Avotakka

Vaihtamalla ei parane! Anu ja Teemu asuvat taloyhtiössä, josta juuri kukaan ei halua lähteä – ”Ihastuimme talon tarinaan ensi kuulemalta”

Vaihtamalla ei parane! Anu ja Teemu asuvat taloyhtiössä, josta juuri kukaan ei halua lähteä – ”Ihastuimme talon tarinaan ensi kuulemalta”
Anu ja Teemu ovat asuneet 15 vuotta Helsingin Vuosaaressa kerrostalossa, jossa asukkaiden vaihtuvuus on pientä. Elämäntilanteen mukaan he ovat vain vaihtaneet asuntonsa pienempään. Pariskuntaa miellyttää taloyhtiön yhteisöllisyys ja asumisen helppous.
Julkaistu: 10.3.2020
Miksi rikkoa sitä, mikä toimii? Anu ja Teemu ovat asuneet jo 15 vuotta samassa kerrostalossa Helsingin Vuosaaressa, aivan Vartiokylänlahden tuntumassa. Perheen koti on vain siirtynyt välillä toiseen asuntoon samassa rapussa. Loistava pohjaratkaisu, silmää miellyttävä muotokieli ja mukavat naapurit – siinä resepti hyvään kotiin, josta ei ole syytä luopua.

Anu, miten päädyitte asumaan tähän taloon?

Muutimme taloon 2004 ja ihastuimme sen tarinaan siltä seisomalta. Talon rakensi vuonna 1971 viisi ystäväperhettä, joilla oli alun perin aikomuksena tehdä viiden asunnon rivitaloyhtiö. Kaavoituksellisista haasteista johtuen he päätyivät rakentamaan viisikerroksisen kerrostalon, jossa on jokaiselle oma kerros. Kuhunkin kerrokseen tehtiin kolme asuntoa: 159 ja 108 neliön asunnot sekä 30 neliön yksiö.
Osakkaat markkinoivat taloa tuttavilleen, ja pian talo täyttyikin ystäväperheistä. Se on suurella, rauhallisella tontilla, ja edessä aukeaa näkymä merenlahdelle. Talossa on paitsi yhteinen saunaosasto myös uima-allas. Vaihtuvuus on ollut hyvin pientä, ja alkuperäisiäkin asukkaita on yhä. Kerran tänne muuttaneet eivät halua lähteä.
Anu halusi jättää keittiön takaseinän keveäksi, joten yläkaappeja tuli vain sivuseinälle. Laattojen suuri koko antaa ilmettä. Seinävalaisimet ovat Netraudasta. Keittiön lattialaatta ei miellyttänyt, joten lattia uusittiin mikrosementtipinnoituksella, joka jatkuu eteiseen saakka.
Täysin uusitun keittiön kaapistot ja supermatta laminaattitaso ovat Petra-keittiön valikoimasta. Puretun seinän tilalla on nyt saareke. Kirkasvalovalaisin on Innoluxin.
Vaasi on Marimekon Urna ja paperinarukaitaliina Anun äidin kutoma. Tasolla on perittyjä Festivo-kynttilänjalkoja. Kattovalaisin on Ligne Roset’n Bloom.
Keittiön kaapisto jatkuu kapeana sivukaapistona ruokailutilaan. Vanhan Ikean tammipöydän Anu petsasi mustaksi. Myös nahkatuolit ovat vanhaa Ikeaa.

Millaista talossa on asua?

Olemme ihastuneet sen tunnelmaan ja mukaviin naapureihimme. Halusimme jäädä, vaikka asuntomme oli käynyt auttamatta liian suureksi kahden vanhimman lapsemme muutettua pois. Tarina kertoo, että parhaimpina vuosina talossa on asunut jopa 45 lasta ja rapussa on juostu ovelta toiselle leikkimään naapuriin.
Perhe ihastui takkaan niin, että kalustus suunniteltiin sen ympärille. Anun suosikkikuosi seepra näkyy Kustaa Saksin julisteessa ja Zebra-tyynyissä. Vanhaan Adean sohvaan Anu tilasi vain uudet jalat. Artekin 45-tuolit ovat olleet perheessä pitkään. Lukuvalo ja matto, Ikea. Oranssit tekstiilit, Pentik. Vanha penkki, Aada.
Kirjastossa on nyt oma rauha. Seinämä ja ovet korvautuivat remontissa Hietakarin metallirunkoisella Bläk-lasiseinällä. Sohva on Kodin1:n, sohvapöytä Bo Conceptin ja rahi vanhaa Askon mallistoa. Kattovalaisin on ostettu kymmenen vuotta sitten Ellokselta.
Kirjaston seiniin Anu valitsi maalisävyn Teemun perinnöksi saaman Orvo Raatikaisen taulun sävyistä. Maali on Tikkurilan sävy S500 Tyrsky. Kirjastossa on nyt oma rauha. Seinämä ja ovet korvautuivat remontissa Hietakarin metallirunkoisella Bläk-lasiseinällä. Sohva on Kodin1:n, sohvapöytä Bo Conceptin ja rahi vanhaa Askon mallistoa. Kattovalaisin on ostettu kymmenen vuotta sitten Ellokselta.

Millainen ensimmäinen asunto oli?

Suuren, 159 neliön kokoisen asunnon makuuhuoneiden määrä sopi hyvin tarpeisiimme, kun kaikki lapset asuivat kotona. Asunto oli alempana, ja siten näkymät olivat ehkä hiukkasen nykyistä vaatimattomammat. Pohjaratkaisu oli hyvin nykyisen kaltainen. Makuuhuoneita oli vain muutama enemmän ja olohuone nykyistä suurempi.

Mikä sai teidät jäämään taloon lasten kasvettua?

Sijainti on aivan mahtava, ja nuorimmaisemme koulu on lähellä. Tutut palvelut ja ulkoilumaastot oli kiva säilyttää. Oma työmatkani on niin kätevä, että polkaisen kotipihalta töihin viidessä minuutissa. Nautimme talon yhteisöllisyydestä ja asumisen helppoudesta. Pidän valtavasti myös talon muotokielestä. Kun kuulimme kotimme edellisen omistajan myyntiaikeista, oli pakko toimia nopeasti.
Raidat ja kukkakuosi on klassinen yhdistelmä, mutta sen voi toteuttaa myös näin modernisti. Makuuhuoneen taustaseinässä oli kukikas tapetti, jonka Anu maalasi sinisellä Tikkurilan S500 Tyrsky -sävyllä. Sävyn hän poimi hailuotolaisen Riikka Soinisen maalauksesta Yöpolku. Yöpöydät ovat Ikeasta, tekstiilit Pentikin, Artwoodin ja Ikean. Lukuvalot on saatu perintönä Teemun lapsuudenkodista.
Ota sisustuksen lähtökohdaksi lempisävyinen taulu tai vaikka erityisen mieleinen sohvatyyny ja toista sen sävyjä koko huoneessa, niin yhtenäinen väriskaala on taattu.
Matiaksen huoneessa sisustus toistaa karttatapetin sävyjä.
Matiaksen huoneen kaapistojen välitilaan syntyi kuin itsestään upea näyttelytila legokokoelmalle.

Mitä etua oli samassa talossa pysymisestä?

Oli kätevää muuttaa samassa talossa asunnosta toiseen. Sisustaminen oli vaivatonta: siirsimme edellisen kodin huonekalut vain uuteen mittakaavaan. Jouduimme luopumaan muutossa vain muutamista liian suurista kalusteista. Vaikka neliöitä on nyt 50 vähemmän, niitä on yhä toistasataa ja kaikille on oma huone. Tämä asunto sopii elämäntilanteeseemme paremmin.

Teitte kaupat juuri ennen linjasaneerausta. Miten paljon pääsit vaikuttamaan valintoihin?

Ehdimme tehdä kaikki haluamamme muutokset. Kosteat tilat uusittiin kokonaan, ja valitsin niihin mieleiset laatat ja kalusteet. Uusimme saneerauksen yhteydessä myös lattiat ja keittiön sekä maalasimme kaikki pinnat.
Kodin kauniit alkuperäiset puiset väliovet ovat onneksi säästyneet. Eteisen matto on Matto.fistä.
Kylpyhuone uusittiin linjasaneerauksessa. Laatat ja kalusteet ovat Laattapisteestä. Hanat ovat Oraksen.
Anu halusi ehdottomasti ammeen. Suihkuseinä on Hietakarin.

Mitkä asiat parantuivat remontissa?

Kosteat tilat ovat ylelliset verrattuna alkuperäisiin. Tässä oli asunut sama perhe 1970-luvulta saakka, joten saimme huoletta pistää kaiken uusiksi. Uusimme myös asunnon alkuperäisen kodinhoitohuoneen, joka on ollut edistyksellinen ratkaisu 1970-luvulla. Kaadoimme seinän keittiön ja ruokailutilan välistä, millä saimme kaipaamaamme avaruutta. Nyt kaikki toimii.

Mitä kotisi kertoo sinusta?

Suosin skandinaavista muotoilua, selkeää ja ajatonta tyyliä. Kotimme on aina perussiisti, joten voin kutsua yllätysvieraat aina sisälle. Väriskaalani on maanläheinen: inspiroidun kallion ja hiekan sävyistä.
Anu perheineen on asunut vuosaarelaisessa kerrostalossa 15 vuotta, kahdessa asunnossa.
Kommentoi »