Punainen puutalo pystyyn päivässä lumimyrskyssä – arkkitehti piirsi itselleen uudenlaisen moduulikodin
Arkkitehdin unelmatalo
Punainen puutalo pystyyn päivässä lumimyrskyssä – arkkitehti piirsi itselleen uudenlaisen moduulikodin
Vannoutuneet kaupunkilaiset päättivät hetken mielijohteesta muuttaa Fiskarsin rauhaan. Arkkitehti Juhani Harjun itselleen suunnittelemassa kodissa on monta terassien yhdistämää puutaloa jalopuumetsän siimeksessä.
Julkaistu 9.5.2023
Avotakka

Moduuleista koostuva rakennus muodostaa rauhaisan kokonaisuuden metsäiseen rinteeseen. Punainen puutalo on pilottikohde, jonka arkkitehti Juhani Harju suunnitteli kodiksi itselleen ja puolisolleen, terveys- ja hyvinvointialan yrittäjä Susanna Sarvelalle. Rakennuksen nimi on Fiskarshouse, joka ei kuitenkaan ei Fiskars Oyj:n tuotemerkki vaan synnyinpaikkaansa sidottu esittelykohde ja ennen kaikkea koti. Talo oli mukana rinnakkaiskohteena Fiskarsissa kesällä 2022 kuratoidussa Arkkitehtien talot -näyttelyssä, jonka lupa-arkkitehtina Juhani myös toimi.

Talo sai punamultaisen sävyn, ja rakennukset sijoitettiin lähekkäin. Vasemmalla on sauna, oikealla päätalon kylpyhuoneen ovi ja perällä Juhanin työtila. Terassit ovat kauniisti harmaantuvaa lehtikuusta.

Arkkitehti suunnitteli kodin erikokoisista taloista, joita yhdistävät toisiinsa terassit ja lasiveranta. Varsinaiset asuintilat ovat suurimmassa rakennuksessa, ja siihen liitettiin lasiverannan avulla toinen, pienempi rakennus vierashuoneeksi. Pariskunta asuu kaksin, mutta molempien aikuiset lapset perheineen viettävät heillä vapaa-aikaa, ja pari halusi vierashuoneen myös ystäviään varten. Asuinrakennuksen toiseen päähän Juhani lisäsi pienemmän rakennuksen työhuoneekseen, ja sen viereen rakennettiin sauna.

Tammikuussa 2021 rekka saapui rakennuspaikalle, ja talot nostettiin valmiiksi tehtyjen perustuksien päälle. Lumimyrskyn keskellä Juhanin ja Susannan koti nousi päivässä paikalleen. Tyyppitalot tehdään sisätiloissa valmiiksi, ja sähköt ja putkistot vain kytketään paikalla. Kukin moduuli nostetaan liinojen avulla nosturilla paikoilleen.

Terassilta johtavat portaat myötäilevät rinnetontin muotoja. Pariskunta haaveilee japanilaisesta puutarhasta.
Susanna ja Juhani nauttivat kotinsa lehti­kuusiterasseista.

Millainen on talonne tarina?

Susanna: Olemme molemmat olleet aina kaupunkilaisia. Juhani asui 65 vuotta Kalliossa ja eri puolilla Helsinkiä, minä olen kotoisin Espoon Tapiolasta. Muutto maalle syntyi hetken mielijohteesta. Haaveissani oli jo pitkään ollut kokeilla asumista muualla kuin kaupungissa. Kun joitakin vuosia sitten tapasimme, Juhani muutti keskustasta kaksiooni Helsingin Munkkiniemeen. Eräänä päivänä tuli puheeksi ajatus oman talon rakentamisesta, ja kun Juhanin ammatti takasi osaamista omasta takaa, heitin ilmaan idean oman talon suunnittelusta. Halusimme ympärille luontoa ja vehreyttä.

Juhani: En ollut oikeastaan ajatellut omaa taloa, ja kaupunkilaisuus istui tiukassa, mutta Susannan into sai minutkin ajattelemaan asiaa. Luonnostelu alkoi siltä seisomalta, ja pian huomasimme talomme suunnitelman piirtyneen paperille.

Keittiön kaapistot toimitti Aka-kaluste. Bruno Mathssonin ja Arne Jacobsenin suunnittelema Fritz Hansenin Superellipsi-pöytä ja Arne Jacobsenin suunnittelemat Muurahais-tuolit Juhani hankki aikoinaan, kun nyt jo aikuiset lapset olivat pieniä.
Juhani ja Susanna valitsivat keittiön sävyksi Billnäsin vihreän.

Mikä asuinalueessa viehätti teitä?

Juhani: Fiskars on täynnä kulttuuria, musiikkia ja konsertteja. Kylä ja osa sen asukkaista olivat tulleet meille tutuksi aiemmista vierailuistamme, ja ajatus tänne muuttamisesta tuntui hurmaavalta. Kuulimme tontista paikallisilta. Kun tulimme sitä katsomaan, tontilla kasvoi valtavasti jalopuita, ja nauroimme Susannan kanssa sen olevan kuin viidakko. Tontti on jyrkässä rinteessä. Talon takana oleva metsä sai jäädä paikalleen.

Juhani mietti talojen sijoittelun tarkasti, ja se tehtiin luontoa säästäen. Jalopuumetsä nousee talon takana jyrkässä rinteessä korkeuksiin.

Susanna: Juhani aloitti talojen sijoittelun pohtimisella. Saimme tehtyä tontin vuokrasopimuksen Fiskars Oyj:n kanssa. Korona iski päälle juuri, kun suunnitteluprojekti alkoi, ja vapautti meille aikaa osallistua tontin raivaukseen ja puiden kaatamiseen. Teimme pääosan valmistelutöistä itse ja välillä olimme tontilla aamusta iltaan asti töissä.

Olohuone ja ruokailutila ovat samassa huoneessa. Liukuovi johtaa pariskunnan makuuhuoneeseen. Sohva tuotiin aiemmasta kodista. Hyllyllä on Tilla Kekin perhosaiheinen pronssiveistos, ja seinällä Kuutti Lavosen grafiikantyö Italiasta.
Artekin tarjoiluvaunukin on ollut Juhanin matkassa vuosikymmeniä. Täällä sen paikka löytyi olohuoneen seinustalta. Maalauksessa on mukana tunnetta ja Susannan suvun historiaa: sen on maalannut Susannan täti Eve Kumpulainen Susannan isästä, ja taustalla näkyy Itikan tilan päärakennus.

Millaiset materiaalit puhuttelevat teitä?

Juhani: Talot tehtiin puusta, ja materiaali jatkuu sisällä. Lattiat ovat B:hard-tammiparkettia ja seinät ristiin liimattua kuusta, joka käsiteltiin Uulan väreillä. Kattoon ja pitkiin seiniin valitsimme vaalean käsittelyn, ja poikittaiset seinäpinnat ovat puunsävyiset. Talon alustan eristeenä käytettiin vaahtolasia, joka on kierrätysmateriaalia. Sen vaihtoehtona oli styroksi, jota emme epäekologisena valintana halunneet. Ajatus styroksin hautaamisesta luontoon tuntui vieraalta.

Lasiveranta yhdistää kahta rakennusta, ja sen kaksi seinää on kokonaan lasia. Lasiverannan seinälle Juhani on koonnut merkityksellistä taidetta. Upea kimono on hankinta naapurin sopraano Serafiina Edelmannin esiintymisasujen varastosta.
Liukuoven takaa paljastuu pariskunnan makuuhuone. Liukuoven toimitti Mirror Line. Vuoteen yllä on hylly, jolle on koottu pariskunnan mittava hattukokoelma. Kauniit kuusipuiset seinäpinnat käsiteltiin vaaleiksi Uulan sävyin.

Miten pohjaratkaisu toimii?

Susanna: Kokonaisuudesta tuli valtavan hyvä. Se toimii arkemme tarpeissa, ja myös vierashuoneesta tuli onnistunut. Sijoitimme sinne Tablebed-kalusteen, joka on päivisin pöytä ja muuntuu tarpeen tullen sängyksi. Lasiverannasta tuli kutsuvampi kuin osasimme toivoakaan, ja siinä on ihana nautiskella näkymästä luontoon. Erityisen rakastuneita olemme saunaamme, jonne on kulku makuuhuoneemme päädystä olevasta kylpyhuoneesta ulkokautta. Sinne tehtiin perinnelauteet, ja tunnelma on kuin vanhassa savusaunassa.

Talon pohjapiirros.
Saunaan on kulku ulkokautta. Pariskunta halusi sinne perinnelauteet.
Pariskunta halusi rakennuksiin pysty- rimoituksen, ja se viimeisteltiin paikalla. Juhanin työhuone on omassa rauhassaan saunan vieressä tontin perällä.

Haaveiletteko vielä jostain?

Susanna: Haaveilemme japanilaisesta puutarhasta, ja Juhani on jo aloittanut sen rakentamisen. Vesiaihe on suunnitteilla, ja sijoitamme puutarhaan ulkomaanmatkoilta tuomamme ­kivet. Matkustelemme asunto­autolla Euroopassa, ja sen kyytiin voi aina pakata muutaman kiven.

Juhani: Olemme järjestäneet täällä konsertteja naapurimme, säveltäjä Ilari Edelmannin, musiikkiin ja muitakin taidetapahtumia. On upeaa huomata, kuinka talomme toimii elävänä kulttuurikotina. Tämän talon ja paikan nimi tulee jatkossakin olemaan Fiskarshouse. Tyyppitalo lähtee maailmalle täältä synnyinpaikaltaan Kulkuri-nimisenä, Tila Groupin valmistamana. Toivottavasti aina Ukrainan jälleenrakennusalueille asti tarjoten puurakenteisen kodin sitä tarvitseville perheille.

Bertoian tuolilla lepäävä tyyny on saatu lahjaksi ystävältä Amerikasta.
Kommentoi »