Keramiikkanaamoistaan tunnettu Armi Teva suunnitteli Arabian juhlavuoden kuvion: ”Teoksilla on oma tahtonsa uunissa”
Ihmiset
Keramiikkanaamoistaan tunnettu Armi Teva suunnitteli Arabian juhlavuoden kuvion: ”Teoksilla on oma tahtonsa uunissa”
Keramiikkataiteilija ja kuvittaja Armi Teva nauttii erilaisten asioiden tekemisestä vuoron perään. Suositun Naamat-keramiikkasarjan lisäksi hänen kädenjälkensä näkyy Arabian uudessa Puutarhurit-kokoelmassa.
Julkaistu 17.4.2023
Avotakka

Keramiikkatyösi Naamat viedään käsistä. Mitä ajattelet siitä?

Naamojen suosio oli kyllä yllätys. Olin tehnyt aiemmin pelkästään koruja ja käyttöesineitä. Halusin tehdä välillä jotain muuta, jotain vapaata ja hauskaa. Laitoin Naamoja ensimmäisenä taidejuttunani Taideteollisen korkeakoulun joulumyyjäisiin. Oli tosi rohkaisevaa, että ne saivat hyvän vastaanoton.

Armi Tevan Naama-reliefien kuvitukset syntyvät lasitteilla maalaten. Teoksen nimi on Kesanto.
"Luonteelleni sopii tehdä projekteina ensin sitä ja sitten tätä", sanoo Armi Teva. Kuva Juho Länsiharju / Arabia.

Mitä muuta sinulla on nyt työn alla?

Olen suunnitellut Arabian 150-vuotisjuhlavuoteen kuvion, jonka nimi on Puutarhurit. Se nähdään astioissa ja Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Labin gallerian näyttelyssä, jonka teema on Juhlat. Tuon sinne Naamoja, lisää Mammoja ja ensi kertaa myös kolmiulotteisia veistoksia. Se on hauska, uusi aluevaltaus. Lisäksi osallistun tänä vuonna julkisen taiteen suunnittelukilpailuun, jonne luon kuvitusta, keramiikkaa tai molempia.

Arabia juhlistaa astiatuotantonsa 150-vuotista taivalta. Juhlavuoden kunniaksi Armi Teva on luonut Arabialle uuden Puutarhurit-kuvion.

Mikä tekniikka tai työväline on sinulle mieluisin?

Pidän piirtämiseen liittyvästä paineettomuudesta, samoin lasitteiden käytöstä. Laitan lasituskokeilujani säästöön, teen muistiinpanoja ja yritän toistaa sitä, missä olen ehkä onnistunut. Teoksilla on oma tahtonsa uunissa, mutta kun tapahtuu jotain hallitsematonta, saan siitä ideoita.

Lystit-sarjan reliefejä.

Kamppailetko jonkin asian kanssa?

Luonteelleni sopii tehdä projekteina ensin sitä ja sitten tätä. Jos vaikka tunnen kyllästyneeni keramiikkaan, sen pariin on taas ihana palata, kun on istunut tietokoneella tekemässä vektorigrafiikkaa kuukauden. Olen hyvin optimistinen siinä, miten paljon kuvittelen pystyväni tekemään. Otan helposti vähän liikaa töitä, ja siksi minulla on haasteita aikataulujen kanssa. Toivottavasti opin vähitellen miettimään, miten meni viime kerralla.

Mamma-sarjan teos, Armin luonnoksia ja ylimpänä Armin äidin, Helena Hovilan tekemä maalaus.

Mistä olet nyt innoissasi?

Katselen välillä asuntoilmoituksia. Hetken mietin jo ensiasunnon ostamista, mutta enemmän se on harrastus. Asunnoista löytyy mahtavia kuvia, joissa on hillittömiä 70-luvun tapetteja ja omistajan tavarat paikoillaan. Joku on voinut asua siellä kymmeniä vuosia. Talletan niitä puhelimeen, kun näen kiinnostavan ratkaisun tai hauskan tavan asetella. Ne toimivat minulle inspiraationa.

Naamat-sarjan teos nimeltä Lumpur.

Kuka: Armi Teva, 30. Asuu Helsingissä.

Koulutus: Valmistui Aalto-yliopistosta 2019 pääaineenaan kuvittaminen ja tarinankerronta.

Ura: Tunnetaan parhaiten Naamat-teoksistaan. Pitänyt useita näyttelyitä. Tekee kuvanveistoa, kuvituksia ja julkista taidetta.

Kommentoi »