Unelmien Talo&Koti

Olohuoneen kalustus 80 eurolla! 50-luvun taloa asuva Annika on edullisen sisustamisen taituri

Olohuoneen kalustus 80 eurolla! 50-luvun taloa asuva Annika on edullisen sisustamisen taituri
Annika Seppä on kunnostanut vanhasta omakotitalosta hyvän mielen kodin vähällä rahalla ja paljolla kekseliäisyydellä. Tässä kodissa arvostetaan roskalavaryhmien löytöjä ja annetaan-palstojen aarteita.
Julkaistu: 24.9.2020
Myynti-ilmoituksen kuvat eivät vielä herättäneet ihastusta, mutta näytössä Annika innostui. Talon hieman syrjäinen sijainti ja iso, aidattu piha olivat koiranomistajan mieleen. Sisällä suurimman vaikutuksen tekivät puulattiat ja sisarpaneeli, jota on verannalla, eteisessä, rapuissa ja yläaulassa. Sohva on Annikan edesmenneen ystävän jäämistöä.
Annika kutsuu huonetta Lennin huoneeksi, koska koira omi sen itselleen heti, kun taloon oli muutettu, ja nukkuu siellä lähes aina. Tapetti on tilattu Englannista, keinutuoli on saatu kaverilta ja matto on löytö kierrätyskeskuksesta. Rahi on isoveljeltä. Sammakkotaulu ja maatuskat ovat lahjoja työkavereilta.
Eniten rahaa kuluu maaleihin, tapetteihin ja kasveihin. Muu on ollut lähes ilmaista.
Yksi Annikan rakkaimmista koriste-esineistä on Banksy-koristetyyny, jonka kaverin miehen isä toi Englannista. Nojatuoli on saatu ilmaiseksi Tori.fistä. Annika hioi ja lakkasi käsinojat. Hyväkuntoinen kangas sai jäädä, koska sen väri oli niin täydellinen. Värinokkonen sopii hyvin vanhan talon kasvivalikoimaan. Annika osti sen kirpputorilta pienenä pistokkaana.
Vanhoista piironginlaatikoista tuli hauskat pikkuhyllyt. Laatikoiden pohjat kaunistuivat tapeteilla.
Annika on tehnyt sohvapöydän kannen kierrätyspuusta, petsi ja maalikin olivat jääneet yli muista projekteista. Pöydän jalkaosan nikkaroi kaverin mies Annikan toiveiden mukaan. Kaikki muut kalusteet ovat tutuilta, netin roskalavaryhmistä tai annetaan-palstoilta.
Annika Seppä, koirat Lenni ja Dante sekä kissat Tilma ja Tenho asuvat tässä vuonna 1957 rakennetussa omakotitalossa Ummeljoella Kouvolassa. Sadan neliön talossa on neljä huonetta ja keittiö. Annika on sisustanut kotinsa edullisilla kirppis- ja kierrätyskeskuslöydöillä ja lahjaksi saamillaan helmillä. Olohuoneen koko kalustus on maksanut vain 80 euroa. Annika näki kerran Pinterestissä kuvan naulakosta, jossa roikkui amppeleita. Hän sovelsi ideaa kaverilta saatuun hattuhyllyyn. Tapetti on Elloksen alennusmyynnistä, sohva Tori.fistä.
Annika opiskeli jonkin aikaa oppisopimuksella maalariksi ja oppi silloin myös tapetoinnin saloja. Jos rahaa olisi rajattomasti, seinille valikoituisivat ehkä vähän toisenlaiset kuosit. Nykyiset tapetit ovat löytyneet Ellokselta ja Prisman alelaareista. Keittiön tapetti on Vallilan Kullanmuru.
Parhaillaan Annika kunnostaa keittiöön 1950-luvun kaappeja.
Tori.fistä 15 eurolla hankittu emännänkaappi oli ensimmäisiä ostoksia tähän kotiin. Annika tuunasi sitä vanhempiensa autotallissa jo ennen kuin talon kauppakirjat oli allekirjoitettu. Hän poisti kalusteesta vanhat maalit ja maalasi ja vahasi pinnan. Huonokuntoisten ovipeilien tilalle tuli kaverilta saatua kanaverkkoa. Kaapissa säilytetään vähemmällä käytöllä olevia mukeja ja muovikulhoja sekä uunivuokia.
Annika on käynyt läpi kaikki kodin pinnat joko maalaten tai tapetoiden.
Annika aloitti portaikon tuunauksen liisteröimällä askelmien pystyosiin paperilautasliinoja, mutta lopputulos ei ollut ihan toiveiden mukainen. Niinpä hän irrotti paperit ja vaihtoi tapetteihin aina, kun löysi tai sai riittävän pitkän pätkän. Punainen lipasto on ensimmäisiä ostoksia taloon, se myytiin Tori.fissä kympillä. Matto on Hobby Hallin pop up -myymälästä.
Näyttävä aurinkopeili löytyi Facebookin kirppisryhmästä. Kaappi on saatu kaverilta ja kauniit pullot työkaverilta. Kehykset löysi Annikan äiti kirppikseltä, Annika kehysti niihin tapetinpaloja.
Sopivasti kulunut jakkara on peräisin kaverin varastosta. Kehyksissä on tapettia ja paperilautasliinoja − hauska ja edullinen tapa saada seinille kivaa ja kaunista.
Vaatetuksessa Annikan lempivärit ovat musta ja harmaa, mutta kodin värimaailma onkin sitten aivan muuta. Liian räikeää ei saa olla, mutta toisinaan maalaus lähtee vähän lapasesta. Annika sanoo olevansa luonteeltaan melko kyyninen ja melankolinen, joten hän haluaa tehdä kodistaan päinvastaisen. Makuuhuoneen värimaailma on yllättävä mutta hyvin yhteensopiva. Sängynpääty on tehty itse pihavarastosta löytyneistä jämälaudoista.
Sisustuksen punainen lanka kiteytyy kolmeen sanaan: kierrätys, edullisuus ja värit.
Isoäidinneliöt makuuhuoneen upeaan sänkypeittoon virkkasivat työkaveri ja tämän sisko Annikan pyynnöstä. Annika ompeli itse palaset yhteen. Pehmeä alusta miellyttää Tilma-kissaa.
Annika osti vierashuoneen sängyn kaverilta ja päädyn Tori.fistä. Kehyksissä on nättejä Marimekon kortteja, vanhassa ikkunassa puolestaan kavereilta saatuja tervehdyksiä. Ikkunan lahjoitti tuttava.
Hillitynvärisen talon iloinen ovi antaa osviittaa sisäpuolella aukeavasta väri-ilottelusta. Asuminen yksin vanhassa omakotitalossa ei ole aina pelkkää auvoa. Voimat, varat ja kärsivällisyys loppuvat välillä kesken. Sitkeydellä ja kekseliäisyydellä Annika on kuitenkin pärjännyt, vaikka toivookin, että voisi joskus jakaa kodin jonkun kanssa.

Katso lisää kuvia Annikan Instagram-tililtä: @annikamon_

5 kommenttia