Meidän Mökki

”Paikka on niin kaunis, että miltei itkettää” – Ari ja Minna rakensivat mökkinsä poistomyyntien aarteista

”Paikka on niin kaunis, että miltei itkettää” – Ari ja Minna rakensivat mökkinsä poistomyyntien aarteista
Kun Ari Karttunen päätti ryhtyä mökkiläiseksi, vaimo Minna aloitti mykkäkoulun. Nykyään Minna hinkuu mökille jopa puolisoaan innokkaammin. Pariskunta teki valtaosan rakennustöistä itse. Suunnitelmat muuttuivat sitä mukaa, kun materiaalia löytyi edullisesti alennusmyynneistä.
Julkaistu 26.2.2019
Sieniretkellä työnjako on selvä: Ari valokuvaa ja Minna kerää sieniä.
Täällä mökkeilevät Ari ja Minna Karttunen sekä aikuiset lapset Netta, Jere ja Mikko. Vuonna 2016 valmistunut puurunkoinen mökki on kooltaan 57 neliömetriä. Tontilla on myös lautaverhoiltu sauna sekä lämmin aittarakennus. Puusillat yhdistävät sankan sekametsän keskelle nousseita mökkejä ja laituria.

Innokkaana rakentajana Ari Karttunen ihastui heti näkemäänsä, sillä Jämsässä sijainnut tontti vaikutti täydelliseltä.

Minna-puolison vakuuttaminen asiasta ei sujunut mutkattomasti, sillä mummonmökin hajuja karsastava vaimo oli vaikeasti pehmiteltävä tapaus.

– Vieläkin jaksan nauraa Arin vakuutteluille. Hän todella käytti kaikki keinonsa kääntääkseen pääni. Paljon siitä kertoo saamani viesti, jossa todettiin paikan olevan niin kaunis, että miltei itkettää, Minna kertoo. Ja nauraa.

– Mitä ei mies mökkinsä eteen tekisi, Ari sanoo ja iskee Minnalle silmää.

Seinäkello syntyi kuormalavasta. Ari teki tulisijan takkasydämestä ja palonkestävästä levystä.

Ennen rakentamisen aloittamista Arilla oli mielessään selkeät suunnitelmat. Kolme erillistä rakennusta yhdistettäisiin toisiinsa puisilla käytäväsilloilla. Nykyään Arin kädessä onkin ensimmäisenä harja, kun perhe saapuu mökkeilemään. Rakennuksesta toiseen johtavien puukäytävien roskat saavat kyytiä.

Löylytila päätettiin muurata, kun taas saunatuvan he tahtoivat rakentaa puusta.

– Mökkipaikka on juuri sellainen, jossa voi kokeilla jotain epätavallista, Ari sanoo.

Vantaan Tikkurilassa asuva perhe ehti istua autossa tuhansia kilometrejä jo rakennusvaiheessa. Mutkikas hiekkatie on käynyt tutuksi.

– Olemme tehneet lähes kaiken itse lukuun ottamatta erikoistöitä, kuten maanrakennushommia. Työtuntien määrää on mahdotonta laskea, eikä se ole tarpeen, Ari sanoo.

Ari ideoi paneelikattoihin koristeparrut. Ikkunat hankittiin jo ennen projektia.
Rautakaupoissa kiertely taitaa olla meidän laatuaikaamme. Auto, peräkärry ja Ari ovat varma merkki kesäloman alkamisesta.
Minna Karttusen into mökkeilyyn syntyi vasta projektin aikana.
Jerelle ja Mikolle on makuuhuone päämökissä. Ari teki ruukuista valaisimet ja niille seinäkiinnikkeet.

Vuonna 2010 valmistunut aitta toimi tukikohtana saunan rakentamisen aikana. Ari on kokenut rakentaja mutta koki lattian kipsivalun ja saunan seinien rappauksen haastaviksi.

– Meillä kaikki aika lasketaan viikonlopuissa. Saunan rappaukseen niitä sujahti neljä, Ari miettii.

– Mökin lattian tekeminen oli ehdottomasti raskainta. Kylmät työolot koettelivat varmasti miestä, Minna sanoo.

Sankan sekametsän keskelle noussut kolmen rakennuksen rivistö on nyt valmis. Tähän hetkeen pääseminen on kestänyt yli viisi vuotta.

Minna ja Ari toteuttavat monet hulluiltakin tuntuvat ideat.
Saunatuvan sisustus vastaa Netan makua. Lokoisalta divaanilta näkyy järvelle.

Lähes kaikki mökin rakennusmateriaali hankittiin poisto- ja alennusmyynneistä. Mökin ikkunatkin ostettiin jo paljon ennen projektin alkua. Oikeaa osoitetta odotellessaan ne lepäsivät perheen kodin autotallissa.

Suunnitelmiakin on muutettu sen mukaan, kuinka materiaalia on saatu hankittua. Sisäseinien piti ensin olla valkoiseksi maalattua paneelia. Se sai jäädä, kun pariskunta löysi edullisen erän valmiiksi sävytettyä, ruskeaa paneelia. Hukkapätkistä syntyivät metkat seinäpinnat makuutiloihin.

– Rautakaupoissa kiertely taitaa olla meidän laatuaikaamme. Auto, peräkärry ja Ari ovat varma merkki kesäloman alkamisesta, Minna sanoo.

Ari kokkaa mieluusti keittiössä, jossa tyyli kohtaa käytännöllisyyden.
Ari hyödynsi keittiössä vanhoja kaapinrunkoja. Niihin hän yhdisti Minnan haaveilemat säleovet.

Minnan vanhemmat olivat alusta saakka auttamassa, ja aitasta on tullut heidän valtakuntaansa. Anoppi on sisustanut sen ruusuiseksi unelmaksi. Lapset Netta, Jere ja Miko valtaavat paikalla ollessaan päämökin, ja Minna ja Ari oleilevat saunatuvalla.

– Usein olemme täällä kahdestaan. Parasta on silti kiireetön saunominen ja paljuilu pitkän kaavan mukaan lasten kanssa, Ari sanoo.

Ari kokkaa keittiössä, ja on vaikea uskoa hänen syöneen hetki sitten samalla paikalla kylmäsavulohta suoraan paketista. Likaiset vaatteet, kylmyys ja pimeys ovat tällä hetkellä historiaa.

Nyt pariskunta katoaa usein tuntikausiksi lähimetsiin sienestämään. He rakastavat erityisesti kantarellirisottoa, jonka resepti pysyy salaisuutena.

– Nykyisin Minna on ensimmäisenä lähdössä mökkeilemään. Mieli muuttui kuin taikaiskusta, mutta se kai naisille sallitaan, Ari nauraa.

Pesupöydässä hyödynnettiin jämäpaloja, sillä malja-allas istutettiin paksulle liimalevylle.
Ari nikkaroi saunaan jakkarat istuimiksi.

Minna kiittelee Arin tekemää huussia. Nyt täällä on hänen mielestään riittävästi mukavuuksia.

Käyttövesi otetaan omasta kaivosta. Juomaveden perhe tuo lähikaupan vesipostista mökille tullessaan.

Aina sattuu jotakin hauskaa. Yhtenä kauniina kesäpäivänä Ari kasasi lautan vakaana aikeenaan ottaa sen kyydissä aurinkoa. Lautta valmistui ja laskettiin vesille suurin elkein, ja koko perhe seurasi tapahtumaa. Heti rantaveteen päästyään lautta vajosi.

– Aina ei voi onnistua. Taisi Facebookissa levitä juttukin kuvilla ennen vesille laskua ja vesille laskun jälkeen, Ari sanoo ja varmistaa tarinan todeksi.

Minna ja Ari ovat antaneet mökkipaikalleen nimeksi Käpälämäki, ja Minnan isä on tehnyt seinäkyltinkin lahjaksi. Ehkäpä nimi kuvaa hyvin pakoa arjesta ja mielen vapautta, johon vain mökillä pääsee.

Hauska lomalautarimoitus terassille oli molempien suosikki. Vain pulpettikaton suunnasta keskusteltiin hartaasti.
Rakennusten tumma seinäväri on napattu kuusen rungosta, valkoinen koivuista ja pehmeä ruskea männyn kaarnasta.
9 kommenttia