Unelmien Talo&Koti

Pia-Maaritin koti on täynnä ajan patinaa ja yllättäviä keräilyaarteita – ”Haaveeni ovat toteutuneet käsittämättömällä tavalla”

Pia-Maaritin koti on täynnä ajan patinaa ja yllättäviä keräilyaarteita – ”Haaveeni ovat toteutuneet käsittämättömällä tavalla”
Vanhat tavarat tarinoineen ovat vieneet Pia-Maarit Ojalan mukanaan. Antiikin keräilystä on tullut hänelle elämänmittainen harrastus, joka näkyy kaikkialla kodin tyylipuhtaassa sisustuksessa.
Julkaistu: 19.3.2021
"Oli selvää, että sisustuksen punaiseksi langaksi tuli rakkauteni antiikkiin", Pia-Maarit kertoo. Pia-Maaritin ja Tapanin kanssa kodin jakaa Lyyli-chihuahua. Aikuiset lapset Joona ja Emilia asuvat jo omillaan.

Jo opiskeluaikoinaan Pia-Maarit Ojala kokosi itselleen antiikkisisustuksen aarrekarttaa, jonka sivuille hän leikkasi ja liimasi itseään sykähdyttäneitä sisustuskuvia. Edelleenkin hän tuntee antiikkiin samaa viehätystä, lämpöä ja herkkyyttä.

– Kun nyt katson taaksepäin, kansioni haaveet ovat toteutuneet käsittämättömällä tavalla.

Kodin yleisilme on valoisa ja avara. Vanhoissa kaapeissa on reilusti säilytystilaa. ”Päinvastoin kuin usein luullaan, antiikki­­kalusteiden kanssa on helppoa elää. Ne ovat jo valmiiksi elämää nähneitä, joten lisäkolhut eivät haittaa.” Tapani on tehnyt könninkellon 18-vuotiaana.
"Antiikkiharrastus antaa mainion mahdollisuuden kokea löytämisen ihmeitä", Pia-Maarit kuvailee.
Pia-Maarit säilyttää herkimpiä antiikkiesineitä vitriineissä. Olohuoneen medaljonkituolit laina­taan kyökin puolelle aina, kun on tarkoitus istua pidempään, sillä keittiön pinnatuolit eivät ole yhtä mukavat.

Pia-Maarit pallotteli Tapani-puolisonsa kanssa mahdollisuuksia hankkia vanha hirsitalo unelmien kodiksi. Päivätyön, aktiivisesti harrastavien teini-ikäisten lasten ja vanhan talon remontoinnin sovittaminen yhteen tuntui kuitenkin ylivoimaiselta projektilta. Uusi unelma alkoi hahmottua, kun he löysivät mieleiseltään asuin­alueelta kivan tontin, joka sijaitsi vieläpä ystäväperheen naapurissa. Perhe päätti rakentaa talon.

Vanha kaappi kätkee sisäänsä astioita. Pia-Maaritilla on myös antiikkiastioita, mutta useimmiten hän kattaa pöytään Villeroy & Bochia.

Rakennusliike teki talon sisätöitä vaille valmiiksi. Sitten oli Tapanin vuoro tarttua ohjaksiin. Koti sai lopullisen silauksen hänen taitavissa käsissään.

– Selvää oli, että sisustuksen punaiseksi langaksi tuli minun intohimoinen rakkauteni antiikkiin ja vanhaan. Valitsimme kodin kaikki listoitukset, ovet ja pintamateriaalit niin, että ne sopivat tyyliltään vanhoihin huonekaluihin ja antiikkiin, Pia-Maarit kertoo.

Tykkään sekoitella eri tyylejä keskenään ja kertoa esineillä tarinoita, jotka herättävät katsojassa mielihyvää.
Sirpa Ala-Loukon hauska taidenukke on Hans Christian Andersenin sadusta Keisarin uudet vaatteet. Pia-Maarit sai sen syntymäpäivälahjaksi perheeltään.
Vanha ja painava vihki­sormus on muisto Pia-Maaritin rakkaas­ta mummista. Se on makuu­huoneen pöydän päällä osana kaunista asetelmaa. Antiikkirasia on tilattu sormusta varten Britanniasta.
Kaikkialla kodissa on Pia-Maaritin luomia taidokkaita asetelmia. Katseltavaa on runsaasti, mutta näkymät ovat silti hyvin levolliset.

Kodin sisustus on muotoutunut kerroksittain, etsien ja tunnustellen.

– Antiikkisisustajan ainoa vaihtoehto on edetä hitaasti. Tämä sisustustyyli on opettanut minulle kärsivällisyyttä ja sitkeyttä, koska löytääkseni haluamani esineen joudun välillä etsimään pitkäänkin. Esimerkiksi antiikkista pihapenkkiä etsin kolme vuotta. Pienesineistä suurimman osan olen joutunut tilaamaan ulkomailta.

Yksi kodin harvoista uusista kalusteista on Ikean kulmasohva. Välillä Pia-Maarit haaveilee hankkivansa sen tilalle kauniin vanhan antiikkisohvan, mutta tähän asti mukavuus on mennyt estetiikan edelle.
Olohuoneen seinäkaapin Pia-Maarit osti antiikkihuutokaupasta, jonne hän päätyi aivan sattumalta. Flyygelin pienoismalli on amerikkalainen Uncle Sam’s Baby Grand Toy Piano 1800-luvun lopulta.
Matkalaukut ovat mainiota säilytystilaa harvemmin käytetyille tavaroille, kuten sesonkikoristeille.

Reissut Suomessa ja ulkomailla yhdessä läheisten tai ystävien kanssa ovat Pia-Maaritista harrastuksen parasta antia. Usein ne suuntautuvat hyviksi todetuille kirppiksille, antiikkiliikkeisiin tai alan lifestyle-tapahtumiin.

– Vierailu Pariisissa ja käynti Saint-Ouenin kirpputorialueella Marché Vernaisonissa olivat minulle suuren unelman täyttymys.

Pia-Maaritia viehättävät Britannian viktoriaanisen aikakauden ja Ranskan Belle Époque-tyylin vaatteet ja kengät. Sovitusnuken päällä on Britanniasta hankittu silkkinen, viktoriaaninen kasteviitta. Se oli kulkenut samassa suvussa 1800-luvun lopulta lähtien, mutta jokin aika sitten suvun vanhin rouva päätti luopua siitä.
Vanha sivustavedettävä sänky avautuu helposti pienten yövieraiden nukkumapaikaksi, ja aikuisenkin on mukava ottaa siinä päivätorkut.
Kaikkialla kodissa on yhtenäinen tunnelma. Eteisen seinällä komeilee antiikkinen kustavilaispeili kynttilälampetteineen. Vaaleaksi maalattu helmipaneeli antaa viehättävän taustan kaunokaiselle.

Pia-Maarit iloitsee siitä, että on päässyt harrastuksensa tiimoilta tutustumaan upeisiin ihmisiin ja heidän kauniisiin koteihinsa. Myös visiitit kartanonähtävyyksiin ja museoihin innoittavat ja harjaannuttavat sisustussilmää.

Olen onnellisimmillani, kun saan viettää kiireetöntä aikaa perheen kanssa tai kuljeskella itsekseni kotona.
Runkopatjasänky on asennettu sivusta­vedettävän sohvan suojiin. Helmalakana peittää mukavasti eri­pariset päädyn ja sängyn jalat ja luo viimeistellyn ja romanttisen ilmeen. Antiikkinen morsiuslakana koristaa petauksen jalkopäätä.
Makuuhuone on oikea tarinoiden ja antiikkiesineiden runsaudensarvi. Sinne Pia-Maarit on koonnut toinen toistaan mielenkiintoisempia löytöjä antiikin ihmemaailmasta.
Pia-Maarit osti morsius­kengät tukholmalaisesta Old Touch -liikkeestä. Niiden sisältä löytyi varsinainen aarre, paperilappunen, johon oli kirjoitettu, kenelle kengät ovat kuuluneet ja että häät vietettiin Ruotsin Flodassa vuonna 1905.
Makuuhuoneessa istuskelee boudoir-nukke, jonka sylissä on herkkä ja kaunis rintakoru vuodelta 1886. Ruotsalaislapsi on tehnyt sen äidilleen kuivatuista kalansuomuista ja metallilangasta. Pia-Maarit osti sen Tukholmasta Old Touch -liikkeestä.
Pia-Maarit on mestari asetelmien teossa. Jo eteisen pikkupöydällä on vihje kodin tyylistä.
Pia-Maaritin ja Tapanin koti on vuonna 2008 valmistunut puutalo Pirkanmaalla. Talossa on 160 neliötä. Tontti on hyvin aurin­koinen, mutta puut suojaavat enimmältä paahteelta. Patio on mieleinen paikka varsinkin kesäisin. Tapani on istuttanut pihalle romanttisia mutta helppohoitoisia kasveja.
Kodin sisä- ja ulkotilat ovat tyyliltään yhtenäiset. Antiikki koristaa myös puutarhaa.

Katso lisää kuvia Instagramista: @piasbrocante

1 kommentti