Annen perheen 40-luvun omakotitalo on pirteän turkoosi – "Olin aina haaveillut kuistista, joten ihastuin ensimmäisenä siihen"
Sisustus
Annen perheen 40-luvun omakotitalo on pirteän turkoosi – "Olin aina haaveillut kuistista, joten ihastuin ensimmäisenä siihen"
Annella ja Jyrillä on selkeä työnjako kodin sisustamisessa. Anne suunnittelee ja Jyri vastustelee. Pian mies kuitenkin antaa periksi ja myöntää vaimonsa olleen oikeassa.
6.2.2018
 |
Unelmien Talo&Koti

Anne ja Jyri sekä perheen puolivuotias Melvin-poika asuvat vuonna 1945 rakennetussa omakotitalossa Turussa. Perheellä on lemmikkinä kääpiöluppakani Tova. Talon 180 neliötä jakautuvat viiden huoneen ja keittiön kesken. Kun pariskunta näki tulevan kotinsa ensimmäisen kerran kesällä 2015, se oli menoa.

– Kyllä heti pitää tulla tunne, että tämä on se oikea! Tuolloin se tunne syttyi jo ovella. Ihastuin ensiksi kuistiin. Olin aina haaveillut sellaisesta ja aloin heti miettiä, miten sisustaisin sen, Anne muistelee.

Talo oli ennen tummanvihreä, mutta se maalattiin turkoosilla sävyllä. Anne ja Jyri halusivat värin, joka sopii vanhaan taloon mutta ei ole liian pliisu.
Puolivuotias Melvin on nyt perheen keskipiste, mutta uusia remonttiprojektejakin itää jo mielessä.

Anne ja Jyri ovat kotoisin Satakunnasta pieniltä paikkakunnilta. Turussakin he halusivat talon rauhalliselta alueelta läheltä luontoa. Pihalla juoksee oravia ja rusakoita, ja lähiseudun pikkukaduille on ihana eksyä iltalenkeillä. Kotona Anne vaeltelee usein huoneesta toiseen ja vain ihailee ikkunoista avautuvia näkymiä.

– Meillä on Jyrin kanssa selkeä työnjako: Minä visioin. Hän yrittää ensin torpata ideani mutta myöntyy lopulta. Halusin esimerkiksi kaivaa muurin tiilet rappauksen alta esiin. Mies piti sitä hulluna ideana, mutta lopputulos on hänenkin mielestään hieno.

Olohuoneen sohva on Ikeasta. Seinälle on päässyt kehyksiin myös kaunis paperikassi. Vanhat hiilipiirrokset ovat Annen isän suvusta.
Olohuone sijaitsee 60-luvulla rakennetussa siivessä, joka tehtiin aikoinaan autotallia varten. Vanhasta ovesta tehty sohvapöytä on turkulaisesta Wanhan Wallankumouksesta.
Pariskunta on hyvin musikaalinen. Anne soitti pianoa nuorena, ja molemmat soittavat edelleen kitaraa. Jyri myös laulaa.
Ikean lipaston päällä on Artekin juliste. Palmuvehkan pussi on H&M:stä.
Anne olisi halunnut oleskeluhuoneen seiniin raakalautaa enemmänkin esiin, mutta tehokas mieskaksikko eli puoliso ja tämän veli ehti levyttää suurimman osan seinistä. Vanha Etelä-Amerikan kartta löytyi huutokaupasta.

Joissakin asioissa Anne myöntää menevänsä esteettisyys edellä. Hän toivoi vessaan hanaa, josta tulisi kylmä ja kuuma vesi erikseen. Aika pian selvisi, ettei se ole lapsiperheessä kovinkaan kätevä. Siitä huolimatta pariskunta päätyi perinteisen tyyliseen hanaan.

Taloa on remontoitu paljon, mutta vieläkään se ei ole aivan valmis. Pariskunnan onneksi lähisukulaiset ovat tarjonneet apuaan auliisti. Useamman kerran he ovat saattaneet remontoida Annen ja Jyrin luona myöhään iltaan, ajaneet sitten kotiinsa Satakuntaan ja menneet vielä aamuksi töihin.

– Halusimme säilyttää vanhaa niin paljon kuin mahdollista. Kiivain remonttivaihe oli rankka, ja jotkut ystävämme sanoivat pitävänsä meitä hulluina, kun emme tee mitään muuta. Nyt olemme ymmärtäneet, ettei meillä ole mihinkään kiire, Anne toteaa.

Ruokailuhuoneen pöytä on Tori.fistä. Edellinen omistaja oli aloittanut sen kunnostuksen, mutta projekti oli jäänyt kesken. Anne antoi pinnan olla sellaisenaan.
Komea puusohva on Annen äidin suvusta. Kodissa on monta samanlaista Ikean valaisinta, joita Jyri ensin nimitti rysiksi. Nyt silmä on kuitenkin jo tottunut. Sohvapöytä ostettiin Tori.fistä ja maalattiin mustaksi.
Muurin tiilet kaivettiin esiin laastin alta, koska Anne halusi kotiin punatiiliseinän. Julisteen hän osti turkulaisesta Wanhan Wallankumouksesta ja kehysti. Se muistuttaa Annen entisestä opiskelupaikasta Åbo Akademista.
Talo on rakennettu vanhaan tapaan muurin ympäri, joten siellä pääsee kulkemaan kierroksen huoneesta toiseen. Oleskelutilasta johtaa ovi keittiöön.

Sisustus perustuu vanhan ja uuden sekoittamiseen, vanhaa painottaen. Annella on taito löytää huonekaluja milloin mistäkin. Jyrin tehtäväksi jää kuljetus. Pariskunta on usein joutunut sovittelemaan mööpeleitä auton takapenkille, ja usein ne ovat sinne mahtuneetkin.

– Rakkain kotiimme liittyvä muistoni on se hetki, kun istuimme välittäjän kanssa keittiön pöydän ääressä ja vasta tutustuimme taloon. Katsoin silloin ikkunasta ulos ja mietin, että täällä olisi niin ihana asua. Nyt voimme istua saman pöydän ääressä, ja talo on meidän.

Keittiön juliste muistuttaa pariskunnan satakuntalaisesta taustasta. Ruokapöydän tuoleja on löydetty sekä vanhempien mökiltä että huutokaupasta.
Anne tuli kerran kotiin keittiön mustan hyllyn kanssa ja ilmoitti Jyrille, että se pitäisi saada seinään. Peltipurkit ovat kirppislöytöjä ja taulut sivuja vanhoista kirjoista.
Keittiöstä pääsee kiertämään lenkin eteiseen.
Anne sai inspiraatiota eteisen lattiakuvioon Diagnoosi: sisustusmania -blogista, joka on hänen suosikkinsa. Ovi johtaa kellariin.
Rottinkinen vauvansänky on kätevä, koska siinä on pyörät alla. Parivuoteen pitsinen sängynpeitto on huutokaupasta.
Melvinin huoneen paikalla oli aiemmin pieni asunto keittiöineen. Matalassa alkovissa on vuodesohva yövieraille. Anne on tykännyt aina Miffy-pupuista, ja nyt oli hyvä syy hankkia niitä kotiin.
Melvinin huoneen mintunvihreä väritys sai sykäyksen sängystä, jonka Anne pelasti huutokaupasta ja hänen isänsä kunnosti.
Hiukan vääntynyt naulakko sopii Annen mielestä vanhaan taloon, koska rakennuksessakaan mikään nurkka ei ole suora.

Annen sisustusvinkit

Maalaa mustaksi. Meillä on paljon huonekaluja, jotka on hankittu huonokuntoisina mutta joista on tullut komeita mustiksi maalattuina. Maalasimme myös keittiön tasot.

Huuda! Teen parhaat löytöni huutokaupoissa. Kirppareilla hinnat ovat nousseet. Huutokaupoissa käy vähän nuoria, joten kilpahuutajina on vain vanhempaa väkeä. Heitä kiinnostavat yleensä aivan eri tavarat.

Ole valmis vaihtamaan. Olisin halunnut olkkariin puulattian, mutta muovimaton alla ei ollut lankkua. Uusi puulattia olisi tullut korkeammalle kuin kynnys. Jyri keksi tilalle käytännöllisen vinyylikorkin.

Muista mies! Kellarikerroksen remontti on jo hyvässä vauhdissa. Sinne tehdään sauna, isompi kylpyhuone – ja Jyrille oma man cave.

1 kommentti