Anni Laukkanen ja Daniel Avanloo ovat sisustaneet 1970-luvun rivitaloasuntoa aikakautta mukaillen, mutta nykyaikaisella ja rennolla otteella. Kodissaan he ihastuivat ensimmäiseksi isoon olohuoneeseen takkoineen ja upeaan atriumpihaan. Autotalli oli tärkeä ostokriteeri, sillä siellä pariskunta kunnostaa second hand -huonekaluja. Kotiin keräillään myös Artekin kalusteita.
”Moni voisi ajatella, että olemme hankkineet tänne kalliita designhuonekaluja, mutta olemme bonganneet ne edullisesti käytettynä. Daniel tekee yövuoroja, ja voi siksi hakea kalusteita myyjiltä päivisin nopeallakin aikataululla. Artekin huonekalut ovat ajattomia, ja puisia kalusteita voi aina kunnostaa. Tämä koti oli myyntihetkellä sisustettu Artekin huonekaluilla, jopa harvinaisuuksilla, ja siitä huomasimme, että ne sopivat tänne.
Vanhoissa huonekaluissa kiehtoo tietty huolettomuus: patina näyttää paremmalta kuin kliinisyys. Meillä on autotallissa jatkuvasti ylimääräisiä kalusteita, vaikka olemme vähän jo jarrutelleet hankintoja. Kun Danielin pikkusisko muutti omaan asuntoon, hän haki varastostamme sohvan, pöytiä ja senkkejä kotiinsa.
Daniel on sairaanhoitaja ja minä olen juristi. Olemme tehneet töitä nuoresta pitäen ja olleet yhdessä jo kymmenen vuotta, vanhojentansseista lähtien. Ensimmäisen omistusasunnon ostimme jo opiskelijoina. Kerrostaloasumisen jälkeen katselimme rivitaloja, omakotitaloja, Turun hienoja puutaloja ja jopa uudiskohteita. Emme etsineet nimenomaan 1970-luvun taloa, vaikka ne ovat nyt trendikkäitä. Oikeastaan vasta muuton jälkeen kiinnostuimme molemmat aikakauden arkkitehtuurista, muodoista ja yksityiskohdista.”
Annin ja Danielin koti nähtiin oli mukana Suomen kaunein koti -ohjelmassa 2022. Kodin ainoita uusia huonekaluja on sohva, joka on hankittu Vekestä. Kissojen kanssa toimii hyvin Bonded-verhoilu, jossa nahkaan on sekoitettu keinokuitua.
Olohuoneessa ei ole tv:tä, vaan ohjelmat heijastetaan projektorilla valkoiseen takkaseinään. Finarten Dyyni-matto on kooltaan 2 × 3 metriä.
Nurkassa klapien edessä on Iittalan lasinen, kuparinvärinen Putki-valaisin. Kehyksissä on Helene Schjerfbeckin Hiljaisuus-taulusta tehty juliste. Viilupintainen senkki on kulkenut mukana useassa kodissa.
”Vanhoissa huonekaluissa kiehtoo tietty huolimattomuus: patina näyttää paremmalta kuin kliinisyys.”
Kesti pidemmän aikaa, ennen kuin asukkaat hoksasivat, että takan yläpuolella olevat ruudut ovat peilejä eivätkä ikkunoita seuraavaan huoneeseen.
Olohuoneen lasivitriini ostettiin taiteilija-ateljeesta. Tarkoista mittauksista huolimatta se ei mahtunut omaan eikä Annin isän autoon, joten kolmannella hakukerralla vitriini pääsi kotiin pakettiauton kyydissä. Tori.fistä hankittu taulu on maalattu 1970-luvulla ja sopii siten talon henkeen. Taiteilijasta ei ole tietoa.
”Suikkilassa palvelut ovat lähellä, Turun keskustaan pyöräilee vartissa ja molempien vanhemmat asuvat muutaman kilometrin säteellä. 1970-luvulla Suikkilan kaupunginosa oli tunnettu ja haluttu, koska täällä on meidän talon lisäksi muitakin arkkitehti Pekka Pitkäsen 1960–70-luvulla suunnittelemia rivitaloja atriumpihoineen ja uima-altaineen. Nyt se on lähiö muiden joukossa. Vaikka alue oli tuttu, emme olleet huomanneet näitä taloja aiemmin.
Olemme asuneet aina Turussa. Minä synnyin täällä, ja Daniel on muuttanut tänne 2-vuotiaana Teheranista Iranista. Daniel on meistä se, joka ideoi ja saa aikaan asioita. Tykkäämme olla kotona ja kutsua ystäviä kylään, pelaamme yhdessä lautapelejä. Ennen menimme kylään vanhemmille, nyt kutsumme heidät meille.
Parasta kodissamme on suuret oleskelutilat, isot ikkunat, avaruus ja yksityinen piha. Tyylimme on ajaton, luonnollinen ja tavallaan hillitty, mutta kuitenkin täältä löytyy paikoin väriä ja runsautta. Olemme spontaaneja, ja aina kun ystävät tulevat kylään, jokin juttu kodissa on eri tavalla!”
Anni ja Daniel asuvat vuonna 1970 rakennetussa rivitalossa Turun Suikkilassa. Kodissa on neljä huonetta ja keittiö, yhteensä 130 neliötä. Ryijy on Laila Sepän suunnittelema Auringonnousu. Seuraa pariskuntaa Instagramissa @70luvuntalossa.
”Olemme spontaaneja. Aina kun ystävät tulevat kylään, jokin juttu kodissa on eri tavalla!”
Ruokailutilan ja työhuoneen välinen seinä on pyhitetty levynkansitaiteelle. Levyhylly haettiin helsinkiläisestä levykaupasta. Hylly ja levynkannet korostuvat kauniisti Tikkurilan Vuono-sävyistä seinää vasten.
Pariskunnalla on samanlainen ja yhtä laaja musiikkimaku suomalaisesta musiikista indierockiin. Vinyylilevyjen keräily on erityisesti Danielin harrastus. Matkavinyylisoittimen voi viedä vaikka pihalle.
Anni on viritellyt nuoruuden maalausharrastustaan uudelleen. Siveltimet ovat päässeet Aalto-maljakkoon. Taustalla on Tori.fistä bongattu vanha grafiikkataulu. Taiteilijasta ei ole tietoa.
Ruokailutilan seinällä on samansävyisiä tauluja. Ne on hankittu taidekeräilijän kokoelmista. Vintagepeili on kirppikseltä ja suomalaista tekoa. Kahvikupit ovat Arabian vintagea ja ruskea lasivaasi Marimekon Urna.
”Sisustamme edullisesti klassikoilla.”
Kattoikkunan valaisema ruokailutila sijaitsee keittiön ja olohuoneen välissä. Alvar Aallon suunnittelema H94-ruokapöytä holkkijaloilla tuli myyntiin sattumalta samana iltana, kun pariskunta alkoi etsimään sellaista. Pöytä pitenee kahdella jatkopalalla kolmemetriseksi.
Tikkurilan Ruukun sävyisessä huoneessa on Annin työtila. Vincent van Goghin muotokuva ja Annin maalaama taulu ovat sulassa sovussa seinällä.
Annin ja Danielin kanssa asuvat kissat Rombus ja Milli. Kissojen hankinta oli alun perin Annin ajatus, mutta Danielistakin on kuoriutunut täysin kissaihminen.
”Daniel tekee yövuoroja, ja pystyy hakemaan kierrätyslöytöjä päivisin nopealla aikataululla.”
Asunnon hyväkuntoinen parkettilattia kiinnitti pariskunnan huomion jo asuntonäytöllä.
Makuuhuoneen seinällä on Annin maalaamia tauluja. Musta kattovalaisin on tanskalainen Flowerpot & Tradition. Myös makuuhuoneesta pääsee kulkemaan atriumpihalle.
Makuuhuone toistaa samaa syvänvihreää sävyä kuin ruokailutila.
Tavanomaisen ja matalan oloinen julkisivu kätkee sisäänsä yllättävän suuret ja valoisat tilat. Siniset ovet ja ikkunanpuitteet ovat hienoja yksityiskohtia. Talot ovat arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelemia. Hän on suunnitellut myös Turun oikeustalon, Pyhän ristin kappelin ja Turun tuomiokirkon peruskorjauksen.
Kunnosta kirppislöytö! Annin ja Danielin vinkit:
- Osta vain hinta-laatusuhteltaan hyviä kalusteita. Ole nopea, sillä halutuimmat menevät heti. Jos kaluste on pitkään myynnissä, hinta on pielessä.
- Kokeile rohkeasti kunnostaa itse. Puuta voi kunnostaa miltei loputtomiin. Patina on kaunista. Tavallisia huonekaluja voi käsitellä huolettomammin, designhuonekalut kannattaa kunnostaa alkuperäiseen asuunsa tai olla tekemättä mitään.
- Ota selvää oikeista kunnostustavoista, esimerkiksi pitääkö pinta käsitellä öljyllä vai lakalla. Siihen vaikuttaa aiempi pintakäsittely.
- Kunnostaminen vaatii kärsivällisyyttä! Toisaalta liian pitkäänkään ei kannata puunata, sillä patina katoaa, jos huonekalu näyttää uudelta. Kauneus on katsojan silmässä, joten tee huonekalusta sinulle mieleinen.