Meidän Talo

Anniina ja Jonne remontoivat 1990-luvun rivitalokolmiosta lapsiperheen toimivan kodin – pohjaratkaisu meni kerralla uusiksi


Lapsiperheen uuteen kotiin saatiin avaruutta muuttamalla toimimaton pohjaratkaisu rohkeasti: keittiö muutti olohuoneeseen ja vanhempien makuuhuone vanhaan keittiöön.
Kuvat Krista Keltanen
Anniinan ja Jonnen perheen koti sijaitsee Tammisalossa alle kymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta, mutta tunnelma on rauhallinen. Piha rajautuu mereen, ja taloyhtiön laituriin voi kiinnittää oman veneen.

Tuleva koti ilmestyi Anniinan puhelimen ruudulle automatkalla. Hän oli miehensä Jonnen kanssa menossa asuntonäyttöön Helsingin Laajasaloon ja keksi samalla etsiä muita lähistöllä olevia kohteita. Yksi erityisen kiinnostava löytyikin.

– Tammisalo oli aivan vieras paikka meille molemmille. Emme olleet edes käyneet siellä aiemmin, Anniina muistelee.

Hän odotti tuolloin perheen nykyään kaksivuotiasta esikoista, ja kaksio Lauttasaaressa oli käymässä pieneksi. Aiemmin pariskunta oli katsonut uutta kotia muun muassa Helsingin keskustasta ja Espoosta, kunnes päätti suunnata katseensa laajemmalle alueelle. Se kannatti, sillä tuossa googlatussa asunnossa sijainti, pohja ja hintataso osuivat kohdilleen. Siitä tuli perheen uusi koti – tosin vasta mittavan remontin jälkeen.

Vanhan suuren olohuoneen paikalle remontoitiin avokeittiö sekä ruokailu- ja oleskelutilat.
Nyt kaikki yhteiset tilat löytyvät samasta tasosta, mikä sopii hyvin lapsiperheelle. Pöytä on teetetty omien suunnitelmien mukaan. Hans J. Wegnerin Y-tuolit (CH24) ovat Vepsäläiseltä. Matto on Ellokselta.
Helmenharmaa keittiön toinen seinä jätettiin keveäksi ilman yläkaappeja.
Keittiö sulautuu tyylikkäästi osaksi olohuonetta täyden kalusteseinän ja saarekkeen ansiosta. Takaseinän korkeus hyödynnettiin kokonaan säilytystilaksi. Saarekkeessa on induktioliesi, johon on integroitu liesituuletin.

Tärkeintä Anniinalle ja Jonnelle oli saada lisää neliöitä ja löytää koti, jonka arkkitehtuuri miellyttää molempia. 1990-luvulla rakennetussa rivitaloasunnossa raamit olivat kunnossa, mutta asunto vaati kunnon remonttia.

Aluksi tulevat asukkaat laskivat tarkkaan, millaisen remontin ja millaisella budjetilla he halusivat toteuttaa. Suurin haaste oli pohjaratkaisun muuttaminen. Asunnossa oli 135 neliötä, mutta vain kaksi makuuhuonetta. Rakennusajalle tyypilliseen tapaan olohuone oli iso ja keittiö pieni.

– Päätimme muuttaa suuren olohuoneen avokeittiöksi ja ruokailutilaksi, koska arki pienten lasten kanssa kuluu suurimmaksi osaksi yhteisissä tiloissa.

Kodin ruokailutila ja keittiö muodostavat yhtenäisen oleskelualueen, johon tulvii valoa talon valtavista ikkunoista. Jonne suunnitteli kodista älykodin, jonka toimintoja voi hallita mobiiliapplikaation kautta. Puhelimella voi säätää myös asunnon lattialämmitystä.
Perinteinen puuportaikko uusittiin vaihtamalla kaide Suomen Lasitehtaan valmistamiin lasisiin kaiteisiin. Seinälle on nostettu Anniinan maalaama teos. Talon yläikkunoiden rimoitus luo seinille kauniita varjoja.
Halusimme pitää kodin sävy- ja materiaalivalinnat hallittuina ja maltillisina.
Remontin jälkeen kodissa on kolme makuuhuonetta. Pellavainen petaus jatkaa Tikkurilan laasti-sävyllä maalatun seinän tunnelmaa alakerran makuuhuoneessa.
Vanhan keittiön tilalle remontointiin vanhempien makuuhuone.
U-mallisen keittiön kohdalle saatiin vaatehuone ja ruokapöydän tilalla on nyt sänky.

Entisen keittiön paikalle remontoitiin vanhempien makuuhuone, jonne saatiin mahtumaan myös kunnon vaatehuone. Alakerran takkahuoneesta tehtiin olohuone ja yhdestä makuuhuoneesta toistaiseksi vierashuone. Kun lapset kasvavat ja pärjäävät keskenään yläkerrassa, vanhemmat ottavat alakerran makuuhuoneen käyttöönsä.

Uuden pohjaratkaisun lisäksi asunnossa uusittiin kaikki pinnat. Anniina ja Jonne tekivät suurimman osan remontista kahdestaan, vaikka vauva oli siinä vaiheessa jo syntynyt ja pian oli toinenkin jo tulossa. Molemmat vanhemmat ovat kotoisin muualta Suomesta, joten lastenhoitoapua ei juuri ollut tarjolla.

Se vaati toisinaan joustavuutta ja kekseliäisyyttä.

– Kilpailutin tarjouksia välillä vauvaa imettäessä tai rattaita lykkiessä, Anniina muistelee.

Wandan huone on sisustettu valmiiksi leikkejä varten. Sänky on Ikeasta, ja seinä on maalattu Tikkurilan piazza-sävyllä.
Yläkerran terassi jakautuu uloskäynnin molemmin puolin. Jonne haaveilee tekevänsä ruokatilan edustalla olevasta osasta katetun parvekelasien avulla.
Yläkerran terassin lisäksi kotiin kuuluu suojaisa sisäpiha, jonne pääsee kierreportaita pitkin. Pihan sohvaryhmä on Bauhausin Sensum-mallistoa.

Hän oli se, joka ideoi, suunnitteli ja kokosi näkemyksensä Pinterestiin. Jonnella on kokemusta asuntojen remontoinnista, siksi hän tiesi, miten suunnitelmat toteutetaan.

Anniina piti myös tarkkaa kirjaa kuluista ja kilpailutti kaiken mahdollisen.

– Pyysin aina kolme–neljä tarjousta tuotteista, minkä jälkeen aloimme vääntää hintaa alaspäin. Opin, ettei ikinä kannata tyytyä ensimmäiseen tarjoukseen.

Alakerran kodinhoitohuoneen valkoiset kaapistot uusittiin ja pinnat maalattiin Tikkurilan piazza-sävyllä.
Saunaosaston pohjaa muutettiin, seiniä kaadettiin ja kaikki pinnat uusittiin. Seiniin ja lattiaan valittiin italialaista Verde Retro Bianco -laattaa. Lauteet ovat tervaleppää ja paneelit viistettyä sormipaneelia. Sauna toimii myös höyrysaunana.
Saunaosaston pesutilat ennen remonttia.
Saunaosaston seiniä on korvattu lasilla, mikä tuo avaruutta tilaan. Kaikki lasipinnat ja suihkuseinän teki porvoolainen Suomen Lasitehdas.
Teimme merkittäviä säästöjä, kun opin, ettei kannata tyytyä ensimmäiseen tarjoukseen.

Perheen uusi koti on paitsi isompi myös ilmeeltään erilainen kuin vanha kaksio. Remontin ja muuton myötä nimittäin myös kalustus meni uusiksi. Suurin osa vanhoista huonekaluista oli vääränkokoisia isompaan kotiin, joten ne myytiin ja tilalle hankittiin uusia.

Koti ja erityisesti itse suunniteltu keittiö on jo todettu toimivaksi lapsiperheen arjessa. Sisustaminen ja viimeistely on edennyt hiljalleen, mutta nyt kaikki alkaa olla valmista. Haaveitakin toki on. Anniina toivoo kasvattavansa ruokapöydän ympärille kerättyjen Wegnerin Y-tuolien määrän kuuteen. Jonne puolestaan haaveilee takasta ja terassin parvekelasituksista.

Pitkä allastaso on teetetty mittatilauksena Duratilla, ja hanat ovat Tapwellin mallistosta. Valaisimet ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemat. Mustareunainen peili tilattiin Suomen Lasitehtaalta.
Siro peili on teetetty kylpyhuoneeseen mittojen mukaan Suomen Lasitehtaassa.
Anniinan ja Jonnen perheeseen kuuluu Wanda-tyttären lisäksi vauvaikäinen Wilmer ja koira Yebu.
Julkaistu: 18.3.2019