Annaleena Hakolan koti kylpee riemastuttavissa väreissä ja raitakuoseissa – ”Olen sisustanut oman näköisillä väreillä ja tyylillä”
Sisustus
Annaleena Hakolan koti kylpee riemastuttavissa väreissä ja raitakuoseissa – ”Olen sisustanut oman näköisillä väreillä ja tyylillä”
Huonekaluvalmistaja Hakolan toimitusjohtaja Annaleena Hakola sisusti uuden kaupunkikotinsa raitakuoseilla ja riemastuttavilla riikinkukon väreillä. Keittiön, pintamateriaalit ja maalisävyt hän valitsi yhdessä päivässä.
25.1.2022
 |
Avotakka
Annaleena saa inspiraatiota sisustukseen muodista. Villit väri- ja kuosiyhdistelmät kun ovat muotimaailmassa mahdollisuus eikä uhka. Eteishallin tapetti on Sandbergin Magnus ja villamatto Finarten. Karkinväriset pöydät ja peili ovat Hanna Anosen suunnittelemat.

Jos Pedro Almodóvar tarvitsisi elokuvansa roolihahmolle kodinomaisen kuvauspaikan Helsingistä, se olisi tässä. Riikinkukon sävyillä sisustettu Annaleena Hakolan koti varmasti olisi värikkäistä interiööreistä tunnetun espanjalaisohjaajan mieleen.

– Olen sisustanut oman näköisillä väreillä ja tyylillä, Annaleena sanoo.

Olohuoneen seinien sininen sävy, Cover Storyn 016 Tove, saa Cosy Pocket -kulmadivaanin näyttämään entistä vihreämmältä. B & B Italian lasipöytä on Skannosta. Due, la Pera -juliste on taiteilija Enzo Marin. Villamatto on Mattotalo Helmasta. Nojatuoli on Hakolan Bobo ja rahit verhoiltu Vuokon kuoseilla. Hanna Anonen on suunnitellut pullean, pinkin jalustan, jolla saa kohotettua huonekasvia. Myös Cocktail-riippuvalaisin on hänen käsialaansa.
Annaleenan koti on ”koelaboratorio”, jossa hän kokeilee ja fiilistelee uusien kalusteprototyyppien toimivuutta arjessa. Jenni Pehkosen suunnittelema puinen senkki on ehdolla tv-tasoksi. Annaleena ihastui sen ovien lastumaiseen pintaan. Lukunurkkausta valaisee Gubin Tynell 9602 -lattiavalaisin. Samsungin The Frame -televisio sulautuu siniseen.
Annaleena on ihaillut opiskeluajoista lähtien Vuokko Nurmesniemen graafisia kuoseja ja vaatteita sekä tämän rohkeutta olla ”itsensä näköinen yrittäjä”. Hän empi vuosia ennen kuin uskalsi lähestyä idoliaan yhteistyöehdotuksella. ”Viime syksynä päätin: nyt jos koskaan. Tunsin kylmiä väreitä, kun Vuokon veljentytär Mere Eskolin välitti Vuokon viestin: Hakola on ainoa suomalainen yritys, jonka kanssa hän haluaa tehdä yhteistyötä.” Filippa-sohvan ja rahin päälliset on kudottu Vuokon Jokiraita- kuosilla Annalan kutomossa. Baarikärry on vintagea.
Hallista näkee kertavilkaisulla kodin värisuoran. Annaleena on ilokseen huomannut, että Hakolan sohvalinjastolla Jurvassa liikkuu harmaiden sohvien lomassa paljon värillisiä sohvia. ”30–40-vuotiaat miehet ovat innostuneet vaaleanpunaisesta sohvasta. On yllättävää, että naiset ovat usein jarruna puolisoidensa värivalinnalle.” Annaleena pelasti ja kunnostutti asunnon alku­peräiset peiliovet, jotka olivat vaarassa joutua roskalavalle. Hallissa on Finarten Akaatti-villamatto.

Uuden kodin värikkyys liittyy tavallaan hänen isoon elämänmuutokseensa. Annaleena erosi puolisostaan vuosi sitten ja muutti perheen 60-luvun retrohenkisestä Espoon-rivitalokodista väliaikaiseen vuokrakotiin Helsinkiin. Perheen kaksi poikaa asuvat äitinsä luona vuoroviikoin. Valkoinen vuokra-asunto tuntui Annaleenasta vieraalta, mutta asunnon seinien väriä ei saanut muuttaa.

Annaleena ei kauaa empinyt, kun hänelle kesällä tarjottiin remontoitavaa kattohuoneistoa, joka on samassa talossa kuin hänen työpaikkansa, Hakolan toimisto ja myymälä.

– Vuokranantajan remonttiehdotus ei ihan vastannut näkemystäni. Sain päivän aikaa valita pintamateriaalit, keittiökalusteet ja maalisävyt.

Kodissa on erillinen tilava keittiö, jonka seinät on maalattu Cover Storyn siniharmaalla LB2 Astrid -sävyllä. Annaleena löysi Oodin mallistosta seinän sävyyn sulautuvan keittiökaapiston. Yläkaapit on sijoitettu ilmavasti keskelle seinää, jotta reunoille jää avointa seinäpintaa. Mustat nupit, hana ja allas terävöittävät sävy sävyyn toteutetun keittiön ilmettä. Annaleena valitsi lattiamateriaaliksi klassisen kalanruotoparketin, joka sopii viime vuosisadan alussa rakennetun huoneiston tyyliin. Wästbergin punainen W153 île-pöytä­valaisin on kiinnitetty seinähyllyyn.
Erkkerin ääressä on loistopaikka Artekin pyöreälle ruokapöydälle, johon Annaleena on yhdistänyt tammiset Mama-tuolit ja Robin Dayn suunnittelemat vintagetuolit. ”Pidän 60-luvun rohkeasta muotoilusta.” Akari 26A -riisipaperivalaisin on Vitran. Annaleena ei juuri kokkaa kotona vaan suosii kortteli­ravintoloiden ruokia. ”Kun kysyn lapsilta, mitä tänään syödään, pojat vastaavat yhteen ääneen: Äiti, mennään sushille.”
Vihreän ja sinisen yhdistelmä on tällä hetkellä Annaleenan lempiväripari. ”Viileä vaaleansininen sopii yllättävän hyvin kirkkaisiin väreihin.” Annaleena löysi keittiön väripalettiin sopivan, kirkkaan omenanvihreän Valantin senkin netti­kirpputorilta. Sen päällä on Atollo 239 -pöytävalaisin. Herkullinen öljyväriteos on Annaleenan lapsuudenystävän, taiteilija Laura Annalan, maalaama.
Valitse seiniin aksenttiväri, johon voit yhdistää sekä kylmiä että lämpimiä värejä. Sininen on rauhallinen taustaväri värikkäille kalusteille.

Annaleena on tarjonnut kodissaan silmänruokaa myös Hakolan asiakkaille avoimet ovet -tapahtumassa. Hän ei stressaa siitä, että vieraat ihmiset istuvat sohvilla tai hypistelevät makuuhuoneen torkkupeittoja.

– Kodinomainen tila inspiroi ihmisiä, ja on mahtavaa, että voin esitellä muutakin kuin oman yritykseni kalusteita.

Annaleenalla on tapana vetäytyä Eero Aarnion Pallotuolin uumeniin, kun hän katsoo elokuvia. ”Saan olla ihan omassa rauhassa. Tuolissa on Eeron nimmari.” Annaleena on ottanut vaikutteita elämänmakuiseen sisustukseen Tukholman Svenskt Tenn -myymälästä. ”Olen aina ihaillut kahden sohvaryhmän yhdistelmiä. Täällä pystyin toteuttamaan sen.”
Annaleena on suunnitellut itse villakankaalla verhoillun vuoteensa. Sänkyprototyypin väliaikaisena taustana on Martelan sermi. ”Siihen ei uskalla kyllä nojata.” Seinissä on sama sinisen sävy kuin keittiössä. ”Minun pitäisi olla jatkuvasti kahdessa paikassa yhtä aikaa. Kun pääkopassa on liikaa asioita, sininen rauhoittaa”. Enzo Marin Quattro, La Pantera -juliste on Danese Milanosta. Messinkinen Bumling-lattiavalaisin on Ateljé Lyktanin. Raitateemaan sopiva villamatto on Tikaun ja Peacock-tuoli Parolan rottingin.
Kookas antiikkipeili on odottanut jo tovin seinäkiinnitystä. ”Meneehän se lattiallakin.” Annaleena löysi peilin osto- ja myyntiliikkeestä Mikkelissä. Makuutilassa on vaatehuone, mutta kauneimmat korkokenkänsä Annaleena säilyttää matalassa Edit-hyllyssä. ”Mietin kengille jotain muuta säilytys­ratkaisua mutta en ole vielä keksinyt.” Minna Parikan värikkäiden kenkien korot ovat samanväriset kuin sängyn jalat.
Sijoita lastenhuoneeseen kestäviä, ajattomia vintagekalusteita, joiden arvo säilyy nettikirpputoreilla.
Kahdeksanvuotias Elmeri ja nelivuotias Nooa osallistuivat majasängyn ideointiin. Liukumäki oli molempien suurin haave. Annaleena teetti sängyt puuseppä Juhan Mikonella, joka rakensi ne vankasta massiivitammesta ja teki sänkyyn irrotettavan liukumäen. Artekin lastenkalusteet ovat Annaleenan lapsuudenkodista. Bumling-valaisin on Ateljé Lyktanin, matto Sera Helsingin.
Annaleena näytti pojilleen värimalleja, joista he valitsivat yksimielisesti Cover Storyn myrkynvihreän sävyn 029 Jack. Viime jouluna, kun Annaleena oli lahjaostoksilla poikiensa kanssa, H & M-myymälässä pojat sujauttivat kassalle vaivihkaa muhkeat hampurilaistossut. ”Lapsilla on värikäs maku.” Matto on Sera Helsingistä, seinävalaisin vintagea. Bertoian tuolin Annaleena osti työskennellessään Artekilla.
Vanhan kerrostalohuoneiston pieneen kylpyhuoneeseen piti mahduttaa myös pyykkihuolto. Annaleena hankki pyykkitornin, jonka hivuttaminen kapeasta oviaukosta ei mennyt ihan putkeen. Hän joutui kertaalleen vaihtamaan koneet, kun ensimmäiset olivat pari milliä liian leveät. Kuusikulmiolaatat piristävät valkoista kylpyhuonetta, jossa on Svedbergsin allaskaluste. Kylpytila vaikuttaa kokoaan suuremmalta, kun lattian ja seinän laatat ovat keskenään erimuotoisia ja -värisiä.
Annaleenan 118 neliön vuokrakoti sijaitsee vuonna 1910 rakennetussa kerrostalossa Helsingissä.
2 kommenttia