Elokuvahuone entisessä autotallissa! Leffahullu perhe toteutti haaveensa – elämys on kuin oikeassa teatterissa
Rakenna ja remontoi
Elokuvahuone entisessä autotallissa! Leffahullu perhe toteutti haaveensa – elämys on kuin oikeassa teatterissa
Elisa ja Toni rakennuttivat autotallista elokuvahuoneen, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan hiottu.
Julkaistu 23.1.2020
Meidän Talo

Valkokangas. Sen Elisa ja Toni halusivat mukaansa vanhasta asunnostaan, kun he neljä vuotta sitten muuttivat uuteen kotiin.

– Taloa etsiessämme yhtenä tärkeänä kriteerinä oli, että sieltä pitää löytyä tila, josta voi rakentaa leffahuoneen, Elisa kertoo.

Autotalli toimi varastona ennen remonttia.
Tältä autotalli näytti ennen muodonmuutostaan.

Mitä haluttiin?

Kolmelapsisen perheen aiemmissa kodeissa oli aina ollut jonkinlainen elokuvanurkkaus videotykkeineen ja valkokankaineen, mutta Toni oli pienestä pitäen haaveillut kunnollisesta leffa- ja pelihuoneesta.

Sellaiselle löytyi viimein paikka 90-luvulla rakennetun omakotitalon autotallista, johon teetettiin lattiasta kattoon ulottunut remontti uutta käyttötarkoitustaan silmällä pitäen.

Koko leffahuoneen sisustus on perheen isän Tonin käsialaa, ja se eroaa täysin kodin muusta, vaaleasta sisustuksesta. Tummasävyisen huoneen piristykseksi Toni halusi pienen, punaisen baarikaapin.
Kaikki kaiuttimet on sijoitettu telineille, jotka koskettavat mahdollisimman vähän lattiaan tai seinään. Näin ääni ei lähde kiertämään rakenteissa, eikä tule ylimääräisiä jytinöitä. Perheen kouluikäiset lapset järjestävät toisinaan leffailtoja ystävilleen.

Mitä tehtiin?

Autotallin ulko-ovet suljettiin ja tilaan puhkaistiin käynti asunnon sisältä. Huone ääni- ja paloeristettiin.

Seinät on maalattu täyshimmeällä, tummanharmaalla maalilla ja lattiassa on tumma lankkulaminaatti. Tummien pintojen ansiosta turhia heijastumia ei tule, ja katse kiinnittyy valkokankaalle.

Toni suunnitteli itse äänentoistojärjestelmän ja muun tekniikan paikat.

Autotallista luopuminen ei tehnyt tiukkaa, vaan pariskunta päätti oitis uhrata sen unelmalleen. Nyt autotallin ovien paikalla on 120-tuumainen valkokangas. Vuodesohvalle mahtuu löhöilemään koko perhe, ja tarvittaessa siinä majoitetaan yövieraat. Ikkunoissa on pimennysverhot.

Mitä saatiin?

Perhe on enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Kotoisten leffailtojen lisäksi elokuvahuone toimii yrittäjänä työskentelevän Tonin työhuoneena, vierashuoneena sekä ystäväperheille ja lasten kavereille järjestettävien juhlien näyttämönä.

– Parasta on äänieristys. Myöhäisetkään leffasessiot eivät häiritse lasten nukkumista, Toni sanoo.

Katselukokemus on kuin oikeassa elokuvateatterissa.

Jos jotain voisi tehdä toisin, Toni asentaisi tilaan vielä lattialämmityksen, jotta lattia olisi talvellakin mukavan lämmin. Nyt huonetta lämmittää ilmalämpöpumppu.

Seuraavaksi suunnitelmissa on suuremman valkokankaan hankinta. Ilman sitäkin katselukokemus on kuin oikeassa teatterissa.

– Täällä saa elokuvista kaiken irti, Elisa sanoo.

Kattoa madallettiin rakentamalla koteloinnit johdoille ja valoille. Upotettujen valaisimien reunat ovat mustat kuten on huoneessa kaikki muukin valokatkaisijoita myöten. Kotelon päällä kulkee kauko-ohjattava led-valonauha antamassa pientä taustavaloa elokuvan katselulle.

Mitä remontti maksoi?

  • remonttityö materiaaleineen 7000 e
  • akustiikkalevyt 800 e
  • kaiuttimet ja jalustat 1660 e
  • vahvistin 1000 e
  • videotykki 2500 e
  • tietokone ja pelikonsoli 2900 e
  • vuodesohva 800 e
  • kaapisto 400 e
  • sähköpöytä ja työtuoli 430 e

Yhteensä 17490 euroa.

Kommentoi »