Avotakka

Ateljeekoti Kisakylässä hurmasi Jaanan ja Antin kertaheitolla – ”Saimme asunnon hannuhanhimaisen tuurin ansiosta”

Ateljeekoti Kisakylässä hurmasi Jaanan ja Antin kertaheitolla – ”Saimme asunnon hannuhanhimaisen tuurin ansiosta”
Vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin valmistunut valoisa ateljeekoti lumosi Rintalan perheen. Ennen siellä maalattiin muotokuvia, nyt niitä otetaan kameralla. Asunnon ostamisessa oli mukana kosolti hyvää onnea.
Julkaistu: 25.8.2020
Jaana, Armi, Reino ja Antti Rintala ovat asuneet Käpylän kisakylän ateljeekodissa nyt 2,5 vuotta. Perhopeili on Antin lapsuudenkaverin Katriina Nuutisen suunnittelema. Metallinhohtoinen valaisin on hankittu Facebook-kirpputorilta. Linie Designin matto on kulkenut mukana useassa kodissa.
Olohuoneesta näkee ylös lastenhuoneisiin asti. Armi tulee usein voimistelemaan väljemmille vesille. Tuoli on Olli Borgin 1960-luvulla Askolle suunnittelema Rondo. Jaana näki sellaisen myynnissä Habitaren vintageosastolla 1 250 eurolla. Vimmatun Tori.fin seuraamisen jälkeen hän löysi sen 50 eurolla.

Kuin taivaaseen olisi päässyt, kuvailevat Jaana ja Antti Rintala tunnelmia, kun he muuttivat Helsingin Käpylään vajaat kymmenen vuotta sitten. Perheen koti sijaitsee olympialaisiin 1952 valmistuneessa ateljeeasunnossa, josta on avarat näkymät puu-Käpylän ylle. Perheen asunnossa on 82,5 neliötä ja lisäksi matalaa tilaa noin 20 neliötä.

Asunto maalattiin remontissa lattiasta kattoon, myös tumma korkkilattia vaaleaksi. Vanerinen seinäke erottaa vanhempien makuutilan olohuoneesta. Antti vitsailee kuuluvansa ”Käpylän vanerimiehiin”, naapuriporukkaan, joka teki ensin vanerista samanlaiset hyllyt, sitten pöydät. Vaneriseinä herätti jo kateutta. Sohva on virolaisen Oot-Ootin näyttelykappale Habitaresta, ja sen sävyn nimi on Robin Hood. Terttu Tomeron suunnittelema Jäkki-ryijy on ostettu kavereilta. Kattovalaisin on Lisa Johansson-Papen.
Valokuvaajana työskentelevän Antin työpiste on olo- ja makuuhuoneen välimaastossa. Asunto toimii yhä myös ateljeena, sillä Antti kuvaa siellä asiakas- ja muotokuvia. Hulppea huonekorkeus ja isot ikkunat tuovat paljon luonnonvaloa. Aiemmin ateljeessa on kuulemma maalattu tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva. Himmee-valaisimen on suunnitellut Timo Niskanen.
Takka on harvinaisuus kerrostalossa. Kymmenen vuotta sitten asennetusta avotakasta tulee ”savun tuoksu ja hyvä fiilis”.

Muutamalla tuttavalla oli jo vastaava koti, ja Rintalat olivat ihastuneet niiden loft-henkiseen tyyliin. Sitten taiteilija Marjatta Tapiolan ateljeeasunto tuli myyntiin joulun alla. Se oli yhtä tilaa ja telineiden ja maalin peitossa. Jos he eivät olisi tienneet, miten yksiöstä saa muokattua perheasunnon, kaupat olisivat voineet jäädä tekemättä.

Pieni keittiö on edellisen asukkaan jäljiltä. Rintalat vain vaihtoivat kaappeihin nahkaiset vetimet. Antti peitti keittiön välitilan ja kylpyhuoneen laatat mikrosementillä. Koska keittokomerossa ei ollut tarpeeksi säilytystilaa, ruokailutilan puolelle hankittiin lisää kaapistoja. Kaapit yhdistyvät keittiöön samanlaisten vetimien ansiosta.
Jo vetimien vaihto voi riittää keittiön uudistukseksi. Välitilan voi päällystää niin jalometallilevyllä, mikrosementillä kuin lasin suojaamalla tapetilla.
Alakerran avoin ruokailu- ja oleskelutila on erityisen mukava silloin, kun käy vieraita. Ruokapöytä on entisen asunnon ovi, joka toimi aiemmin sängynpäätynä. Se on hiottu ja käsitelty. Kaapiston takaseinä kokeiltiin maalata vihreäksi ensin vain puoliväliin asti, mutta tyylistä tuli liikaa mieleen pizzeria, joten vihreä sai ulottua ylös asti. Seinämaalin sävy on Tikkurilan M495 Tunturipaju. Asunnon mukana tuli Rintaloille monta Lisa Johansson-Papen kattovalaisinta – eikä niitä olisi helpolla saanutkaan vaihdettua korkealta.
Kaappi portaikon alla on Jaanan isoukin, veistonopettaja Paavo Partasen tekemä ja luultavasti noin satavuotias. Se oli pitkään romukaappina Jaanan mummun ja ukin autotallissa, mutta nyt se on Rintaloiden pitkäaikaisin huonekalu. Jaana on siihen hyvin kiintynyt. Lasiin on lisätty lakkakoristeet ehkä 60 vuotta sitten. Kaapin päällä pidetään pientä perinnenurkkaa. Antti pyysi ekaluokkalaisena ukkiaan ostamaan Koli-aiheisen taulun ukin taiteilijaystävältä Reino Rissaselta. Antti peri sen ukilta.

Nyt pari oli kerralla myyty asunnon avaruudesta ja valoisuudesta. Ammattikorkeakoulun lehtorina työskentelevä Jaana ja valokuvaaja Antti ehtivät juuri saada joulun aluspäivinä lainalupauksen, ennen kuin pankkilakko alkoi. Lakko saattoi hidastaa muita ostajia, ja niin tarjous meni joulun välipäivinä läpi.

– Kävi hirveä säkä, että saimme asunnon, aivan hannuhanhimainen tuuri, Antti tuumii.

Makuuhuoneen tummansininen maalisävy on Tikkurilan L429 Indigo. Olkihattu on KN Collection by Kati Niemi -hattukaupasta. Nahkaisen rahin Jaana osti joensuulaisesta Sarustiikka-nettikaupasta. Reino-pojan mielestä se on ”iso, painava ja ruma”, mutta muut ihastuivat konjakinväriseen nahkaan. Kattovalaisin on Lisa Johansson-Papen, pöytävalaisin kirpputorilta. Seinällä on Pori Jazz -juliste vuodelta 2005.
Reinon huoneessa näkyvät harrastukset kitaransoitosta jalkapalloon. Talotekniikkaa, kuten putkia ja ilmanvaihtoritilää, ei ole piilotettu. Värikkäät matot ovat Antin äidin tekemiä. Julisteet ovat Nick Brandtin valokuvia.
Musta tv-ruutu uppoaa parhaiten tummaksi maalattuun taustaseinään. Myös taulut maastouttavat televisiota osaksi seinää.
Yläkerran viiston katon alle rakennettiin lapsille pienet huoneet. Osa seinistä on lasia, jotta huoneisiin tulee luonnonvaloa. Aula on yhteistä tilaa esimerkiksi pelaamiseen. Kaide ei ehkä täytä nykystandardeja mutta on kaunista putkimetallia.
Alkuperäisten 1950-luvun portaiden päässä on nurkka, joka on pyhitetty ikonitaiteelle. Se muistuttaa vahvoista karjalaisnaisista ja juurista luovutetussa Karjalassa. Ikoni-innostus iski Anttiin Valamon luostarissa.

Olympialaisten henkeä

Ateljeeasunto kuuluu Käpylän Kisakylään, joka valmistui vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin. Talojen päädyissä on kaikki olympiarenkaiden värit paitsi musta. Tämän Lähtökuoppa-nimisen talon pääty on punainen. Taloihin majoitettiin olympialaisten aikaan eri maiden joukkueita. Viereisen talon pihalla on valtaviksi kasvaneet tammet, jotka Argentiinan joukkue istutti Eva Perónin kuoltua olympialaisten aikana.

Kommentoi »