Kotivinkki

Annan ja Pekan perheen kodissa näkyy rakkaus vintageen ja pohjoismaiseen designiin – ”Kalusteemme ovat samalta aikakaudelta kuin talo”

Annan ja Pekan perheen kodissa näkyy rakkaus vintageen ja pohjoismaiseen designiin – ”Kalusteemme ovat samalta aikakaudelta kuin talo”
Anna Saravo ja hänen miehensä Pekka sisustivat 1970-luvun omakotitalon saman aikakauden kalusteilla, joita he ovat saaneet suvulta ja hankkineet käytettynä.

Anna ja Pekka sekä lapset Saimi, Viljo ja Pauli löysivät 1970-luvulla rakennetun omakotitalon Vehmaisten asuinalueelta Tampereelta. Perhe oli jo ostanut tontin ja suunnitteli talon rakennuttamista, kun he kuulivat talon tulleen myyntiin. He myivät tontin ja tekivät talokaupat vuonna 2015.

Sisäänkäynnin yhteydessä on istuskelupaikka. Edelliset asukkaat ovat rapanneet talon ulkopinnat. Anna istutti talon sävyä toistaviin betoniruukkuihin heinämäisiä kasveja.

Anna, mikä sinua viehätti tässä talossa?

Rakastan 1960–70-luvun taloja niiden muotokielen ja tunnelman vuoksi. Talon pohjaratkaisu oli meille sopiva. Neliöitä oli ehkä enemmän kuin ajattelimme, mutta kolmen lapsen perheessä tila on tarpeen.

Aiemmat omistajat olivat tehneet mittavia parannuksia taloon, ja meistä tuntui kuin se olisi valmisteltu meitä ja perheemme tarpeita varten. Tasakatto oli muunnettu pulpettikatoksi, tiilipinta oli rapattu vaaleaksi ja kaikki sisätilat oli remontoitu. Koti oli muuttovalmis meille.

Säästitte jopa edellisten asukkaiden tapetit, miksi?

Arvostamme valtavasti panostusta, jonka edelliset omistajat ovat tehneet talon remontoimisessa ja säästimme todella tapetteja myöten heidän valintansa. En olisi varmaan itse osannut tehdä yhtä rohkeita valintoja. Kunnioitan heidän luomaansa tunnelmaa valtavasti.

Anna on heikkona Louis Poulsenin valaisimiin, joita hän hankkii mieluiten vintagena. Arne Jacobsenin Myran-tuolit ovat Tori.fistä ja Thonet-tuolit antiikkikaupasta. Sisalmatto ja tarjoiluvaunut ovat Ikeasta.
Tummanharmaa keittiö on rosteriset tasot ovat perheen mieleen. Keittiöremontin teettivät jo edelliset asukkaat, mutta niin ajattomasti, että perhe ei halunnut muuttaa mitään.
Arvostamme valtavasti edellisten asukkaiden tekemää remonttia.
Vihreäsävyinen Laura Ashleyn tapetti toimii hyvänä taustana vintagekalusteille ja viherkasveille. Aalto-aiheinen juliste on Saimin tekemä. Bertoian Diamond-tuolit Anna hankki vintagena. Sivupöytä on Ikeasta.
Olohuoneen katseenvangitsija on suvussa pitkään kulkenut tiikkinen sohvapöytä. Sohva on Adean Band-mallistoa. Secto Designin Octo-valaisin on tupaantuliaislahja.

Mikä kodissanne on parasta?

Isosta talosta on löytynyt paikka kaikille kauniille tavaroillemme, joita olemme vuosien mittaan keränneet ja perineet. Kalusteemme ovat samalta aikakaudelta kuin talo.

Pidän myös kotimme ennalta-arvaamattomuudesta. Talo on ulkoa linjakas, eikä oikein paljasta, mitä sisältä löytyy. Huoneita on paljon ja niissä on monenlaisia toimintoja. Ystävämme aina nauravat, että mitä talostamme vielä löytyy, kun seikkailee huoneesta toiseen. Hauskinta on, kun päätyy alakerran makuuhuoneen, vaatehuoneen ja käytävän jälkeen tummanpuhuvaan leffa- ja musiikkihuoneeseen.

1970-luvun nojatuolit ovat Annan lapsuudenkodista. Tuolit maalattiin ja verhoilutettiin. Valaisin on Artemiden Tolomeo ja kirjahylly Stringin. Tarjoiluvaunun Anna löysi Kierrätyskeskuksesta ja maalasi mustaksi.
Alakerran akustiikkalevyillä pinnoitetussa huoneessa katsotaan elokuvia ja soitetaan musiikkia. Kokolattiamattokin vaimentaa ääntä. Nojatuoli on lahja talon entisiltä omistajilta.

Kodissanne on oma kuntosalikin. Mitä muita tiloja talostanne löytyy?

Purimme yläkerran yhteydessä olleen erillisen kaksion seinät ja rakensimme sinne kuntosalin ja vierashuoneen sekä työtilan minulle. Makuuhuoneen sisustimme alakertaan entisen takkahuoneen paikalle alun perin vain remontin ajaksi, mutta ihastuimme tunnelmaan niin, että jäimme.

Alakerran musiikkihuoneesta tuli oikea ”mancave”, jossa koko perhe viihtyy leffoja katsellen. On myös mahtavaa, että Pekka voi pyytää sinne ystäviään ja soittaa rauhassa musiikkia.

Väliaikaisesti alakerran takkahuoneeseen sijoitettu makuuhuone sai jäädä. Sauna ja kylpyosasto ovat makuuhuoneen jatkeena.
Mustavalkoinen huone on Viljon valtakuntaa. Stringin seinähyllyyn on sijoitettu koululaisen työpiste, jolloin pöytä ei vie lattialta tilaa.
Paulin huoneeseen tapetoitiin Cole and Sonin palmutapetti. Yöpöytänä Kartellin Componibili. Pauli on myös innokas sisustaja.

Teillä on paljon vanhoja kalusteita. Mitkä ovat sinulle rakkaimpia?

Olohuoneen sohvapöytä on rakas perintökalleus. Saimme sen sukulaisilta, ja sillä on ollut paikka jo monessa kodissamme. Nojatuolit ovat peräisin vanhempieni kotoa 1970-luvulta. Ne maalattiin ja päällystetyttiin uudelleen, enkä luovu niistä ikinä.

Kärryn hankin Kierrätyskeskuksesta ja maalasin mustaksi. Bertoian Diamond-tuolit olen huutanut huutokaupoista, ja Secto Designin Octo-valaisimen saimme tupaantuliaislahjaksi mieheni vanhemmilta. Alakerrassa on myös ihana, värikäs vintagematto, jonka olen ostanut kirpputorilta Kööpenhaminasta.

Kodissanne näkyy väripilkkuja. Millä perusteella olet valinnut ne?

Värimaailma syntyi olohuoneen tapetin ja perintömaton pohjalta. Sinertävänharmaat ja vihertävät sävyt on poimittu suoraan niistä. Puun lisäksi meillä on mustaa ja valkoista sekä kromia. Suosin myös aitoja materiaaleja.

Lasten- ja vierashuoneen väliin jää aulatila, joka toimii Annan työhuoneena. Sohva on Ikean Sinnerlig ja kaappi Stockholm. Seinät maalattiin herkän vaaleansinisiksi.
Alkuperäinen portaikko on kunnostettu remontin yhteydessä ja Anna ihastui siihen. Taustalla on kulku vaatehuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen ja musiikkihuoneeseen.

Kuka on innoittajasi sisustuksessa?

Ihailen tanskalaisen arkkitehti, muotoilija Poul Henningsenin työtä, ja olen hankkinut useita hänen suunnittelemiaan valaisimia. Tanskalainen design kiinnostaa minua muutenkin valtavasti. Hankkisin myös Eero Saarisen pyöreän tulppaanipöydän marmorisena, jos voittaisin lotossa. Myös Saarisen Womb-tuoli on haavelistalla.

Annan ja Pekan 1970-luvulla rakennetussa omakotitalossa on yhdeksän huonetta, keittiö sekä sauna. Neliöitä on noin 230.
Julkaistu: 1.7.2020
Kommentoi »