Hyvästi, tylsä valkoinen! Anni loihti keittiöönsä ”köyhän naisen tapetin” jämämaalien ja tussien avulla

Hyvästi, tylsä valkoinen! Anni loihti keittiöönsä ”köyhän naisen tapetin” jämämaalien ja tussien avulla
Kun Anni Puranen kyllästyi tuijottamaan keittiönsä valkoista seinää, hän keksi piirtää sille sienimetsän. Iloinen kuviointi valmistui kokeilemalla ja ilmaiseksi jämämateriaaleista. Aikaa kului puolisen päivää. Samanlaista seinää ei muista kodeista löydy!
Julkaistu: 15.3.2019

Piirsit keittiösi seinän täyteen sieniä. Mistä idea lähti?

Aiemmin koristelin vessan oven kasviaiheisilla piirustuksilla. Jo silloin tuumin, että sienet olisivat myös hauska aihe. Tykkään sienestää ja liikkua luonnossa. Ensin suunnittelin sieniä kellarin oveen, mutta tuijoteltuani keittiön valkoista seinää totesin, että sienet olisivat siihen juuri sopiva aihe.

Lopullisen sysäyksen antoivat kotonamme ympäriinsä lojuvat tussit ja jouten oleva jämämaalipurkki. Niin palaset loksahtivat kohdilleen.

Tältä Annin keittiö näytti ennen uudistusta. Jutun kuvat: Anni Puranen.

Hahmottelitko kuvat ensin paperille vai miten etenit?

Aluksi pyyhin seinän puhtaaksi. Kuvioita en suunnitellut etukäteen, vaan hahmottelin kolme sientä karkeasti lyijykynällä keskelle seinää. Sitten totesin, että parempi vain piirtää suoraan seinälle sitä, mitä mieleen juolahtaa. Samaan tapaan toimin usein: saan jonkin idean, ja alan toteuttaa sitä visioni mukaan.

Anni alkoi piirtää sieniä seinään spontaanisti, sen kummemmin suunnittelematta.

Kun olin piirtänyt ensimmäiset sienet, jatkoin siitä pikkuhiljaa jokaiseen suuntaan, piirtäen sieniä sinne tänne. Tämän jälkeen tehostin joitakin sieniä terrakotan värisellä maalilla. Lopuksi sommittelin vielä väleihin pienempiä sieniä, jotta sain kokonaisuuden toimimaan.

Anni käytti sienien piirtämiseen pyöreäkärkistä permanenttitussia. Yksi tussi riitti hyvin. Maalaamiseen hän käytti tavallista vesiväripensseliä.
Terrakotan sävyinen maali on samaa kuin huoneen muilla seinillä. Anni käytti Teknoksen Futura Aqua 20 -maalia, sävy on nimeltään Ruukku.
Lämminsävyiset seinät ja iloinen kuvio muuttivat keittiön tunnelman kertaheitolla. Huonekalut hakevat Annin mukaan vielä paikkaansa.

Kuinka kauan seinän koristelussa kesti?

Pidin välillä taukoa, mutta yhteensä aikaa kului puolisen päivää. Muut huoneen seinät maalasin terrakotan värisiksi, siihen meni päivä.

Oliko seinään piirtäminen vaikeaa?

En kokenut sitä vaikeaksi. Piirrän paljon, se on minulle rauhoittumista ja mukava harrastus.

Hetkellinen kauhunhetki tuli, kun luulin, etten saa seinää näyttämään hyvältä. Hankalinta oli aivan lattianrajaan piirtäminen, mutta lopulta sekin luonnistui.

Mitä ajattelet seinästä nyt, kun se on valmis?

Ihan tyytyväinen olen, minusta tämä "köyhän naisen tapetti" piristää meidän keittiötämme ja on ainakin omannäköinen! Asumme rintamamiestalossa, ja kotimme on sellainen mökkimäinen huvikumpu – yksi suuri diy-projekti.

Käytännössä olen koko ajan tekemässä kotiin jotakin uutta. Olen piirtänyt ja maalannut seiniä ja huonekaluja, ja tykkään keksiä kalusteille sekä tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Yleensä toteutan ideat nollabudjetilla niin pitkälle kuin mahdollista. Uutta en kotiin osta, mieluummin tuunaan kirpputorilöydöistä jotain.

Anni on aiemmin kuvittanut kotonaan muun muassa vessan oven. "Olen ammatiltani sisustaja, mutta tehnyt paljon muita töitä. Tarkoitukseni on alkaa suunnitella ja valmistaa myyntiin keittiöpyyhkeitä ja printtejä ja hakea muotoilualan opiskelupaikkaa", Anni kertoo.
9 kommenttia