Meidän Talo

Autotallista uniikiksi kodiksi! Linda ja Oskari ihastuivat vanhaan autovuokraamoon ja remontoivat tilasta kodin perheelleen

Autotallista uniikiksi kodiksi! Linda ja Oskari ihastuivat vanhaan autovuokraamoon ja remontoivat tilasta kodin perheelleen
Linda ja Oskari muokkasivat vanhoista autotalleista uniikin kodin perheelleen ja kolme kaunista yksiötä. Asunnon kaikki ikkunat sijaitsevat samalla seinällä, joten huoneiden sijoitteluun ja valaistukseen paneuduttiin huolella.
Julkaistu 29.12.2022

Lindan ja Oskarin koti Helsingin Kalliossa on rakennettu taloyhtiön entisiin autotalleihin, jotka olivat olleet viimeiset vuodet varastokäytössä. Tilat omistanut autovuokraamo oli muuttanut pois, ja käyttämättömät neliöt tulivat myyntiin raakatilana, jossa oli rakennuslupa neljälle asunnolle.

Lindaa ja Oskaria houkutteli autotallin poten­tiaali: isot ikkunat ja oma sisäänkäynti. Tyyli tuntui hauskalta; kuin olisi Kööpenhaminassa tai New Yorkissa. Kahden lapsen perheessä myös lastenvaunujen kanssa olisi helpompaa, kun ei tarvitsisi hissiä.

– Yksi sunnuntai mietimme, että mitä jos hankkisimme tilat ja laittaisimme koko suunnitelman uusiksi. Tekisimme isomman asunnon itselle ja kolme yksiötä. Näin saisimme uuden isomman kodin meille tutusta taloyhtiöstä, Linda ja Oskari kertovat.

Linda ja Oskari yllättyivät positiivisesti, sillä puolen vuoden remontin aikana ei tullut yhtään valitusta. ”Se yllätti myös isännöitsijän. Aika paljon on kuitenkin meluttu ja työstetty. Toki ihan järkeviin aikoihin”, Oskari toteaa.
Taloyhtiöön oli teetetty muutama vuosi sitten uudet, alkuperäisiä muistuttavat ikkunat. Ne toimittaneella yrityksellä oli jo valmiiksi tarkat mallit ikkunoista, ja se valmisti ne myös Lindan ja Oskarin asuntoon. Ulko-ovi on niin ikään samalta toimittajalta.
Tältä näytti sisäänkäynnin luona ennen remontin alkamista.
Asunnossa on ikkunoita vain yhdellä seinällä, joten huoneiden sijoittelua piti miettiä huolellisesti.

Keväällä 2021 pidettiin taloyhtiön ylimääräinen yhtiökokous, jossa Oskari perusteli ja esitteli parin suunnitelmia. Osakkaat päättivät äänestämällä, että autotallit voidaan muuttaa yhtiöjärjestyksessä asuinhuoneistoiksi. Tämän jälkeen haettiin vielä muutoslupaa Helsingin rakennusvalvonnalta. Lupakäsittelijä suhtautui muutoksiin positiivisesti, ja yhteistyö oli sujuvaa.

– Tämä on täydennysrakentamista, joka on verrattavissa ullakkorakentamiseen. Oletan, että yksityishenkilöt lähtevät harvemmin tällaisiin projekteihin. Yleensä toimeenpanevana voimana on esimerkiksi taloyhtiö, joka haluaa hyödyntää hukkatilaa, Oskari pohtii.

Tyylikäs, tummaa puuta oleva aamiaiskaappi kätkee sisälleen kodinkoneet. Kaappi on kaunis myös ovet auki.
Linda olisi halunnut keittiöön saarekkeen, mutta tilasta olisi tullut ahdas, joten ajatuksesta luovuttiin. Nyt ruokapöytä mahtuu hyvin keittiön puolelle, eikä sitä tarvinnut sijoittaa olohuoneeseen. Keittiö erotettiin makuuhuoneesta lasiseinällä.

Purkutöiden aikana yläpohjasta löytyi tinasotilaita, leikkiautoja ja Helsingin Sanomien postinjakajan ikivanha muistivihko. Löytyipä yllätyksenä vielä yksi muumioitunut kissakin.

Rakennushommiin saatiin mukaan tuttuja työntekijöitä, ja Oskari teki itse pintojen viimeistelyä. Isoin yksittäinen työvaihe oli kantavien palkkien muuttaminen, jotta tilaan saatiin riittävästi korkeutta.

– Vanhat kantavat betonipalkit korvattiin teräspalkeilla, jolloin saimme reilut neljäkymmentä senttiä lisää huonekorkeutta, Linda kertoo.

Keittiön yläpuolelle tehtiin kotelorakenne, jossa kulkee yksiöiden poistoilma. Se piti ohjata katolle Lindan ja Oskarin asunnon kautta, koska yksiöiden yläpuolella on viisi asuinkerrosta.

– Asuntomme yläpuolella on vain vesikatto. Ei ole naapureita ylä- eikä alapuolella, Linda sanoo.

Päämakuuhuoneen kohdalla olevat kattopalkit määrittelivät huoneen kokoa. Makuuhuoneen perällä on vaatehuone, vessa ja suihku. Seinällä oleva taulu on teetetty tutun valokuvaajan ottamasta kuvasta, jossa on yhtenä pääsiäisenä maalattu pääsiäismuna.
Makuuhuone remontoitiin tähän tilaan.
2,5-vuotias Hilda kurkistelee huoneensa sohvalta sisäpihalle. Eteistä ja märkätiloja lukuun ottamatta lattiaan asennettiin Timberwisen harjattu ja öljyvahattu tammiparketti sävyssä Antique.
”Remontti toi meille tähän elämänvaiheeseen lisää tilaa.”

Suurimmaksi haasteeksi projektissa muodostui toimivan pohjan piirtäminen. Asunnossa on ikkunoita vain yhdellä seinällä, joten huoneiden sijoittelua piti miettiä huolellisesti. Päämakuuhuoneessa ei ole ikkunaa, mutta sinne saadaan luonnonvaloa lasiseinän ansiosta.

Vaikka ikkunoita on vain yhteen suuntaan, koti on silti valoisa, sillä ystävän tekemään valaistussuunnitelmaan panostettiin paljon. Kaikki kodin valaisimet ovat himmennettäviä. Valaistusautomatiikkajärjestelmä toimii mobiilisovelluksella, jolloin sitä voi ohjata myös kännykällä.

– Emme olisi mitenkään keksineet itse kaikkia valaistusmahdollisuuksia. Täällä on valaisimia melkein niin paljon kuin valaistusfirman katalogista löytyy, Oskari nauraa.

Kun idea kolmannesta makuuhuoneesta hylättiin, saatiin tilalle muun muassa sauna, johon mahtuu helposti neljä henkeä saunomaan. Myös kylpyammeelle löydettiin paikka.
Nykyisen saunan paikka ennen remonttia.

Hankkeen pääsuunnittelija kuunteli Lindan ja Oskarin ideoita ja auttoi saamaan tilat mahdollisimman toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Alun perin suunnitelmissa oli kolme makuuhuonetta, mutta ne tuntuivat pieniltä. Lopulta tehtiin ratkaisu, että kaksi makuuhuonetta yhdistetään yhdeksi.

Huonejärjestys muuttui myös saunan ja kylpytilojen osalta. Uusi pohjaratkaisu mahdollisti vaatehuoneen rakentamisen, vaikka alun perin makuuhuoneen yhteyteen suunniteltiin vain kaapistoja.

– Menetimme yhden makuuhuoneen, mutta saimme tilalle vaatehuoneen, saunan ja kodinhoitohuoneen. Totesimme, että on turha työntää neliskulmaista palikkaa pyöreään reikään, kun pohja on paljon fiksumpi näin, Oskari sanoo.

Kun Linda ja Oskari tutkivat remonttiprojektin aikana myynnissä olevia asuntoja Helsingin keskustan alueelta, yhdestäkään saman kokoisesta kodista ei löytynyt saunaa, kodinhoitohuonetta ja kylpy­ammetta.

–Oli hauska haaste itselle, miten nämä kaikki saadaan mahtumaan tähän kotiin fiksusti, Oskari kertoo.

Eteisen kaapistot ulkovaatteille valmisti Ax Design. Niiden sävymaailma jatkaa keittiöstä ja seinistä tuttua ruskeanharmaata greigeä.
Eteisen kenkähylly on Oskarin käsialaa.
Perheen ulko-ovi avautuu rauhalliselle sisäpihalle. Eteisen lattiaan valittiin käytännöllisistä syistä laatat, jotka kestävät märät askeleet.

Kodin sävymaailma alkoi rakentua keit­tiöstä, sillä siihen pariskunnalla oli selkeä visio. Keittiö teetettiin puusepällä, ja alakaapeissa on tummaa puuta ristikkorimoituksella. Yläkaapit ovat ruskeanharmaata greigen sävyä. Samaa väriä löytyy myös keittiön seinistä ja eteisen kaapistoista.

– Kun keittiön jälkeen aloimme miettiä kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen kalusteita, totesimme, että käytetään sävynä samaa tummaa puuta kuin keittiössä. Näin lopputulos on yhtenäinen, Linda kertoo.

Edellisessä kodissa sohva ja kalusteet olivat tummia, mutta uuteen kotiin kalustusta uusittiin vaaleammaksi. Kun tilaakin on nyt enemmän, esimerkiksi vanha ruokapöytä oli auttamatta liian pieni.

– Pidin vanhan kodin kalusteista. Mutta nyt tuli tunne, että haluan tämän kodin huonekaluista vähän raikkaammat kiintokalusteiden ja lattian tummien sävyjen vastapainoksi, Linda kertoo.

Yhden yksiön tilalla oli ennen autovuokraamon pieni toimisto. Kaikki yksiöt ovat materiaalivalinnoiltaan samanlaisia, mutta pohjaratkaisuiltaan erilaisia.
Sisäpiha ennen remontin alkamista. Linda ja Oskari ovat kertoneet remontin etenemisestä ja kodistaan Instagram-tilillään @projectromulus.
Vanhojen autotallin ovien tilalle tehtiin ikkunat ja asunnon ulko-ovi, joka avautuu suojaisalle sisäpihalle. Tarina kertoo, että talon valmistumisen aikoihin vuonna 1928 autotallin tilalla oli hevostalli.

Remontin aikana mitään suunnitelmia ei jouduttu perumaan tai tekemään radikaalisti toisella tavalla. Budjetti ylittyi silti noin puolitoistakertaisesti, koska suunnitelmien toteuttaminen maksoi ennakoitua enemmän.

– Olisimme voineet tehdä tämän budjetti edellä ja valita tänne erimerkiksi toisenlaisia materiaaleja. Päätimme silti mennä lopputulos edellä, Oskari sanoo.

Remontoidut yksiöt menevät tulevaisuudessa joko myyntiin tai Airbnb-käyttöön. Yksiön pitäminen oman kodin seinänaapurina mahdollistaa myös asunnon laajentamisen tulevaisuudessa. Ei tarvitse kuin avata seinä.

Vaikka asunnon remontti on vasta valmistunut, Linda ja Oskari kertovat, että uusi koti on vain väliaikainen.

– Tulevaisuuden haaveissa on saada oma piha. Tämä remontti toi meille tähän elämänvaiheeseen lisää tilaa, ja muutamia vuosia lisäaikaa tutussa taloyhtiössä, jossa viihdymme hyvin.

Remontin kustannusten jakautuminen

  • Kiintokalusteet 9 %
  • Kylpyhuoneet ja sauna 12 %
  • Ikkunat, ovet ja julkisivutyöt 8 %
  • Lattiat 5 %
  • Rakennustyöt 21 %
  • Purkutyöt 7 %
  • Sähkötyöt, kotiautomaatio ja kiinteät valaisimet 8 %
  • LVIJ-työt ja vesikalusteet 17 %
Lindan ja Oskarin koti valmistui kerrostalon autotalliin vuonna 2022. Helsingin Kalliossa sijaitsevassa asunnossa on 98,5 neliötä: keittiö, olohuone, kaksi makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, sauna, kodinhoitohuone ja vaatehuone.

Autotallin muuttaminen asuinkäyttöön

Mitä lupia ja selvityksiä tarvitaan, jos autotalli muutetaan asuinkäyttöön?

Ensimmäisenä on saatava lupa taloyhtiöltä. Sitten pitää selvittää rakenteiden tilanne, niiden mahdolliset haitta-aineet sekä rakennusfysikaalinen toimivuus, joka vaatii mahdollisesti rakenteiden avaamista. Lisäksi selvitetään poistumisretit palotilanteessa, uuden paloasetuksen mukaiset osastoinnit sekä mahdollisuudet tilojen esteettömyyteen. Vanhoissa rakennuksissa esteettömyysvaatimukset eivät tosin aina toteudu, koska kyse ei ole uudisrakentamisesta.

Jos tontilla ei ole enää rakennusoikeutta jäljellä tai rakennusoikeuden ylitys johtuu muiden aputilojen ottamisesta käyttöön, tarvitaan kaavoittajan poikkeamispäätös. Kaikkiin muutoksiin tarvitaan myös varsinainen rakennuslupa rakennusvalvonnalta.

Mitkä asiat voivat estää muutosprojektin?

Tilat voivat olla asuinkäyttöön soveltumattomat useasta eri syystä. Esimerkiksi tila voi olla liian liian matala tai ikkunapinta-alaa on liian vähän. Myös puutteellinen poistumisturvallisuus ja sijainti liian meluisassa paikassa voivat evätä luvan tilan muutosprojektin asumiskäyttöön.

Kuinka pitkään lupa-asiaprosessiin pitää varata aikaa?

Luvat vievät useita kuukausia. Ennen lupahakemuksen jättöä käydään useampikin ennakkoneuvottelu rakennusvalvonnan lupakäsittelijän kanssa. Remonttiprojekti vaatii pätevän suunnittelijan, joka auttaa arvioimaan, kannattaako hankkeeseen edes ryhtyä. Suunnittelija on mukana jo ennakkoneuvotteluissa. Tässä vaiheessa on myös syytä olla taloyhtiön lupa muutoksiin.

Asiantuntija: arkkitehti Hanna-Leena Rissanen, Helsingin kaupungin Rakennusvalvontapalvelut

3 kommenttia