Avotakka

Antiikkikauppiaan boheemi hirsitalohelmi: utuisia sävyjä täydentävät rakkaimmat kirppariaarteet – ja moottoripyörä keittiössä!

Antiikkikauppiaan boheemi hirsitalohelmi: utuisia sävyjä täydentävät rakkaimmat kirppariaarteet – ja moottoripyörä keittiössä!
On kaksi asiaa, joita Julia ei sisustajana vaihtaisi. Ne ovat värit ja vanhat tavarat. Antiikkikauppias löysi lähes alkuperäisenä säilyneen hirsitalon aivan Hämeenlinnan keskustasta. Boheemin kerroksellista tyyliä nivovat yhteen utuiset sävyt.
Julkaistu: 5.1.2021
Museomaisuutta välttääkseen Julia yhdistää uutta vanhaan. Moderni Belluksen sohva sopii hyvin kontrastiksi vanhoille seinäpaneeleille ja alkuperäiselle manttelitakalle. Sohva ja rahi ovat Maskusta ja ainoat kotiin uutena hankitut kalusteet. Niillä pötköttelevät Batman ja Kuittinen. Valtava matto on paikalliselta kirpputorilta. Paneelit Julia löysi ja purki vanhasta kartanosta. Tapetti ja paneelit saivat uuden sävyn Julian sekoittamalla Domus Naturan harmaalla savimaalilla. Kattovalaisin on American Vintage Industrialin.

Oikeastaan Julia etsi taloa siskolleen, kun vastaan tuli tälle liian iso hirsitalo vuodelta 1928 Hämeenlinnassa. Julia ei ollut ikinä nähnyt näin alkuperäiskuntoista taloa kaupungin keskustassa.

– Tiesin, että tulin kotiin, kun ensin kävin yksin katsomassa taloa. Kaipasimme lisätilaa ja innostuimme mahdollisuudesta sijoittaa alakertaan verstaat minulle ja metallimiehen töitä tekevälle Tepolle.

Pari kiinnitti vanhasta kartanosta purettuja paneeleja myös pikkukeittiöön. Seinien sininen löytyi luontevasti lattiasta ja vanhoista kaapistoista. Se on Virtasen maalitehtaan Saariston värit -kartan Stenskär. Paneelit on maalattu seinien sävyyn savimaalilla. Taulut ovat kirpputorilta. Puusepän tekemä satavuotias pöytä on Julian mummolasta. Valaisin on Clas Ohlsonista.
Hanna Wendelbon Lyckebo-tapetti toimii hyvänä parina siniselle.
Julia kerää lasitavaraa intohimoisesti. Kaikki rakkaimmat löydöt hän säilyttää keittiön suuressa lasivitriinissä. Vintille on silti kertynyt peräti 50 laatikollista lasitavaraa, jota Julia myy antiikkimarkkinoilla. Täydellinen kaappi löytyi pitkän etsinnän päätteeksi nettikirpputorilta. Hurmaavan puuteriroosansävyisen vintagemaljakon Julia sai lahjaksi sisareltaan.

Parissa vuodessa parin on tarvinnut remontoida lähinnä pintoja. Kantava ajatus on, että asioita uusitaan vasta, kun ne hajoavat tai menevät huonoon kuntoon. Tästä syntyy myös kerroksellisuutta, josta Julia pitää.

– Vanhat tavarat ovat aina olleet heikkouteni. Jossain vaiheessa niitä kertyi niin paljon, että lähdin antiikkimarkkinoille myymään ylimääräisiä. Se oli niin mukavaa hommaa, että päädyin alalle. Lisäksi kunnostan nykyään kalusteita ja ikkunoita, Julia kertoo.

Hän rakastaa myös värejä eikä voisi kuvitella asuvansa vaaleassa kodissa. Jo edellisessä kodissa oli voimakkaita punaisia ja sinisiä, ja tänne sopivat vielä sitäkin rikkaammat sävyt.

Keittiön ehdoton yllätys on sinne pysäköity antiikkinen moottoripyörä.
Keittiön ja olohuoneen välissä on suuri oviaukko, jonka upeat liukuovet perhe huomasi vasta taloon muuttaessaan. Ovet piiloutuvat seinien sisään. Ruokapöydän päässä olevan tuolin Julia löysi edullisesti Suomen kasarmin aarteet -kirpputorilta. Keittiön seinät ystävä Katja sävytti tupaantuliaislahjana Domus Naturan savimaalilla, joka on sivelty vanhan tapetin päälle.
Julia maalasi keittiön alakaapit mattamustiksi luonnonmaalilla. Lattiaan vaihdettiin mustavalkoinen ruutukuosi, kun vanha lattia kastui pesukoneen rikkoonnuttua. Teppo on teräsmies eli tekee metallimiehen töitä ja on valmistanut kaikki kodin metalliset detaljit, kuten tiskialtaan kuparisen taustalevyn sointumaan talon alkuperäiseen huuvaan.
Keittiöstä Julia purki näkyviin hirsiseinää. Buffet-kyltti löytyi hylättynä hotellin rakennustyömaalta. Ruokapöydän vanhat Iskun tuolit Julia hankki edelliseen kotiin ja löysi sarjaan sopivan tuolin pöydän päätyyn Suomen kasarmin aarteista.
Vaikka kodin tyyli on runsas ja kerroksellinen, kaikkia esineitä ei kannata laittaa kerralla esille. Pidä osa varastossa ja vaihtele mielen mukaan.
Voimakkaat siniset ja punaiset viehättivät perhettä jo edellisessä vanhassa talossaan. Julian ja Tepon makuuhuoneen sävymaailma on syvänsininen. Julia peitti taustaseinän muhkeilla samettiverhoilla. Antiikkivalaisin on saatu lahjaksi ystävältä.
Hilman huone sai seiniin violetin sävyn, kun Julia etsi ratkaisua, kuinka raikastaisi tummanruskeaksi maalatun puulattian. Maalisävy on Vintron Wild Heather Värisilmästä. Nyt sävyt toimivat yhdessä ja lattia näyttää ihan erilaiselta. Vanha sänky ja taulut ovat Parolan aseman antiikkimarkkinoilta. Myös lipasto on ostettu käytettynä.
Ennen nykyistä perhettä talossa oli asunut sama suku rakennusvuodesta asti. He olivat korjanneet rakennusta huolella, vain tarpeen vaatiessa ja vanhaa säilyttäen. Talossa ovat säilyneet myös alkuperäiset ikkunat, joihin on vuosien varrella vain teetetty kolmas lisälasi. Kukkatapetti löytyi ylijäämärullina vanhan tavaran etsintäreissuilla.
Sävyt ovat löytyneet tähän kotiin luonnollisesti, kun Julia on poiminut sopivia väripareja jo talossa olemassa oleville asioille.
Julia ja lapset Hilda ja Wäino sekä Lyyli-koira sisäänkäyntinä toimivan lasiverannan edessä. Keskikerroksessa on asuintilat ja alakerrassa sauna, pesu- ja kodinhoitotilat, verstaat ja suuri biljardihuone. Asuineliöitä on 250 ja huoneita keittiön ja aulan lisäksi 10. Ullakkokerrosta remontoidaan, ja siellä on jo vintagemyymälä. Julia vierastaa talon ruskeaa väriä, joten se on saamassa kauniin harmaan maalisävyn.
1 kommentti