Meidän Talo

”Olo on kaoottinen, ja siksi sohva on niin tärkeä” – Anna Perho huomasi tehtävien lisääntyvän sitä mukaa, kun remontti valmistuu

”Olo on kaoottinen, ja siksi sohva on niin tärkeä” – Anna Perho huomasi tehtävien lisääntyvän sitä mukaa, kun remontti valmistuu
Vanha puusohva tuntuu etiäiseltä remppaurakan valmistumisesta, tuumaa Meidän Talo -lehden kolumnisti Anna Perho. Tämä on kolumnisarjan 16. osa.
Julkaistu: 30.8.2022

Pieni askel ihmiskunnalle, suuri vanhan talon remppaajalle: siirsin vanhan, sivusta­vedettävän keittiön puolelle, ja otin siitä valokuvan.

Hetkessä oli jotain symbolista, vähän kuin kevään ensimmäisen lesken­lehden bongaamisessa. Pitkän talven jälkeen näkyy ensimmäinen vihje siitä, että pimeys on selätetty.

Eikä siinä vielä kaikki! Sohvan pariksi kannoimme vihdoin – vihdoin! – pirtin pöydän takaisin paikalleen. Neljämetrinen kaluste on komea kapistus, jonka ääressä toivon istuvani monet pitkät illat ystävien ja perheen kanssa.

"Mitä lähemmäksi jonkinlaista valmistumista liikutaan, sitä enemmän tekemistä rakennuksella tuntuu yhtäkkiä olevan."

Kun pöytä oli paikoillaan, en malttanut olla kokeilematta miltä talosta löytyneet pläkkitarjottimet ja lasipurkit näyttäisivät sen päällä. Täysin epäoleellista, mutta jollakin tavalla tyydyttävää puuhas­telua (joka itse asiassa summaa kaiken sen, mistä tässä rempassa isommassakin kuvassa on kyse: epäoleellista, mutta tyydyttävää).

Muuten sisätiloissa tapahtunut edistys on ollut vaatimatonta: pintojen valmistelua tapetointia varten, pöydän kunnostusta ja pientä nyherrystä siellä sun täällä.

Kuten tämä ei riittäisi, aloitimme reippaina myös pihasaunan remontin. Ulkorakennuksessa ollut sauna muistutti alkuperäisasussaan vanhanaikaisen vankilan paljuselliä. Se on pimeä, betonoitu loukko, johon astuessa kolhi päänsä sulakekaappiin.

”Saunan remppaan oman jännitysmomenttinsa on tuonut edellisen tekijän tee-se-itse-henkinen ote.”

Remontti lähti käyntiin jo tutuksi tulleella purkamisella. Seinäpaneelit ja lattian betoni saivat rauta­kangesta, ja alta kaivettiin vielä kymmenisen senttiä maata pois. Tilalle tulee uusi valu, puolipaneelia ja savirappausta, uudet lauteet ja moderni suihku. Siis kaikkea, mitä saunassa tulee olla.

Saunan remppaan oman jännitysmomenttinsa on tuonut edellisen tekijän tee-se-itse-henkinen ote. Paneelien alta paljastui outoja virityksiä, mutta onneksi myös ratkaisuja, jotka voi purkaa ja täten avartaa koko tilaa.

Samalla selvisi myös ulkorakennuksen vintiltä löytyneiden sahanpurusäkkien arvoitus. Tyhjensin vintin edelliskesän kuumimpina päivinä ja kirosin raahatessani säkkejä kaatopaikkakuormaan. Mihin näitäkin on tarvittu! No, saunan eristykseen. Koolaus­ten väliset tilat oli eristetty osin kosteutta keränneellä lasivillalla ja osin purulla, joka oli painunut apeasti lattianrajaan eristämättä sitäkään vähää kuin oli tarkoitus.

Seuraava vaihe tulee olemaan kylppärin viimeistely, vielä yhden seinän levytys, valojen kiinnittäminen, lattioiden maalaus, välikaton saneeraus… Mitä lähemmäksi jonkinlaista valmistumista liikutaan, sitä enemmän tekemistä rakennuksella tuntuu yhtäkkiä olevan.

Olo on kaoottinen, ja siksi sohva on niin tärkeä. Se on kuin etiäinen siitä, että joskus tähän huusholliin vielä löytyy järjestys!

Anna Perho on valmentaja ja kolumnisti, joka ei osaa perustella hankintaansa. Seuraa Rakkaudesta röttelöön -projektia Instagramissa @olipa_kerran_talo.

Kommentoi »