettua Sola-paneelia ja seinissä lämpökäsitellystä kuusesta valmistettua Puro-sisustuspaneelia, terassilautalattia on Siparilan lämpökäsiteltyä mäntyä. Allaskaluste on Geberitin One -sarjasta. Kasvit, PuutarhaNikkarit.

Ikinuorta rottinkia

Paviljongissa on lupa keinua Parolan rottingin riippukeinuissa tai loikoilla kasvien yläpuolella kattopalkista riippuvassa lepotuolissa. Kuorimattomasta rottingista valmistettu Lasse-lepotuoli on vahva ja reilu, ja sen ilme on luotettava myös visuaalisesti. Muotoilija Harri Koskisen lähtökohtana oli tehdä riippuva tuoli täydelliseen rentoutumiseen.

Lepotuoli kuuluu PAROLAN® X -mallistoon, joka on yrityksen konkreettinen tapa kunnioittaa yrityksen perustajan Aulis Herrasen elämäntyötä ja osoittaa arvostusta koko suomalaisen nykymuotoilun kentälle. Inspiraation riippuvaan divaaniin Harri Koskinen sai Herrasen suunnittelemasta Aulis-riippukeinusta.

Levähdä hetkeksi Lasse-lepotuolissa. Spolian nurmikivet on tehty ontelolaattatuotannon ylijäämästä. Muutoin murskaukseen päätyvät betoniosat pelastetaan piharakentamisen tarpeisiin. Kasvit, PuutarhaNikkarit.

Vintagekalusteiden tuhat tarinaa

Paviljongin tunnelmallisessa salongissa voit istahtaa vintage-ruokailuryhmän ääreen ja silmäillä upeita maalauksia ja lasiesineitä. Vuonna 1979 perustettu Suomen vanhin huutokauppatalo Hagelstam tarjoaa markkinoiden laajimman ja kokeneimman asiantuntijuuden jokaisen kuluttajan sekä kodinsisustajan käyttöön. Huutokauppatalo palvelee yhtä laadukkaasti riippumatta siitä, onko kyseessä yksittäistä esinettä koskeva kysely vai laaja kokonaisuus, kuten kokonainen jäämistö tai kokoelma. Hagelstam järjestää kansainvälisiä Modern- ja Classic-huutokauppoja ja suosittuja kuukausittaisia myyntejä, joista voit tehdä mielenkiintoisia löytöjä.

Ruokailuryhmän edessä vanhoista maalauksista, seinäreliefeistä ja lautasista koottu seinäkollaasi. Julius Theodor Kalmarin Ice Block -lasivalaisimessa on Ledvancen ledit. Taide ja Alvar Aalto-ruokapöytä H93 ja Aino Aalto -tuolit 615, Artek, Hagelstam.
Alvar Aalto-ruokapöytä H93 ja Aino Aalto- tuolit 615, Artek itämainen matto ja lasivaasit, Hagelstam. Osmo Rauhalan maalaus on yksityiskokoelmasta.

Salonkikelpoinen saniteetti

Paviljongin kylpyhuoneessa on mahdollista testata, miten pesu-wc-istuimen huuhtelupainike toimii ja miten lvi-tekniikka on integroitu seinärakenteeseen. Jo vuodesta 2007 lähtien kaikki Geberitin tuotteet on suunniteltu Eco Design -periaatteen mukaisesti. Tavoitteena on, että jokainen uusi tuote on ekologisesta näkökulmasta parempi kuin edeltäjänsä huomioiden tuotteen koko elinkaari raaka-aineista logistiikkaan ja korjattavuudesta kierrätettävyyteen käytön jälkeen.

Esimerkkinä on Geberitin seinä-wc-ratkaisu. Seinä-wc-asennuselementti kestää käytössä vuosikymmeniä. Tuote on suunniteltu siten, että se voidaan huoltaa ja korjata seiniä rikkomatta, ja Geberit takaa varaosien saatavuuden 50 vuodeksi. Hävitettäessä kaikki osat voidaan irrottaa erilleen ja niiden materiaalit kierrättää. Geberitin huuhtelutekniikan innovaatioiden ansiosta wc-istuinten kulutetun veden määrää on pystytty vähentämään 80 prosenttia vuodesta 1952.

Keraaminen istuin on valmistettu kvartsista, maasälvästä ja savesta, jotka on louhittu kestävästi. Keramiikkatehtaiden hukkamateriaalia hyödynnetään muun muassa takkojen ja tiilien valmistuksessa. Yrityksen ylpeydenaihe on Tammisaaressa toimiva huippumoderni keramiikkatehdas.

Linjakas allaskaluste, peilikaappi ja hana ovat Geberitin One- sarjasta. Kylpyhuoneen seinät ovat Siparilan lämpökäsitellystä kuusesta valmistettua Puro-sisustuspaneelia, terassilautalattia on lämpökäsiteltyä mäntyä. Kasvit, PuutarhaNikkarit.
Gebertin Aqua Clean Mera -pesu-wc-istuimen lvi-tekniikka on integroitu avoimeksi jätettyyn seinärakenteeseen.

Nautinnollinen äänimaisema

Paviljongissa soi Genelecin rauhoittava, messuhälinää peittävä äänimaisema, joka houkuttelee vierailijoita viipyilemään osastolla. Esillä olevat 4420A ja 8341A -mallit kuuluvat Genelecin RAW-sarjaan. Niitä ei ole maalattu lainkaan, joten niihin kuluu vähemmän viimeistelymateriaaleja. Tämä myös antaa kierrätetyn alumiinin luonnollisen kauneuden loistaa ja tekee jokaisesta kaiuttimesta yksilöllisen. Genelec on innovatiivinen yritys, joka on rakennettu kunnioitukselle ja intohimolle totuudenmukaista ääntä kohtaan. Keskeisiä tekijöitä ovat tuotteen korkea laatu, tarkka suorituskyky, täydellinen luotettavuus, helppo huollettavuus ja pitkä elinkaari.

Teknologia ja taide yhdistyvät osasto kattoterassilla. 6040R-Smart Active -kaiuttimet, Genelec. Kipsiveistosmuotti, Hagelstam.

Kirjat kiertoon

Laudasta rakennetussa kirjahyllyssä on Helsingin kaupunginkirjaston poistokirjoja, joita voit tutkia osastolla tai ottaa mukaasi ja lukea vaikka kotona!

Helsingin kaupunginkirjasto toi osastolle poistokirjoja. Lasiesineet, Hagelstam.

Tunnelmallista älyvaloa

Osastolla nähtävä Ledvancen SMART+ WIFI -tuotesarja käsittää useita erilaisia lamppuja, valaisimia, valonauhoja ja pistorasioita sisä- ja ulkokäyttöön. Tuotteilla on lukuisia toimintoja, joita voidaan ohjata älypuhelimeen maksutta ladattavalla SMART+ WiFi -sovelluksella tai erillisellä kaukosäätimellä. Myös ääniohjaus on mahdollista älykaiuttimella linkittämällä LEDVANCE SMART+ -sovellus ääniohjausjärjestelmään kuten Google Assistant tai Amazon Alexa. Tuotteesta riippuen valaistus on mahdollista kytkeä päälle ja pois, himmentää, vaihtaa valon väriä tai värilämpötilaa. Lisäksi sovelluksella on mahdollista säätää valaistusta etänä, luoda valonlähteistä omia ryhmiä esimerkiksi huoneiden mukaan, ajastaa ja luoda erilaisia tunnelmia.

Valaisimien värilämpötilaa säädellään tunnelman mukaan.

Habitare Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.

Kommentoi »