Kun jostain tykkää, ne sopivat yhteen! Anun ja Juuson urbaanissa kodissa kukkaryijyt, skeittilaudat ja lintuesineet luovat viihtyisyyttä rinta rinnan
Sisustus
Kun jostain tykkää, ne sopivat yhteen! Anun ja Juuson urbaanissa kodissa kukkaryijyt, skeittilaudat ja lintuesineet luovat viihtyisyyttä rinta rinnan
Helsinkiläisten Anu Makkosen ja Juuso Aallon kaupunkikolmion sisustus on syntynyt omia mieltymyksiä kuunnellen. Pariskunnan persoonallisessa kodissa skeittilaudat, kukkaryijyt ja linnut elävät sulassa sovussa.
27.3.2020
 |
Avotakka

Muutto saari-idyllistä kantakaupunkiin oli tavallaan kurjaa mutta helpotti asioita, kuten liikkumista ja aikatauluissa pysymistä. Anu Makkosen ja Juuso Aallon kuherruskuukausi Suomenlinnassa kesti vuoden. Elämä saarella oli romanttista muttei helppoa eikä aina ihanaa tavaroita kärrätessä.

Uuden kodin sisustusta Helsingin Ullanlinnassa pari ei stressannut. Kauniin juureva tyyli löytyi luonnostaan, uskoen omaan. Puiset peiliovet, natiseva lautalattia ja kunnioitusta herättävä jykevä kakluuni loivat hyvän pohjan kodikkuudelle.

Lasihedelmät ovat Anun ystävän Stella Harasekin kirpputorilöytöjä ympäri Suomea. Lasiesineet, etenkin hedelmät ja kasvikset, viehättävät Anua humoristisuudellaan. Stella lähettää aina kuvia, kun löytää uusia lasihedelmiä reissuillaan. Tarjoiluvaunu on hankittu kauan sitten kirpputorilta.
Keittiö vaatisi jo jostain kohtaa remontointia, mutta pieni rosoisuus juuri tekee siitä kodikkaan. Käytössä aina huomaa, ettei heidän keittiötään ole suunniteltu ruoanlaittoa varten. Arkena pari tilaa usein ruokaa kotiin tai käy kortteliravintolassaan Pontuksessa. Juuso kokkailee herkkuja viikonloppuisin.
Suurta iloa tuovat Vaisalan konttorin jäämistöstä Juuson löytämät Niels Jörgen Haugesenin tuolit, joista tuli täydelliset ruokatuolit parin pieneen keittiöön. Niitä on pari lisää, jos tilaa on joskus enemmän.
Kotona saa olla väriä ja kuoseja. Kaunis Vitran Noguchi-sohvapöytä on ystäviltä ikuisuuslainassa. Sohva on Kuusilinnasta. House Doctorin kattovalaisin on hankittu käytettynä. Matto on Ikeasta.
Sörkan Rehun sitoma kimppu kokoaa yhteen kaikki Anun lempivärit.
Anu toimii Mellakka Managementin kaupallisena johtajana ja Juuso Suomen skeittibetonin toimitusjohtajana. Pariskunnan 96,5-neliöinen kolmio sijaitsee vuonna 1925 rakennetussa kerrostalossa. ”Olemme Juuson kanssa hyvin samantyylisiä sisustajia: kerroksellisuus, värit, runsaus, huumori ja esineiden tarinat sekä historia puhuttelevat meitä. Emme seuraa sisustustrendejä tietoisesti”, Anu kertoo.
Anun ja Juuson sisustusfilosofia on, että asiat, joista pitää, sopivat yhteen. Ympäri maailmaa hankitut mieluisat tavarat tekevät kodin persoonalliseksi.
Tämä on ensimmäinen koti, jonka Juuso ja Anu ovat sisustaneet yhdessä. Kun Anu muutti Kallioon Juuson luo, hän myi melkein kaiken. Suomenlinnan-asunto oli valmiiksi kalustettu. Tämä koti on sisustettu Anun varastoimilla huonekaluilla, yhteisillä löydöillä ja muutamalla ystävältä lainatulla kalusteella. Paperivalaisin on Vitran Akari. Le Corbusierin LC1-nahkatuolit on hankittu käytettyinä.
Anu katseli ryijytyynyjä Poreen ikkunasta lähes vuoden ennen ostoa. Sirot tauluhyllyt ovat kevyt keino saada tilaa sommitelmille siellä, missä ei ole laskutasoa.
Ilmari Tapiovaaran Pirkka-ruokailuryhmä on Laukaan puun alkuperäistuotantoa ja pelastettu Anun vanhempien kesämökiltä. Anu ja Juuso kunnostuttivat sen muutama vuosi sitten arvostetulla euralaisella entisöijällä Harri Turusella.

Syntyi koti, joka on hauska ja värikylläinen, täynnä kahden matkaajan kertomuksia. Pari uskoo, että kaikki ne asiat, joista itse pitää, sopivat kyllä yhteen. Kun värittömyys ja selkeälinjaisuus eivät tunnu omalle, tavaroista ja huonekaluista voi koota kotiin upean sulatusuunin.

– Meillä skeittilaudat, peurankallot, kukkaryijyt ja Pirkka-pöytä elävät sulassa sovussa. Uusi vaaleanpunainen sohvakin sopii somasti värikkääseen joukkoon, Anu kertoo.

Aito persialaismatto on Juuson nettilöytö kymmenen vuoden takaa. Juuson liikkuvan työn vuoksi Anu saattaa olla pitkiäkin aikoja yksin kotona. Koti ei kuitenkaan tunnu samalta, kun toinen on poissa.
Ryijy on Anun isänäidin vuonna 1934 tekemä. ”Olen ainoa lapsi ja saan juurevuutta siitä, että kodissani on paloja menneisyydestä ja suvun historiasta”, Anu kertoo. Päiväpeitto on Pore-sisustusliikkeestä.
Iso ryijy korvaa sängynpäädyn ja tuo lämpöä ja vahvan tunnelman.
Juuso on työnsä vuoksi asunut Etelä-Afrikassa, joten Afrikan-matkoilta löytyneet antilooppien taljat ovat Juusolle mieleisiä.
Viherkasvit ovat Anulle ja Juusolle tärkeä sisustuksellinen ja viihtyvyyttä lisäävä elementti.
Anun isä rakasti gramofoneja. Hänen viimeisin löytönsä päätyi Anun ja Juuson kotiin. Posliinikissa on nostalginen esine nuoruudesta. Anu hankki sen viikkorahoillaan 1980- luvun lopulla.
Käyttökiellossa oleva kakluuni on vain kaunistus. Anu ei ole tietoisesti kerännyt lintuja, mutta niitä on kerääntynyt kotiin useita. Papukaija on hankittu kesämökkireissulla Kauttuan Ruukinpuiston antiikki- ja keräilytapahtumasta viime kesänä.
Nosta komeasti esille asiat, jotka ovat sinulle ominta ja tärkeitä, ovatpa ne sitten täytettyjä lintuja tai mummon käsin tekemiä tekstiilejä.
Suomenlinnassa pari järjesti monia juhlia, mutta tämä koti tuntuu yksityisemmältä. Laura Laineen originaali lyijykynätyö Miu Miu dresses on ostettu aikoinaan huutokaupasta. Lasikuvun alla on vuosia sitten Kööpenhaminasta ostettu posliinisieni, Hayn lintu ja vanha linturintaneula Lontoosta.
Paljon matkustavan pariskunnan kodissa on monia muistoja maailmalta niin Meksikosta, Pariisista, New Yorkista kuin Afrikasta. Pari tekee kerran vuodessa muutaman viikon kiertomatkan ulkomailla. Sarvet ovat Juusolle rakas aarre isoisän metsästämästä peurasta. Karttapallo on lahja siskolta.
Kommentoi »