Entisestä ateljeesta tuli Annen perheen lomakeidas Kalifornian aavikolla: ”Joshua Treen luonto on taianomainen”
Lomakoti aavikolla
Entisestä ateljeesta tuli Annen perheen lomakeidas Kalifornian aavikolla: ”Joshua Treen luonto on taianomainen”
Joosuanpuiden ja tähtitaivaan alla Anne Eskola-Hickeyn perhe pulahtaa vapaa-ajankotinsa uima-altaaseen ja kellii riippukeinuissa. Sisustus on yhdistelmä talon alkuperäistä teollisuustyyliä, paikallisväriä ja skandimausteita. Lomakodissa on kaksi kliseetä, josta sen tunnistaa suomalaiseksi.
Julkaistu 25.8.2023
Avotakka
Kirjaimellisesti naapurin kukonlaulun aikaan herääminen on vaivan arvoista, kun nouseva aurinko värjää aavikon hehkuvan oranssiksi. Terassin katokseen kiinnitetyt korit heiluvat rauhoittavasti tuulessa. Tuolit ovat Tolixin.
Pihan suunnittelu lähti joosuanpuista, joita on laitonta kaataa.

Miten suomalaisnainen päätyy hankkimaan loma-asunnon Kalifornian aavikolta?

Vuodesta 2014 Los Angelesissa asunut Anne Eskola-Hickey oli käynyt perheineen useita kertoja Joshua Treen kansallispuistossa, jonne on noin kolmen tunnin ajomatka heidän kotoaan. Koronarajoitusten tultua voimaan perhe päätti hankkia kesäpaikan rakastamansa luonnonpuiston läheisyydestä.

Kehitysjohtajana työskentelevä Anne ja hänen miehensä Phil Hickey kävivät katsomassa puolen tusinaa eri myyntikohteita, mutta niistä ensimmäinen palasi aina uudelleen ja uudelleen heidän mieleensä. Asunto oli ollut erään taiteilijan ja hänen puolisonsa käytössä. Ajomatka oli juuri sopiva, ei sen pidempi kuin etäisyys Helsingistä Äänekoskelle, josta Anne on kotoisin.

Annen ja Philin perheeseen kuuluvat lapset Liam, 10, ja Fin, 7, sekä koirat Lando ja Pepper. Muutos ateljeekodista nelihenkisen perheen loma- asunnoksi oli mittava mutta noudatteli aavikon henkeä ja vaatimuksia.

Katos luo suojan keskipäivän kuumuudessa. Riippukeinuissa voi illan tullen katsella tähtitaivasta.
Ulkotulisijan ympärille on rakennettu korotettu seinäke ja penkit. Ulkotekstiilit Anne teki säänkestävästä materiaalista. Tulisijan läheisyydessä on riippukeinut, joissa voi illan tullen katsella tähtitaivasta.

Anne, mikä tekee paikasta erityisen?

Joshua Tree on taianomainen pakopaikka neljän miljoonan asukkaan suurkaupungin sykkeestä. Aavikolla lämpötila nousee kesällä yli 40 asteen ja talvella voi jopa sataa lunta. Loma-asuntoamme ympäröivät joosuanpuut. Ne ovat meille kuin näkymä menneisyydestä, sillä joosuanpuut ovat olleet olemassa jo esihistoriallisella ajalla yli kaksi ja puoli miljoonaa vuotta sitten. Ne elävät ainoastaan täällä Mojaven aavikolla.

Loma-asuntomme sijaitsee lähes samalla korkeudella kuin Suomessa Haltin huippu. Amerikassa kaikki on merkittävästi suurempaa. Öisin on vangitsevaa ihailla tähtitaivasta. Syksyisin voi nähdä linnunradan, koska aavikolla ei ole kaupungin valoja häiritsemässä vaan auringon laskettua on lähes pilkkopimeää.

Anne ei aluksi pitänyt edellisen asukkaan jättämistä farmhouse-tyylisistä nojatuoleista. Lopulta hän sai ne istumaan skandityyliin. ”Kuin mietityttävä kirppari­ostos: joskus se vain vaatii oikean ympäristön ja aikansa tai hieman tuunausta.” Loma-asunnolla Annella on aikaa opetella ukulelen soittoa ja lapset voivat ihailla tähtitaivasta kaukoputkella.
Olohuoneen perällä on lasten pelinurkkaus. Kotiin Anne ei ottaisi tilaa vievää biljardipöytää, mutta loma-asunnolla kuuluu saada nauttia.

Millaisia muutostöitä teitte?

Ulkoiset muutokset olivat massiiviset: talo oli vihreä ja koko piha täynnä pientä aluskasvillisuutta. Halusimme taloon auringonpaistetta heijastavan valkean värityksen, siistin pihan ja ehdottomasti uima-altaan lapsillemme. Altaaseen on mukava pulahtaa kuumina kesäpäivinä ja kylminä öinä. Poreallas on lämmitetty, koska aavikolla on pimeällä kylmä ja talvisin voi olla jopa muutama sentti lunta parisen päivää.

Keittiön teollisuustyyli on sopivaa kontrastia muuhun asuntoon. Kaikki metalliset välineet on nostettu näyttävästi esille. Seinällä koreilee inspiraationa kuva perheen lempiravintolasta läheisessä Pioneertownissa.
Ruokasalissa sijaitsee talon ainoa iso kattovalaisin, Hayn Nelson Saucer Bubble. Paikallisen keraamikon valmistama musta maljakko jatkaa ruokasalin tummien huonekalujen linjaa. Tuolit ovat Ikean ja muut kalusteet Los Angelesin kirpputoreilta.

Millaisia pihatoiveita teillä oli?

Suunnittelun lähtökohtia määrittivät pihan joosuanpuut, koska niiden kaataminen on laitonta ja siirron lupaprosessit ovat pitkät ja haasteelliset. Emme halunneet pihastamme vihreää keidasta, vaan maisema-arkkitehti valitsi paikallisia kasveja, jotka viihtyvät kuumuudessa eivätkä tarvitse kastelua; Kalifornia kärsii jo muutenkin vesipulasta.

Pihalla saimme taas skandinaavista jarrua päälle, jotta asiat pysyisivät yksinkertaisina eivätkä vaikuttaisi liian keinotekoisilta. Ympäröivä luonto itsessään on jo niin ainutlaatuinen, että halusin pitää pihan amerikkalaisesta tyylistä poiketen yksinkertaisena.

Päämakuuhuoneen puusänky on ostettu kansainväliseltä suomalaisnäyttelijältä, kun tämä muutti pandemian vuoksi takaisin Suomeen. Runko muodostuu kuudesta massiivisesta hirrestä. Sininen viltti on muisto Ecuadorista Annen työmatkalta.
Makuuhuoneen syvennykseen Anne on somistanut pieniä asetelmia, jotka muistuttavat karun kauniista aavikosta. Edellisen asukkaan jättämässä 1970-luvun vinyylisoittimessa on särisevä ääni, jolla on miellyttävää kuunnella Tori Amosia.

Miten olette sisustaneet lomakotia?

Arizonaan muuttanut taiteilija jätti taloon poikkeuksellisesti koko vanhan irtaimiston – mutta siitä voisin vain todeta, että tavoitteeni on päästä kaikista Ikean tuotteista eroon. Kun se on tehty, loma-asuntomme on lopullisesti valmis. Sisätilat ovat yhdistelmä talon alkuperäistä teollisuustyyliä ja tuomaani modernia Joshua Tree decor -henkeä skandinaavisilla vivahteilla.

Miten tyyli näkyy käytännössä?

Tiloissa on valkeutta, ja sisustus on paikallista makua hieman yksinkertaisempi. Paikalliseen tyyliin kuuluvat luonnonmateriaaleista rakennetut pienet sisustus­elementit.

Vierashuoneessa on Hamimi-merkin riippuvalaisimet. Naiskäsityöläiset ovat virkanneet ne tilauksesta pienessä kylässä Marrakechin laitamilla. Maljakot Anne on maalannut pinkillä kalkkimaalilla.
Kylpyhuoneessa Anne rakastui suihkun kattoikkunaan, joka valaisee tilan. Dinosaurustaulu on paikallisen valokuvaajan kuva kuuluisasta kalifornialaisesta tienvarsinähtävyydestä.

Miten suomalaisuus näkyy lomakodissanne?

Suomalainen ei näe täällä mitään poikkeavaa, mutta amerikansuomalaiset tunnistavat kodin heti suomalaiseksi. Aloitetaan kliseistä: tiskiharja keittiössä ja käsky ottaa kengät pois sisälle tultaessa. Siinä kaksi suomalaiselle itsestään selvää asiaa, joihin ei tule kiinnittäneeksi huomiota ennen kuin pitää tiskata tai isäntäväki ihmettelee, miksi otin kengät pois. Yksityiskohtina on joitakin Iittalan koriste-esineitä, joita suomalaiset ystävät ovat tuoneet tuliaisina.

Tähtitaivasta on vangitsevaa ihailla öisin. Syksyisin voi nähdä linnunradan, koska aavikolla on lähestulkoon pilkkopimeää auringon laskettua.

Mitä on vielä tekeillä?

Ehdottomasti sauna. Se on osa suomalaisuutta ja identiteettiäni. Mieheni on entisenä ammattikoripalloilijana pitkänpuoleinen, joten alun perin suunnittelemamme tynnyrisauna ei sisätilojensa mitoituksen puolesta sopinutkaan meille. Kiuas tulee ehdottomasti Suomesta, koska täkäläisillä kiukailla ei saa aikaan kunnon löylyjä.

Pihalle on suunnitteilla myös puolikas koripallokenttä joosuanpuiden alle, perheen miesten ulkopeleille. Sisälle olemme rakentamassa vielä toisen kylpyhuoneen päämakuuhuoneen yhteyteen. Makuu­huoneemme on taiteilijan vanhassa ateljeessa, joten siellä ei ole aiemmin ollut tarvetta kylpy­tilalle. Vaikka ateljee taiteilijoineen poistui talosta, itse näkymä on meille jokapäiväinen taideteos.

Annen perheen vapaa-ajankoti vuodelta 1966 sijaitsee Kalifornian Joshua Valleyssä. Neliöitä on 139.
Kommentoi »