Avotakka

Arkkitehti piirsi itselleen hulppean poikamiesboksin, jossa ei ole juuri lainkaan väliseiniä: ”Kodin läpinäkyvyys miellyttää minua”


Arkkitehti Vesa Arosuo on suunnitellut urallaan lukuisia yksityiskoteja, mutta nyt hän asuu ensimmäistä kertaa itse piirtämässään asunnossa. Koti on täynnä keräilijän löytöjä matkoilta, antiikkihuutokaupoista ja kirpputoreilta.
Kuvat Piritta Fors
Arkkitehti Vesa Arosuo.

Turkulainen arkkitehti Vesa Arosuo suunnittelee työkseen virtaviivaisia skandinaavisia rakennuksia, ja hän on vastikään muuttanut asumaan kuuden perheen rivitaloyhtiöön, jonka hän on itse piirtänyt. Rakennuksen ulkokuori on Arosuolle tyypilliseen tapaan hyvin selkeälinjainen. Hillityn ulkokuoren sisältä paljastuu rikas eletty elämä, jonka vaiheista kertovat mielenkiintoa herättävät taide-esineet ja uniikit huonekalut. Neliöitä vuonna 2017 valmistuneessa rivitaloasunnossa on 157.

Olet suunnitellut lukuisia yksityiskoteja, mutta onko tämä ensimmäinen talo, jonka olet suunnitellut alusta asti myös itseäsi ajatellen?

Tämä on ensimmäinen suunnittelemani uudisrakennus, johon olen muuttanut asumaan. Aikaisemmin olen asunut vanhoissa taloissa ja remontoinut niissä olevia asuntoja. Viimeksi asuin Turun keskustassa yli satavuotiaassa puutalossa, jonka huoneissa oli kaakeliuunit ja narisevat lautalattiat ja siksi aivan erilainen tunnelma. Uudessa talossa asuminen tuntuu sen jälkeen jopa vähän jännittävältä.

Kirpputorilöydöt ja matkoilta mukaan tarttuneet esineet tuovat moderniin kotiin kerroksellisuutta. Antiikkihuutokaupasta hankitut Hans J. Wegnerin Wishbone-tuolit näyttävät siroilta ison pöydän ympärillä. Vesa tekee paljon löytöjä kirpputoreilta ja antiikkihuutokaupoista. Seitsemän vuotta sitten joulun alla Vesa ei löytänyt mieleistään kynttelikköä, joten hän päätti suunnitella sellaisen itse. Mattamusta For Four -kynttelikkö on alumiinia.

Poikkeaako kotisi naapuriasunnoista, vai ovatko kaikki samanlaisia?

Muiden asuntojen tapaan kotini seinät ovat pitkälti yhtä suurta ikkunaa. Isojen ikkunoiden ansiosta kaikkialla on valoisaa, ja kodin läpinäkyvyys miellyttää minua erityisesti. Muut kodit on suunniteltu lähinnä perhekäyttöön, mutta kaikkien pohjat joustavat. Väliseiniä ei välttämättä tarvita, jos kodissa ei asu monia ihmisiä – olenkin muokannut omaani enemmän poikamiesboksiksi. Makuutilan ja olohuoneen väliin en ole sijoittanut kiinteää seinää, vaan tilanjakajana toimii avonainen kirjahylly. Kiintokalusteet, kuten keittiön, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen kaapistot, olen suunnitellut itse ja teettänyt luottopuusepälläni Naantalissa.

Mustakehyksiset lasiliukuovet erottavat oleskeluun ja maalaamiseen tarkoitetut tilat. Seinälle on ripustettu yksi omista väriviivasommitelmista, jota valaisee Serge Mouillen valaisin. Sohvapöytä on Sisustuksen koodista. Wegnerin Flag Halyard -nojatuoli on ollut jo aiemmissa Vesan kodeissa. Turkulaiselta Valaisin Grönlundilta hankittu kolmijalkainen lattiavalaisin valaisee tilaa. Vesa pyöräilee mielellään, ja pyörät seisovat tarvittaessa parkissa sisällä. Kansallisuudet kohtaavat. Alvar Aallon tarjoiluvaunu viihtyy japanilaisen Isamu Noguchin suunnitteleman Akari 10A -valaisimen kanssa.

Näkyvätkö harrastuksesi sisustuksessa?

Olen vanhojen tavaroiden keräilijä. Useat esillä olevat esineet olen löytänyt matkoiltani, antiikkihuutokaupoista tai kirpputoreilta. Keräilen kauniita lasipulloja, peltisiä kakkumuotteja ja ylipäänsä esineitä, joilla on tarina kerrottavanaan. Monet ajan patinoimista esineistä ovat isoäitini peruja, ja siksi niillä on erityisen suuri tunnearvo. Kirjahyllyäni täyttävät arkkitehtikirjat, jotka ovat olleet pitkäaikainen keräilykohde, ja seinillä on paljon tauluja, joista suurimman osan olen maalannut itse. Olen tehnyt näitä ”arkkitehdin väriviivasommitelmia” ainakin kymmenen vuoden ajan. Ne ovat minulle lähinnä mielekäs harrastus, jonka tulokset täydentävät sisustusta, mutta olen toteuttanut useita maalauksia myös tilaustyönä.

Vesa korvasi makuutilan ja olohuoneen välisen kiinteän väliseinän italialaisella Kriptonite-kirjahyllyllä, joka on täynnä arkkitehtikirjoja ja isoäidin ruskeakantisia opuksia. Vanhat peltikakkuvuoat Vesa on löytänyt Roomasta kirpputorilta. Fredde-koiralla on oma peti makuuhuoneessa. Yöpöytänä toimii turkulaisen lääkärin vanha instrumenttien desinfiointikaappi. Taulu kertaa amerikkalaisen arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin ajatuksia.

Onko sinulla erityinen sisustusfilosofia?

Arvostan hyvää laatua ja kestävää suunnittelua huonekaluissa ja myös muissa sisustusesineissä. Vaikka olen vaihtanut kotia aika usein, olen kuljettanut mukana pitkälti samoja suosikkikalusteita, jotka on helppo sijoittaa monenlaiseen ympäristöön. Ostan harvoin uutta ainakaan hetken mielijohteesta – toisin kuin vanhoja tavaroita. Ne ovat yllätyslöytöjä. Kotini sisustus ei muutu jatkuvasti, ja kirpputorilöydöt tai maalaamani taulu lähinnä täydentävät sen ilmettä.

Keltainen matto ja taide yllättävät kylpyhuoneessa. Sauna on vaalea ja valoisa. Kylpyhuoneessa on Antti Nurmesniemen klassikkojakkara. Isojen ikkunoiden ansiosta asunnossa riittää päivänvaloa pilvisenäkin päivänä. Laaja terassi on muurin takana suojassa katseilta.
Julkaistu: 27.9.2018